Copiii cu dizabilități din Bârlad sunt victime ale ignoranței și nepăsării politicienilor, dar și a insituțiilor plătite să ne facă viața mai bună.
Daniela PORUMB
Lipsa rampelor de acces în clădiri, lipsa terapeuților profesioniști, marginalizarea în școli, discriminarea sunt doar câteva dintre neajunsurile de care se lovesc, de ani de zile, copiii cu dizabilități din Bârlad. Politicienii, ca toate structurile societății sunt prea puțini interesați de soarta acestor copiii. Nimeni nu pare să se gândească la faptul că și copiii mai puțin norocoși au dreptul la o viață bună, au nevoie să fie incluși în viața comunității, să-și atingă maximul de potențial și să devină oameni utili lor și celor din jurul lor.
Asociația „Pentru noi” din Bârlad depune eforturi mari pentru a integra acești copii în societate. Este singura asociație din Bârlad care îi consiliază și pe părinți. Asociația a fost înființată în 2004, la inițiativa unui grup de părinți sprijiniți de Fundația “Star of hope “ România.
„Acum este o federație regională, însă cu timpul ne dorim să devină națională. Mai colaborăm cu asociațiile din Iași, Botoșani, Vaslui, Piatra Neamț” ne-a declarat Ligia Marin, președintele asociației.
Asociația își desfașoară activitatea într-un apartament cu două camere în incinta Complexului de servicii Comunitare Bârlad împreună cu Fundația “Star of Hope” care are angajat un psihopedagog pentru centrul de consiliere și sprijin pentru părinți .
Principalul obiectiv al Asociației este promovarea și apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități precum și integrarea socială a acestora.
În asociație sunt înscriși 32 de părinți și 30 de copii cu diferite tipuri de dizabilități. Dintre aceștia 20 lucrează cu terapeuți de la Fundația „Star of Hope”, iar părinții acestora au parte de suport.
Membrii asociației se întâlnesc lunar în ședință, și derulează activități de socializare și educative: în funcție de nevoile fiecărui copil, voluntarii asociației, de diferite profesii (psiholog, învățător, profesor de muzică), lucrează sâmbata cu grupuri de copii din asociație. În fiecare an Asociația lansează câte un proiect educativ prin care urmărește să atragă cât mai mulți voluntari. Anul trecut cei de la asociație au fost ajutați de 11 cadre didactice voluntare, care au lucrat cu acești copii.
Președintele asociație vorbește cu regret că de cele mai multe ori acești copii sunt dați uitării: „Sunt foarte mulți copii, iar centre în care să primeascâ ajutor, sunt foarte puține. Un copil ar avea nevoie de cel puțin patru ore pe zi de terapie, dar majoritatea copiilor bârlădeni beneficiază doar de patru ore pe săptămână. Centrele de zi sunt foarte importante, întrucât îi ajută pe copii să se integreze în școli și grădinițe”.
În judetul Vaslui sunt doar patru profesori de sprijin pentru copiii cu dizabilități, din care doi sunt la Bârlad.
Pentru o mai bună integrare a copiilor cu dizabilități Asociația are un proiect numit „Federația Organizațiilor de părinți, oportunități egale pentru copii și tineri cu dizabilități”. Acest proiect este finanțat de Consiliul Local Iași. Zilele trecute membrii fondatori s-au întâlnit la Iași, unde au stabilit scopul, obiectivele și activitățile pe care le vor desfășura. De asemenea, tot în cadrul acestei întâlniri aceștia au ales și un logo pentru acest proiect – „părinți în acțiune”.
Eforturile celor de la Asociația „Pentru noi” nu au fost în zadar, de anul trecut au reușit să înființeze o clasă specială, unde șase copii cu dizabilități lucrează cu un psihoterapeut. Această clasă își desfășoară cursurile la Școala nr. 8 „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.
Pentru o mai bună integrare a acestor copii, periodic sunt organizate activități de socializare, informare. Anul acesta un grup de copii a mers în excursie la Bușteni, unde au vizitat Castelul Peleș, pe care l-au numit – „palatul prințeselor”, Biserica Neagră, Mănăstirea Caraiman.
De asemenea, pentru a oferi un sprijin părinților care au un copil cu dizabilități, câțiva părinți au scris într-o carte – „Noua față a destinului”. Membrii Asociației intenționează să distrubuie gratuit această carte în spitale, pentru ca părinții care au copii cu dizabilități, să vadă că nu sunt singuri și oricând pot primi un sprijin moral.
„Ne dorim să reducem discrepanțele care apar între familia copilului și societate. De cele mai multe ori în familie copilul este centrul universului, iar în societate se lovesc deseori de nepăsare, de ignoranță. Vrem ca și în societate aceștia să fie acceptați și priviți pozitiv” ne-a declarat Ligia Marian, președintele asociației „Pentru noi”.
Asociația se autofinanțează din cotizații lunare ale membrilor și donația de 2%. Din nefericire, acești copii nu primesc nici un ajutor de la primărie. Spre exemplu, copiii cu dizabilități din Huși, se pot considera norocoși dintr-un anumit punct de vedere, întrucât ei primesc, prin asociație, de la autoritățile locale 4.000 de lei pe an.
„Dacă am beneficia și noi de finanțare, am reuși să ajutăm și mai mult acești copii, prin angajarea mai multor terapeuți, a unui psiholog. Asociația este acum la limita supraviețuirii pentru că nu avem fonduri”, ne-a precizat Ligia Marian.
O altă mare problemă o reprezintă lipsa unui neurolog pediatru în municipiul Bârlad, de care nu doar copiii cu dizabilități ar avea nevoie. Membrii asociației s-au străduit atât cât le-a stat în putință să aducă un neurolog pediatric în oraș. Tot ce au reușit e să aducă unul de la Vaslui, o dată pe săptămână, sau la două săptămâni. vine un medic de la Vaslui. Înainte, pentru consultații, sau pentru o rețetă, era nevoie să se deplaseze la Iași.