Într-o singură zi, trei incendii au ars mai multe tone de furaje, au distrus clădiri și un autoturism. Numărul intervenețiilor la care au fost solicitați pompierii vasluieni în prima jumătate a anului a crescut, în medie, cu 25,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. În total, în primele șase luni ale acestui an, peste 5100 apeluri de urgență pe numărul unic 112 au fost triate către Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) “Podul Înalt” Vaslui.
Daniela PORUMB
Andrei STESCU
Un val de incendii i-a pus iarăși pe jar pe pompierii vasluieni. În numai o singură zi, aceștia au fost chemați să stingă trei incendii.
Cel mai puternic a avut loc în localitatea Trohan, comuna Gârceni, acolo unde, din cauza unei țigări aruncate la întamplare, flăcările au făcut scrum opt tone de furaje, treizeci metri liniari gard scândură. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din Gârceni împreună cu o echipă de la Punctul de Lucru Ivănești au avut nevoie de o autospecială cu apă și spumă pentru a face față flăcărilor.
La sosirea pompierilor, flăcările cuprinseseră un stog de fân și amenințau din clipă în clipă să se extindă la celelalte stoguri din apropiere, la locuința și anexele din gospodărie. Vigilența pompierilor a făcut ca focul să fie ținut sub control, reducându-se, astfel, pagubele.
De intervenția pompierilor a fost nevoie și în localitatea Cârja, orașul Murgeni. Aici aceștia au avut de stins un incendiu produs la un adăpost de animale. Flăcările au distrus zece metri pătrați acoperiș stuf pe astereală din lemn. Pompierii de la Punctul de lucru Murgeni au intervenit, însă, la timp pentru a înlătura primejdia ce amenința locuința. De vină pentru producerea acestui incendiu este tocmai proprietarul, care a făcut un foc în spațiu deschis, fără să respecte distanța de siguranță față de adăpostul de animale.
Nici locuitorii din Vaslui nu au fost mai liniștiți. Aici un autoturism s-a aprins ca o torță. Când au sosit pompierii, incendiul se manifesta la bordul autoturismului. Proprietarul autoturismului a rămas pieton, întrucât focul i-a distrus 30% din bordul mașinii, parbrizul i s-a spart, iar tapițeria s-a degradat. Vinovat de izbucnirea acestui incendiu este un scurtcircuit.
Din fericire la nici unul din cele trei incendii nu au fost victime omenești.
Pentru a se evita producerea de noi incendii pompierii recomandă oamenilor: să nu depoziteze furajele sub rețelele electrice, în apropierea drumurilor publice sau a pădurilor, să le amplaseze la distanță de siguranță față de construcții, anexe gospodărești, vecinătăți, surse de foc (sobe, coșuri de fum). Să nu lase copiii nesupravegheați, chiar și pentru perioade scurte de timp, care din joacă pot genera incendii la depozitele de furaje sau la adăposturile de animale. Să nu folosească surse cu flacără deschisă (chibrituri, brichete, lumânări, feștile) pentru iluminat în adăposturi de animale, anexe, magazii, boxe. Să nu utilizeze instalații electrice improvizate pentru iluminarea adăposturilor de animale sau a depozitelor de furaje.
De asemenea, cetățenii trebuie să țină cont că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile se va face în locuri special amenajate, în condiții atmosferice fără vânt, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.
Mii de inverveții pentru pompierii vasluieni
Dinamica intervențiilor structurilor profesioniste din cadrul ISU Vaslui reflectă creșterea numărului de intervenții cu peste 25%. Cu toate acestea, numai intervențiile Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare au cunoscut o creștere proncentuală semnificativă de 28%. Astfel, dacă în primul semestru al anului trecut serviciul de asistență medicală din cadrul ISU a intervenit la un număr de 3.713 cazuri, în aceeași perioadă a acestui an a intervenit la 4.779 cazuri, cu 1.066 mai multe.
În prima jumătate a acestui an, angajații din cadrul ISU Vaslui au intervenit la 123 de incendii, din care 102 la gospodării cetățenești, 13 la operatori economici, cinci la mijloace de transport și alte cinci înregistrate în județul Iași.
Din bilanțul semestrial se mai disting 53 intervenții la evenimente publice, patru distrugeri de muniție, 24 de asanări, 16 degajamente, patru intervenții în caz de inundații.
Tehnica cu care s-a intervenit constă din 17 autovehicule cu o vechime sub șase ani, nouă autovehicule au o vechime între cinci si 11 ani, 13 peste 11 ani, șapte peste 20 ani, iar alte șapte autospeciale au o vechime de peste 30 ani.
Reprezentanții ISU Vaslui îi avertizează pe locuitorii județului cu privire la faptul că riscul de producere a incendiilor este mai ridicat în luna august. Conform statistiticilor instituției, în ultimii cinci ani, numărul incendiilor înregistrate în luna august este mai mare cu circa 50% decât cel înregistat în celelalte luni.
“Jumătate dintre aceste incendii înregistrate în luna august au avut loc la depozite de furaje, având ca principal factor de declanșare jocul copiilor cu focul. Peste 70% dintre incendii au loc în mediul rural“, a declarat cpt. Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.