Curtea de Apel Bucuresti a judecat luni, timp de aproape 12 ore, un nou termen in dosarul de coruptie in centrul caruia se afla Dan Voiculescu, acuzat de procurorii DNA ca a privatizat fraudulos Institutul de Cercetari Alimentare (ICA). La finalul unei sedinte – maraton, procurorul DNA a cerut o pedeapsa de 10 ani pentru Dan Voiculescu (condamnat la 5 ani in prima instanta), iar judecatorii au amanat pentru marti, la ora 10.00 dimineata, deznodamantul procesului.
In sedinta de luni, avocatii inculpatilor au incercat sa tergiverseze procesul printr-un arsenal complet de metode: au cerut de doua ori recuzarea completului, au cerut audierea de noi martori (Traian Basescu, Ilie Sarbu, Dacian Ciolos) si au propus noi expertize laborioase. Aproape toate cererile inculpatilor au fost respinse de completul Camelia Bogdan – Mihai Alexandru Mihalcea, cu exceptia unor inscrisuri depuse deja la dosar si care nu vor avea un impact major asupra deciziilor finale (documente doveditoare privind starea de sanatate a unuia dintre inculpati la momentul unei sedinta a forului de conduce a ICA, din care inculpatul facea parte).
Mai mult: avocatii lui Voiculescu, Gheorghita Mateut si Maria Vasai, au cerut fara succes suspendarea procesului pentru sesizarea Curtii Europene de Justitie, au ridicat si o exceptie de neconstitutionalitate.
Doua momente sunt de remarcat:
1) co-inculpatul Sorin Pantis a dezvaluit ca trustul Antena e finantat dintr-un obtinut de Grivco prin gajarea unor proprietati ale ICA. Este pentru prima oara cand un apropiat al lui Dan Voiculescu (Pantis, fost ministru al Comunicatiilor in guvernul CDR, a fost manager in grupul Grivco) face legatura intre dosarul ICA si finantarea afacerilor din media ale lui Voiculescu. „Grupul Grivco avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finantau activitatile Grivco si de media. Linia de credit era garantata inclusiv cu cladiri si terenuri ale ICA”, a declarat Pantis in fata instantei, adaugand si ca imobilul de pe Soseaua Bucuresti – Ploiesti in care functioneaza Antena 1 ar fi fost achizitionat pe 7,6 milioane euro, din care 6 milioane de euro erau credit – adica bani proveniti din ipotecarea terenurilor ICA, si 1,6 milioane de euro ar fi provenit din venituri proprii. Intrebat de reporteri cum comenteaza dezvaluirile lui Pantis, Dan Voiculescu a spus ca nu-si aminteste nimic de credite.
2) Dan Voiculescu – prin avocat – l-a cerut ca martor pe Ilie Sarbu (socrul premierului Ponta), despre care a spus ca a semnat ca ministru al Agriculturii in 2002 o hotarare de Guvern care a dus la privatizarea ICA. Astfel, aparatorii lui Voiculescu au solicitat audierea lui Ilie Sarbu (ministru al Agriculturii in Guvernul Nastase) pentru o hotarare de guvern din anul 2002, prin care ICA a fost transformata din Institut aflat in subordinea Academiei de Stiinte Agricole intr-o societate pe actiuni in subordinea Agentiei Domeniilor Statului, masura care a permis privatizarea din anul 2003, pentru care este acuzat Voiculescu. Mai multi analisti si oameni politici aflati luni seara in studiourile televiziunilor de stiri au interpretat cererea de chemare a lui Ilie Sarbu ca martor drept un posibil semn de iritare la adresa premierului Ponta. De remarcat totusi ca, pe langa Ilie Sarbu, avocati lui Voiculescu i-au vrut ca martori si pe Traian Basescu si Dacian Ciolos – toate cererile fiind respinse de judecatori.
Momente amuzante
Sedinta sobra a Curtii de Apel Bucuresti nu a fost scutita de momente hilare. Iata cateva dintre ele:
– fostul ministru Sorin Pantis a vrut sa depuna ca proba propriul CV. Instanta l-a refuzat, pe motiv ca e o persoana publica
– Avocatul lui Pantis a cerut audierea Ministerului Agriculturii, dar instanta i-a spus ca o institutie nu poate fi audiata
– un inculpat a cerut sa fie testat cu detectorul de minciuni, cerere respinsa
– Judecatoarea Camelia Bogdan, specialista in combaterea spalarii banilor, i-a atras atentia avocatei Maria Vasai sa nu o invete procedura in materie de spalare a banilor
– exasperat de respingerea tuturor cererilor sale, avocatul Mateut a pus o intrebare retorica in fata completului: „Doamna presedinta, nu stiu ce sa mai invoc, ce articol. V-am indicat toate temeiurile de lege. Spuneti-mi dvs ce ce articol sa va mai spun!”
Antena 3: Executia fondatorului
Postul TV Antena 3, fondat de Dan Voiculescu si controlat de fiicele sale, a acordat procesului cea mai mare parte a timpului de emisie de luni. Pe toata durata zilei vedetele postului au moderat emisiuni in care DNA si „justitia basista” au fost puse la zid, iar Dan Voiculescu – prezentat ca o victima a procurorilor/regimului Basescu/ghinionului – dupa caz.
Tratamentul special a fost aplicat la emisiunea-fanion, Sinteza Zilei, unde, sub genericul „EXECUTIA FONDATORULUI ANTENA 3”. moderatorul Mihai Gadea a vorbit despre o Justitie incapabila sa tina seama de dovezi si care vrea doar sa-l condamne pe Dan Voiculescu pentru lupta „antiBasescu”. Tot in platoul A3, psihologul Hanibal Dumitrascu a acuzat direct procurorul de caz care ar „obedient, tinut in lanturi”, iar realizatorul Mircea Badea a chemat romanii sa fie solidari si sa lupte impotriva „regimului Basescu”: Eu i-am zis de nenumarate ori domnului Dan Voiculescu ca daca as fi in locul lui as desfiinta Antena 3. Sincer, si acum as face-o. Daca romanii nu fac ceva nici acum….”
- Vezi mai jos cele mai importante momente ale zilei de luni, in ordine invers cronologica, si nu uita sa urmaresti LIVE TEXT pe HotNews.ro sedinta de marti a Curtii de Apel in dosarul Voiculescu – ICA
Ora 22:00 Se suspenda sedinta, dezbaterile se reiau marti, de la ora 10.00
Ora 21:59 In cazul lui Dan Voiculescu, procurorul a precizat ca potrivit noului Cod Penal pedeapsa este de pana la zece ani de inchisoare
Ora 21:53 Judecatoarea ii da cuvantul procurorului. Avocatul Mateut sare din banca si cere el cuvantul. „Veti avea cuvantul cand vi se va da!. Nu comentam deciziile instantei”, i-o reteaza presedinta de sedinta.
Ora 21:52 Se reia sedinta. Judecatoarea Camelia Bogdan respinge o noua cerere de recuzare ca inadmisibila.
Ora 21:50 Pe holuri, un avocat se revolta din cauza luminii slabe din sala de judecata. „Nu vad sa citesc pe dosare. E inuman, n-am omorat pe nimeni, sa se judece ei si pe mine sa ma lase in pace”. E mai multa lumina afara, sub felinarele Bucurestilor, care ard deja de ore bune.
Ora 21:42 Avocatul Mateut face miscari largi, in roba neagra: „Doamna presedinta, nu stiu ce sa mai invoc, ce articol. V-am indicat toate temeiurile de lege. Spuneti-mi dvs ce ce articol sa va mai spun!”. Judecatorii se uita lung la el,. Procuroarea cere respingerea solicitarii lui Mateuti de recuzare a completului. Pauza de deliberare pe cererea de recuzare.
Ora 21:25 Judecatoarea Camelia Bogdan respinge cererile avocatilor lui Dan Voiculescu de sesizare a CCR, Inalta Curte, CJUE una dupa alta
Ora 21:22 Avocata Vasii preia stafeta de la Meteut si anunta ca ridica „argumentul suprem”: Un articol publicat de judecatoarea Camelia Bogdan, specialista in combaterea spalarii banilor, publicat in revista de drept penal: „Ce ne spune acest distins autor…” isi incepe argumentatia avocata, care concluzioneaza si ea ca trebuie sesizata CJUE. Judecatoarea o lasa pe procuroarea DNA sa vina cu contra-argumentatia
Ora 21:12 Si avocatul Mateut cere sesizarea Curtii de Justitie a UE in privinta cererii sale de schimbare a incadrarii lui Dan Voiculescu de la spalare de bani la tainuire. Avocatul este tot mai activ, in contrast cu ceilalti aparatori si mai ales cu co-inculpatii lui Dan Voiculescu, istoviti dupa zece ore de sedinta si sase ani de judecata.
Ora 21:03 Judecatoarea e hotarata sa dea cuvantul procurorului DNA pentru pledoarie, in lipsa lui Dan Voiculescu. Avocatul Mateut tasneste din banca si ridica o exceptie de neconstitutionalitate in legatura cu sechestrul asiguratoriu. „Rog sesizati Curtea Constitutionala”.
Ora 21.00 Avocatii invoca stihiile naturii pentru a obtine o noua amanare: Este ora 21, suntem aici de zece ore, este cod de canicula, a fost depasit indicele de confort termic, spune avocatul unui dintre inculpati.
Ora 20:51 Camelia si Corina Voiculescu vor sa fie citate ca interveniente, spune avocata Vasii. Judecatorul admite inscrisurile depuse de Camelia si Corina Voiculescu si li se pregatesc termene pentru sustinere luni. Curtea respinge un nou termen pentru audierea celor doua fiice.
Ora 20.48: Avocata Vasai cere ca fiicele lui Voiculescu sa fie interogate la un nou termen pentru a dovedi ca activele primite de la tatal lor erau dobandite licit
Ora 20.42: Curtea a respins ca inadmisibila cererea de recuzare a judecatorilor! Cererea fusese depusa de avocatul Gheorghita Mateut, avocatul lui Dan Voiculescu
Ora 20.37: Se reia sedinta, judecatorii decid in legatura cu cererea de recuzare a completului
Ora 20.32: Detaliu de sistem: cum a aratat momentul in care avocatul Gheorghita Mateut a sarit ca ars si a cerut recuzarea completului de judecata. Judecatoarea Camelia Bogdan se pregatea sa dea procurorului DNA cuvantul final, iar aparatorii lui Dan Voiculescu aveau pregatita cererea de schimba a incadrarii de la spalare de bani la tainuire, care l-ar fi scapat de puscarie pe omul de afaceri, pentru ca tainuirea s-a prescris. Judecatoarea i-a pus atunci pe avocati sa-si sustina cerea de schimbare a incadrarii la cuvantul lor final. Metoda recuzarii era ultimul buton pe care l-au mai avut la indemana avocatii lui Dan Voiculescu inaintea pledoariei finale, care este penultima parte a unui proces – inainte de pronuntarea solutiei.
Ora 20.17: Judecatoarea Camelia Bogdan dispune o pauza de deliberare de 5-10 minute pe cererea avocatilor de recuzare a completului de judecata. Procurorul de sedinta, Elena Matiesescu, a solicitat respingerea cererii de recuzare a completului de judecata. Instanta delibereaza daca respinge cererea avocatului Mateut sau o trimite spre judecare la un alt complet
Ora 20.13: Are cuvantul Gheorghita Mateut, care cere recuzarea judecatorilor:Impartialitatea obiectiva, reglementarile europene, teoria aparentei, judecatorii trebuie perceputi ca pronuntandu-se liber, cauza Belgia contra… , – cuvintele se rostogolesc cu un debit considerabil din plamanii avocatului lui Dan Voiculescu.”Va solicit sa supendati aceasta sedinta si sa sesizati completul urmator, care are competenta pentru aceasta contestatie”.
Ora 20.01: Avocatul lui Dan Voiculescu cere recuzarea judecatorilor: „Incompatibilitate indubitabila”. Mateut contesta faptul ca acesti judecatori au instituit sechestrul pe averea lui Voiculescu si tot ei judeca o contestatie impotriva sechestrului. Avocatul vorbeste agitat, s-a infipt la pupitru dupa ce a facut cateva ture pana la judecatori si inapoi, ca un veritabil titirez uman. Judecatoarea ii vorbeste calm si i se adreseaza cu apelativul „Domnule profesor”
Ora 19.58: Avocatilor lui Dan Voiculescu nu le-a iesit nici suspendarea procesului: judecatoarea Camelia Bogdan a respins cererile de sesizare a Curtii de Justitiei a UE. Avocata Maria Vasai, care facuse cererile, este tacuta, avocatul Gheorghe Mateut iese la rampa cu noi declaratii
Ora 19.53: Dupa siruri intregi de audieri si expertize cronofage respinse, judecatorii ii consoleaza pe avocati si le admit inscrisuri depuse, care sa nu tergiverseze judecata. Lui Dan Voiculescu i-au fost acceptate inregistrarile video care ar demonstra progresul stiintific reusit de ICA dupa privatizare
Ora 19.47: Monitorizare Antena 3: Dana Grecu ii are ca invitati pe Pavel Abraham, Sergiu Andon, Bogdan Chireac, toti aparandu-l pe Voiculescu. Chireac are chiar o propunere inedita: procesul ICA sa fie amanat pana dupa campania prezidentiala 🙂
Ora 19.43: Detaliu de atmosfera: Gheorghita Mateut, avocatul lui Dan Voiculescu, nici nu mai asculta lista lunga de cereri respinse de judecatori. Susoteste cu un confrate avocat
Ora 19.40: Cererile lui Dan Voiculescu au fost respinse in masa: audierea lui Traian Basescu, Ilie Sarbu, Dacian Ciolos, expertizele cerute, sute de note de privatizare din ADS etc.
Ora 19.38: Instanta a respins si cerea inculpatului Flavius Pop de a fi testat cu detectorul de minciuni
Ora 19.31: Sorin Pantis a vrut sa depuna ca proba si propriul CV, dar instanta a respins cererea, aratand ca este foarte cunoscuta cariera fostului ministru al comunicatiilor
Ora 19.14: Judecatorii au resping cererile de audiere de noi martori – printre care Daniel Constantin si Dacian Ciolos, au respins si noile expertize cerute de inculpati care ar fi lungit enorm procesul, si au admis doar cateva probe noi probe cu inscrisuri (starea de sanatate a unuia dintre inculpati, faptul ca acesta nu a participat la o sedinta de conducere a ICA fiind internat)
Ora 19.06: Au venit judecatorii, urmand sa dea solutia pe probatoriile invocate de avocati si pe cererile de schimbare a incadrarii faptelor. Miza schimbarii incadrarii faptelor: Dan Voiculescu ar putea scapa de pedeapsa prin prescrierea faptelor
Ora 19:00 Judecatorii se lasa asteptati. Inculpatii, avocatii si procurorul, cu evantaie sau file de dosar in maini. Este cald iar incordarea pare sa faca atmosfera sufocanta
Ora 18.37: Se reia sedinta, inculpatii si avocatii se intorc in sala
Ora 18.27: Inculpatii profita de pauza sa se mai relaxeze si mai ia aer. Avocatii si-au dat jos robele si au ramas in camasile imbibate de sudoare. Intr-un colt, mai retras, Mencinicopschi mananca un sandvis si bea o cafea de la automat in timp ce avocatul ii da diverse sfaturi. Fostul ministru Pantis se perinda preocupat pe holuri, cu o tanara cocheta la brat, ingrijorata si ea. Curtea de Apel e aproape goala la aceasta ora, dosarul ICA e singurul care se judeca in vechea cladire de pe cheiul Dambovitei. E inca vacanta judecatoreasca, dosarele civile sunt in asteptare
18.01: Instanta a ramas in pronuntare pentru a decide daca admite sau respinge noile probatorii ridicate de avocati. Urmeaza 15 minute de pauza si judecatoarea Camelia Bogdan urmeaza sa anunte o decizie despre cererile de expertize si noi martori cerute de avocatii lui Voiculescu & Co.
Ora 18.01: Val de incercari de tergiversare din partea inculpatilor: circa 40 de cereri de expertize si audieri de noi martori. Procurorul a cerut respingerea pe banda rulanta. Miza tergiversarii este una uriasa: potrivit sefei DNA, faptele de care este acuzat Voiculescu se prescriu in luna decembrie 2014
Ora 17.55: Inculpatul Catalin Sandu cere audierea lui Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si urmasul lui Voiculescu la sefia PC
Ora 17.38: Monitorizare Antena 3: Continua spalarea mediatica a lui Dan Voiculescu la propriul post tv. In emisiunea moderata de Alesandra Stoicescu vin cu argumente anti-DNA si pro-Voiculescu invitatii Sorin Rosca Stanescu (PNL), Ilie Serbanescu, Adina Anghelescu (luju.ro), Georgica Severin (PSD)
Ora 17.36: Procurorii solicita instantei sa refuze audierea de noi martori
Ora 17.34: Inculpatul Flavius Pop a cerut sa fie testat cu detectorul de minciuni
Ora 17.10: Fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis, inculpat ca director al Grivco, il acuza pe Dacian Ciolos ca ii face o nedreptate prin faptul ca a constituit Ministerul Agriculturii ca parte civila in proces fara o viza juridica si un aviz economic de stabilire a prejudiciului. O serie de avocati ai mai multor inculpati se succed la cuvant si cer audieri de noi martori si noi expertize, o tactiva folosita fara succes de avocati si la precedentele termene. Miza tergiversarii este una uriasa: potrivit sefei DNA, faptele de care este acuzat Voiculescu se prescriu in luna decembrie 2014, ceea ce inseamna ca o o solutie pronuntata dupa acest moment ar face ca o eventuala pedeapsa cu inchisoarea sa nu mai fie executata.
Ora 17.00: La termenul precedent, Gheorghe Mencinicopschi incepuse sa-si enumere titlurile academice si lucrarile stiintifice, dar a fost intrerupt de judecatoarea Camelia Bogdan. Acum, el incearca alta metoda: avocatul sau vrea sa depuna la instanta un interviu dat la Digi 24 anul acesta, care sa evidentieze personalitatea stiintifica a inculpatului. El este cunoscut si ca Doctor Menci dintr-o emisiune realizata la trustul media fondat de Dan Voiculescu, dar a ales interviul de la Digi 24, post ce apartine companiei RCS, aflata intr-un adevarat razboi cu trustul de presa al familiei Voiculescu
Ora 16:40 Avocatul inculpatului Gheorghe Mencinicopschi a cerut audierea ca martor a comisarului european Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, si a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a clarifica motivele constituirii ca parte civila Ministerului Agriculturii si daca ministerul isi mentine calitatea de parte in procesul privatizarii ICA.
Ora 16:30 Procesul s-a reluat
Ora 16:15 Avocatul lui Voiculescu: Daca s-ar sesiza CJUE, cauza s-ar putea suspenda, iar prescrierea raspunderii ar veni in 2017
Procesul lui Dan Voiculescu de la Curtea de Apel Bucuresti s-ar suspenda, daca s-ar sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru intrebarile invocate de apararea omului de afaceri, iar din anul 2017 s-ar implini teremenul de prescriere a raspunderii fondatorului Partidului Conservator pentru fapta de spalare de bani pentru care a fost condamnat in prima instanta, a recunoscut, luni, Gheorghita Mateut, aparatorul principal al lui Dan Voiculescu.
Avocata Maria Vasii, una dintre aparatoarele lui Voiculescu, a solicitat Curtii De Apel sesizarea Curtii de la Luxemburg cu doua intrebari preliminare in materia spalarii banilor si in materia sechestrului asigurator, insa judecatoarea de la instanta bucuresteana, Camelia Bogdan, s-a aratat reticenta.
„S-ar suspenda cauza, in situatia in care s-ar sesiza Curtea de Justitie”, a spus avocatul Gheorghita Mateut, in fata presei.
Intrebat de eventuala prescriere a faptei de spalare de bani in cazul lui Voiculescu, el a indicat ca termen anul 2017.
„Dupa Codul penal anterior, care sub acest aspect este favorabil fata de cel actual, pentru ca perioada la care se raporteaza pretinsa fapta corespunde prevederilor din Codul penal anterior noilor modificari – practic termenul de prescriptie speciala a raspunderii penale s-ar implini in anul 2017, dupa legea penala cea mai favorabila”, a spus Mateut.
Avocatii lui Dan Voiculescu au facut luni, la CAB, o suita intreaga de cereri, printre care si audierea presedintelui Traian Basescu, a fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, a comisarului european Dacian Ciolos. De asemenea, avocatul Mateut a mentionat ca va depune la instanta o serie de inregistrari, toate aceste proceduri implicand cateva termene noi, potrivit estimarilor aparatorului.
„Sunt inregistrari care privesc imagini referitoare la stadiul in care se gaseste institutul si stadiul de dezvoltare a cercetarii stiintifice, pentru ca obiectivul domnului Voiculescu nu a fost cel invocat in rechizitoriu, ci altul, si anume dezvoltarea cercetarii stiintifice, ridicarea ei la un nivel international”, a spus Mateut.
El a justificat necesitatea audierii lui Basescu pentru autorizatiile de constructie pe care le-a acordat ca primar general al Bucurestiului pentru imobilele ridicate de firmele lui Voiculescu pe terenurile Institutului de Cercetari Alimentare. Practic, apararea lui Voiculescu cere audierea sefului statului pentru constructiile in care functioneaza inclusiv trustul media al omului de afaceri, adversar politic al lui Basescu.
In privinta fostului ministru Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, aparatorii lui Voiculescu au solicitat audierea pentru o hotarare de guvern din anul 2002, prin care ICA a fost transformat in societate pe actiuni in subordinea Agentiei Domeniilor Statului, masura care a permis privatizarea din anul 2003, pentru care este acuzat Voiculescu.
Pe Ciolos, Mateut il vrea audiat pentru ca in calitate de ministru al Agriculturii, in guvernarea Tariceanu, a dispus constituirea Ministerului Agriculturii ca parte civila in procesul privatizarii ICA, pentru ca statul sa poata cere ulterior eventuale despagubiri.
In schimb, intrebat daca nu cere si audierea actualului ministru al Agriculturii, presedintele PC Daniel Constantin, avocatul Mateut a spus ca acesta nu are nicio implicare in cauza.
Ora 15.49: Pauza de 15 minute pentru aerisirea salii. Inculpatii ies ca dintr-o sauna. Fostul ministru Pantis e transpirat si istovit, nu mai are prospetimea cu care venise la proces
Ora 15.47: Noi procedee care ar amana o decizie a instantei: avocata Maria Vasii a lui Dan Voiculescu a cerut judecatoarei sa sesizeze Oficiul pentru Combaterea Spalarea Banilor si sa ridice doua intrebari la Curtea de la Luxemburg, atat in privinta acuzatiei de spalare de bani asupra lui Voiculescu, cat si in privinta masurii sechestrului asiguratoriu pentru care instanta a invocat cadrul european in materie. Judecatoarea a explicat ca problematica spalarii banilor e tratata de organisme ca Moneyval, aflate in jurisdictia Consiliul Europei – CEDO, in timp ce CJUE de la Luxemburg e o instanta a UE. Avocata Vasii reproseaza instantei o interpretare eronata a textelor recomandarilor europene. Judecatoarea Camelia Bogdan, specialista in combaterea spalarii banilor, i-a atras atentia calm avocatei sa nu o invete procedura si sa-si depuna solicitarile in scris. Judecatoarea incearca sa evite tergiversarea procesului.
Ora 15.18: Avocatul lui Voiculescu a mai cerut sa se aduca la Curtea de Apel notele de privatizare de la AVAS pe 2002-2007, pe care DNA le solicitase in dosarul de urmarire penala. Toate aceste zeci de volume de documente ar urma sa fie considerate probe-inscrisuri. In plus, a solicitat ca instanta sa dispuna un audit al Curtii de Conturi la ADS. Avocatul lui Voiculescu a cerut o serie intreaga de documente si audituri in agricultura si privatizari
Ora 15.05: Gheorghita Mateut, avocatul lui Dan Voiculescu, a solicitat audierea in instanta a fostului ministru al Agriculturii din Guvernul Nastase, Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta. Temeiul audierii il constituie o Hotarare de Guvern din 2002 initiata de Ministerul Agriculturii, care a dispus transformarea ICA dintr-un Institut aflat in subordinea Academiei de Stiinte Agricole (ASAS) intr-o societate comerciala aflata in subordinea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), facand astfel posibila privatizarea ICA din 2003. Mateut a mai cerut si audierea fostului ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, dar si a lui Traian Basescu.
Daca audierile sunt aprobate de instanta, durata procesului se va lungi.
Ora 14:35 Dan Voiculescu, declaratii dupa ce a parasit sala de judecata: „Daca e vorba de condamnare de catre instanta, imi iau hainele si ma duc, nicio problema”.
El s-a aratat insa dezamagit de faptul ca „foarte multi oameni se bucura cand cineva e intr-o dificultate”, fie din invidie, fie din „motive de concurenta”, „ar dori sa fiu eu lovit ca sa fie lovit si trustul de presa”.
„In Romania e foarte rau ca ne bucuram de raul altora. Poate ar fi momentul, daca scapam si de Basescu, in noiembrie, sa ne bucuram de bucuriile altora”, a comentat el.
La intrebarile ziaristilor, acesta a afirmat ca nu stie ce credite a luat Grivco, sustinand ca el nu mai este „implicat in afaceri”.
Voiculescu a criticat din nou expertiza privind daunele in dosarul ICA, acuzand faptul cau prejudiciul a fost evaluat la nivelul anului 2008, „an de varf, de boom”, ajungandu-se la o suma „aberata”, de 60 de milioane de euro, pe baza analizei unui „salariat DNA”.
Ora 14.32: Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel, dar procesul continua
Ora 14.30: Vlad Sandulescu sustine ca in 2003 ministrul de atunci al Privatizarii voia privatizarea ICA pentru ca Romania era in perioada de preaderare la UE. „Eram obligati sa dam curs privatizarilor fie cand un investitor cerea, fie cand societatile de stat faceau aceasta solicitare. Acesta era scopul ADS”.
Ora 14.02: Si Mencinicopschi a iesit pe hol. In sala, aerul devine irespirabil. Voiculescu urmareste concentrat audierile. Mogulul se tine cu mainile inclestate de masa acoperita cu dosarele pe care le mai rasfoiesc avocatii sai
Ora 13.45: Sandulescu arata ca privatizarea ICA nu a fost initiata de o persoana anume, mentionand printre responabili si pe Marian Domnisoru, expert in privatizare al ADS la vremea respectiva. Domnisoru a murit intre timp
Ora 13.37: A fost audiat si Jean Catalin Sandu (fost director juridic ADS si, concomitent, director al unei firme din imperiul Grivco), urmeaza inculpatul Vlad Sandulescu, fost director de privatizare al ADS
Ora 13.18: Voiculescu a iesit din sala de judecata, unde e cald si umed ca intr-o sera, si insotit de un bodyguard s-a dus spre toaleta. Dupa 10 minute, Voiculescu a revenit in sala si vorbeste cu avocatii in soapta
Ora 13.04: In sala de judecata e cald, Voiculescu asculta concentrat declaratiile celorlalti inculpati si se mai consulta cu avocatii
Ora 12. 54: Sorin Pantis si-a incheiat declaratia. Acum e audiat Catalin Jean Sandu
Ora 12.50: Sorin Pantis a declarat ca blocul turn rotund din Baneasa a fost construita de Grivco in 2003 pe terenul luat in folosinta de la ICA si a fost inchiriata catre Romtelecom pentru 1,4 milioane euro/an. Dar Pantis a precizat ca el din anul 1999 nu mai avea nici o legatura cu Romtelecom, de cand nu mai era ministru al Comunicatiilor. La termenul precedent, Pantis se laudase cu contributia sa in privatizarea Romtelecom
Ora 12.47: O veste proasta pentru Voiculescu: ramane sub control judiciar in dosarul de santaj (aici mai multe amanunte)
Ora 12.38: Sorin Pantis: Imobilul din soseaua Bucuresti – Ploiesti in care functioneaza Antena 1 era achizitionat de CCAI pe 7,6 milioane euro, din care 6 milioane euro erau credit, iar 1,6 milioane euro erau veniturile proprii din cercetare
Ora 12.34: Sorin Pantis: Grupul Grivco (detinut de Dan Voiculescu – n.red.) avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finantau activitatile Grivco si de media (trustul Antena – n.red.). Linia de credit era garantata inclusiv cu cladiri si terenuri ale ICA
Ora 12.19: Judecatoarea Camelia Bogdan nu intelege care era legatura intre activitatea de cercetare a CCAI (Compania de cercetare aplicativa si investitii, rezultata dupa ce Grivco a cumparat ICA) si activitatea Antena 1, care a inchiriat terenul si o cladire a CCAI. Sorin Pantis a sustinut ca CCAI lua chirie de la Antena 1, care se transforma in venit pentru finantarea activitatii CCAI. Pantis a spus ca CCAI, pe langa activitatea de cercetare, se ocupa cu investitii si imobiliare.
Ora 12.12: Dan Voiculescu sta in primul rind, rezemat de spatar, cu miinile in sin si asculta cu atentie declaratiile lui Pantis, angajatul sau la Grivco si fost ministru al comunicatiilor. Voiculescu e incadrat de doi avocati: Gheorghita Mateut si Maria Vasii – fosta aparatoare a lui Cristian Cioaca sau a fratilor Camataru
Ora 11.45: A inceput procesul. Sorin Pantis e audiat dupa ce a solicitat un supliment de declaratie. Chestionat de judecatoarea Camelia Bogdan, Pantis a vorbit de o linie de credit pentru finantarea unor activitati media, luat cu garantare inclusiv cu terenuri din patrimoniul ICA
Ora 11.33: Monitorizare Antena 3: Postul fondat de Dan Voiculescu dedica cea mai mare parte a emisiei de azi procesului ICA. Toate stirile dedicate prezinta doar varianta inculpatilor si a apararii, insotite de informatii publicate de luju.ro, Mugur Ciuvica, dcnews.ro, Jurnalul National etc. care incearca exonarea lui Dan Voiculescu de orice vina si demonizarea DNA
Ora 11.28: Dan Voiculescu si ceilalti inculpati au intrat in sala de judecata. In asteptarea judecatorilor, Voiculescu e calm si discuta pe ton scazut cu o avocata. Sala a inceput sa se umple de jurnalisti si studenti la drept, interesul pentru proces e urias
Ora 11.05 Dan Voiculescu le-a spus jurnalistilor ca discuta cu ei cand iese. Intrebat daca este o zi speciala, Voiculescu a raspuns: „Fiecare zi e importanta in viata mea, nu cred ca asta e speciala.” Intrebat ce are in mapa cu care a venit: „Ce am in mapa? Treaba mea. Ultimul cuvant astazi? In niciun caz, sunt multe de spus. (..) V-am rugat: judecata in sala de judecata, si discutia cu presa afara.”
Ora 10.41: Sorin Pantis, inculpat, declaratie la sosirea la Curtea de Apel: Este inceputul procesului. Asa-zisul prejudiciu este rodul delirului DNA
Ora 10.36: Monitorizare Antena3: Doctorul Mencinicopschi, tarat intr-un proces politic
Ora 10.32: Catalin Sandu, fost director juridic ADS, unul din cei doi inculpati ramasi de audiat azi, anunta ca va cere o noua expertiza privind actiunile ICA. Sandu a fost condamnat in prima instanta la 6 ani de inchisoare
Ora 9.40: Antena 3, postul de stiri fondat de Dan Voiculescu, dedica o sectiune speciala procesului, incercand sa demonstreze ca dosarul denumit „Telepatia” este fabricat
Ora 9.33: Gheorghe Mencinicospchi, co-inculpat in dosar, condamnat la 6 ani de inchisoare in prima instanta, a venit deja la Curtea de Apel: Mi-e asa sila de tot ce se intampla incat nu am citit nimic din documente, este un stres nervos enorm mai ales cand te stii nevinovat
––––––––––––––-
Context:
- Faptele de care este acuzat Voiculescu in dosarul ICA se prescriu in decembrie 2014
Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a afirmat pe 10 iunie, la televiziunea nationala, ca faptele pentru care este judecat Dan Voiculescu in dosarul ICA se prescriu in decembrie si ca ar trebui sa existe o sentinta, indiferent de natura sa, pentru a evita aparitia suspiciunilor fata de cei care „treneaza judecata”.
Dan Voiculescu a reactionat rapid si a afirmat ca prescrierea faptelor din dosarul ICA ar avea loc in 2023 si nu in decembrie 2014, iar aparitia acestui termen ar avea la baza dorinta presedintelui Traian Basescu de a-l vedea in inchisoare inainte de a-si incheia mandatul.
„Nu e vorba de niciun fel de prescriptie, profesorul Gheorghe Mateut mi-a spus de nenumarate ori ca prescrierea in dosarul ICA, de care vorbeste doamna Kovesi, e o prostie, mi-a spus ca prescrierea in dosarul asta de care vorbim este in 2023 dupa noul Cod si in 2021 sau 2018 dupa vechiul Cod. Ca atare, nu stiu de unde obsesia asta pentru decembrie 2014. Presupunerea mea este ca aceasta iritare, isterie, are la baza dorinta nebuna a cuiva, si aici ma refer la Basescu, de a ma vedea pe mine in puscarie inainte sa plece el de la Cotroceni si cred ca termenul de decembrie 2014, care coincide cu plecarea lui de la Cotroceni a creat o fantasma ca mi s-ar prescrie mie dosarele in decembrie 2014”, a declarat Voiculescu intr-o conferinta de presa la sediul GRIVCO.
Dan Voiculescu a acuzat-o pe Laura Codruta Kovesi ca prin declaratiile sale privid termenul de prescriptie in dosarul ICA incalca legea. Presedintele fondator al PC a precizat ca a redactat o scrisoare pe care o va trimite vineri catre ambasadorii acreditati la Bucuresti, cancelariile occidentale, Comisia Europeana, Consiliul Europei si organizatiilor internationale care monitorizeaza justitia in care si-a prezentat punctul de vedere si in urma careia, sustine Voiculescu, ar urma sa se aplice o sanctiune prin care sa o oblige pe Kovesi sa se retraga din magistratura.
„Procurorul Kovesi isi permite din inalta ei functie sa incalce legea, si ma refer la legea 303/2004 care interzice absolut magistratilor sa-si exprime public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare. Am facut o scrisoare care va pleca maine (vineri – n.red.) in atentia ambasadorilor acreditati la Bucuresti, in atentia cancelariilor occidentale, a Comisiei Europene si a Consiliului Europei, a organizatiilor internationale care monitorizeaza justitia in care, practic, trebuie sa clarificam cum un procuror-sef poate sa faca atatea greseli la rand. In mod normal, m-am uitat pe lege, ar trebui sa se aplice o sanctiune care ar duce automat la obligarea doamnei Kovesi sa se retraga din magistratura”, a incheiat Voiculescu.
Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucuresti.
Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.
In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucuresti (firma din grupul Grivco) Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
- Cine sunt cei doi judecatori din noul complet
Camelia Bogdan, judecatorul care a constatat ca doctorul de inima a lui SOV in Viena era de fapt ginecolog
Camelia Bogdan a fost judecator la Sectia a II-a penala a Tribunalului Bucuresti din 2009 si pana in prezent (citeste CV-ul sau aici)
Numele judecatorului Camelia Bogdan se leaga puternic de procesul lui Sorin Ovidiu Vantu in care de afaceri era acuzat de favorizarea infractorului in cazul Nicolae Popa – FNI.
Judecatoarea a dus o serie de termene maraton, intr-un timp foarte scurt si a fost puternic contestata de catre Vantu.
Dosarul lui Vantu a fost judecat pana in data de 22 martie 2011 de judecatoarea Camelia Bogdan. In perioada 8 noiembrie 2010 – 22 martie 2011, Camelia Bogdan a condus 15 sedinte de judecata. Judecatoarea a fost in permanenta contestata de avocatii lui SOV, cel mai fervent fiind Viorel Ros, avocat care il apara si pe Adrian Nastase.
Cateva din termenele cheie judecate de Camelia Bogdan in cazul SOV:
- 7 decembrie 2011 judecatoarea Camelia Bogdan a constatat ca medicul care ar urma sa il consulte pe Vintu in problema sa cardiaca este de fapt medic ginecolog
Tribunalul Bucuresti a respins, in 16 februarie, cererea de recuzare a judecatoarei Camelia Bogdan formulata de avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu, in procesul in care omul de afaceri este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. Avocatii lui SOV au cerut in cadrul sedintei de judecata de marti, 15 februarie, inlocuirea judecatoarei pe motiv ca tatal acesteia ar fi pe lista pagubitilor FNI.
In cele din urma, Camelia Bogdan a fost recuzata si pe motiv ca judeca prea repede dosarul
Judecatoarea Elena Burlan a retinut in motivarea recuzarii doua acuzatii la adresa Cameliei Bogdan. Prima acuzatie este ca judecatorul Camelia Bogdan s-ar fi antepronuntat in dosar, iar cea de-a doua acuzatie este aceea ca magistratul a judecat prea repede termenele. Iata ce se mentioneaza in motivare:
Instanta retine astfel si faptul ca administrarea probatoriului cu o celeritate nejustificata, „plimbarea” dosarelor intre instante de grade jurisdictionale diferite pentru diverse motive, dar mai ales mentionarea „NECESITATII” inaintarii dosarului intr-un termen rezonabil […]
In cele din urma, judecatoarea a fost recuzata din dosar, insa masura a fost puternic criticata de catre societata civila.
Judecatoare este cea care l-a condamnat si pe omul de afaceri Stefan Riza la 12 ani de inchisoare in dosarul 30275/01/3/2009, in care este acuzat ca a savarsit infractiuni de inselaciune si delapidare, in urma carora a produs un prejudiciu de peste sapte milioane de euro. (Detalii aici)
Judecatorul Mihalcea a refuzat sa-l eliberze conditionat pe Sorin Ovidiu Vantu
Mihai Alexandru Mihalcea a fost, din februarie 2010, judecator la Judecatoria Buzau si apoi, din aprilie 2010, a fost detasat de CSM ca judecator la Judecatoria Sector 4 Bucuresti. In martie 2014 a fost transferat la Tribunalul Bucuresti.
Judecatorul Mihalcea este cel care a refuzat in 2013 sa-l elibereze conditionat pe Sorin Ovidiu Vantu.
Judecatorul motiva ca SOV nu a facut eforturi deosebite pe calea reeducarii sale si nici nu a incercat sa se remarce intr-un mod deosebit. (detalii aici)
Sursa: hotnews.ro