Ca urmare a controalelor efectuate anul trecut de de către inspectorii Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Vaslui, s-a constatat că 358.812 lei au fost bani dați ca urmare a declarațiilor false ale beneficiarilor pe toate ramurile de ajutor oferite de către stat. Cei care au fost depistaț au fost nevoiți să returneze sumele primate.
Alexandru CROITORU
Un raport al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) referitor la sumele plătite sub formă de ajutor din partea statului anul a arătat faptul că mulți dintre beneficiari au ales să declare în fals nevoile pe care le au doar pentru a pune mâna pe banii oferiți. Per total, debitele care au fost recuperate de la această categorie de beneficiari s-a ridicat la 358.812 lei.
La nivelul județului nostru, cei mai “cuminți” s-au dovedit a fi cei 1943 de beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului și 379 de beneficiari de stimulant. Controlul tematic la această categorie de ajutot acordat a vizat 470 de beneficiari identificați cu suspiciuni de eroare sau fraudă și, dintre aceștia, 27 de cazuri s-au confirmat, constituindu-se debite în cuantum de 65.967 lei, sumă recuperată integral până în prezent. În ceea ce privește beneficiarii alocației de stat pentru copii, anul trecut au beneficat de această formă de sprijin 93.405 persoane, care au primit per total 78.271.875 de lei. Controlul a fost dispus asupra a 66 de cazuri cu suspiciuni, dintre care patru cazuri s-au confirmat și au fost emise decizii de recuperare a sumei de 1.302 lei, încasată necuvenit, sumă recuperateă integral până în prezent.
Multe nereguli și bani de recuperat
Controalele tematice care au vizat verificarea beneficiarilor alocației de sprijin pentru susținerea familiei au scos la iveală alte nereguli. AStfel, din cele 1932 de dosare aflate la plată, s-a confirmat faptul că în 1.109 dintre cazuri beneficiarii au realizat venituri în neconcordanță cu cele declarate. Pentru acest lucru, au fost dispuse 1.422 de măsuri de remediere a neconformităților, au fost emise 1.051 decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit, au fost aplicate două amenzi contravenționale în cuantum de 700 de lei și au fost constituite debite de 186.743 de lei, din care au fost recuperate 97%, până în prezent.
O altă categroie de sprijin acordat la care s-au efectuat verificări este cea a accordării ajutorului social. Astfel, în județul nostru, anul trecut au beneficat de această formă de ajutor 9.469 de persoane, iar nivelul ajutorului acordat s-a ridicat la 22.868.319 lei. Controlul tematic efectuat a vizat verificarea a 540 de beneficiari aflați în plată. După verificări, au fost confirmate 132 de cazuri cu nereguli. În aceste cazuri s-au dispus 75 de măsuri de remediere pentru neconfomitățile identificate, au fost emise 132 de decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit, au fost date trei amenzi contravenționale, în cuantum de 16.000 de lei și au fost constituite debite totale de 71.578 de lei din care, au fost recuperați, până în prezent, 68.095 lei.
Declarații false și din partea beneficiarilor de ajutor de încălzire
Anul trecut, pentru acordarea ajutorului de încălzire familiilor care au venituri mici, statul a cheltuit, pe cei 39.857 de beneficiari, 2.080.847 de lei. După acordarea ajutorului a urmat un control tematic la 660 de beneficari identificați cu suspiciuni și s-au confirmat 150 de cazuri pentru care au fost emise decizii de recuperare a sumelor încasate necuvenit. Suma totală, recuperateă integral până în prezent, s-a ridicat la 13.936 de lei.