170 de școli în construcție din județul Vaslui vor rămâne, cel mai probabil, o ruină, întrucât firma care a câștigat licitația s-a văzut depășit de situație și a renunțat la proiect. Conform procedurii specifie în astfel de situații, urmează să fie organizată o nouă licitație, însă acest lucru se va întâmpla cel mai devreme peste o jumătate de an.
Alexandru CROITORU
Investițiile în școli noi în județul Vaslui a demarat cu 170 de unități noi, aflate acum în diferite stadii. Din păcate, finalizarea acestora este pe departe de a se încheia, întrucât că firma care a câștigat licitația s-a văzut depășită de situație și a renunțat. Reorganizarea uei noi licitații poate dura șase luni, la care se mai pot adăuga întârzieri datorate unor eventuale contestații ale participantților.
De suferit au copiii, care ar fi trebuit să învețe în aceste școli și care se vor vedea nevoiți și în anul școlar viitor să facă naveta zeci de kilometric și să învețe în două sau chiar trei schimburi.
“Lucrările la școllie finanțate din împrumuturi stagnează în acest moment și asta din cauză că firma care a câștigat licitația a licitat la un preț mic și nu pot fi acoperite cheltuielile rezultate din execuție. În aceste condiții, noi i-am sesizat pe cei care gestionează acest program și le-am cerut să găsească o soluție pentru finalizarea lucrărilor. Probabil că singura soluție este rezilierea contractului și demararea de alte achiziții, dar acest lucru va aduce întârzieri de câteva luni”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Cât privește celelalte investiții începute în județul Vaslui, numai pe Ordonanța 28 au fost cheltuite până acum 250 de miliarde de lei pentru finalizarea unor lucrări și, în funcție de banii care vor mai veni de la Bugetul de Stat, vor urma și altele noi.
“A fost o periodă în care s-au aprobat foarte multe lucrări de investiții în județul Vaslui iar pentru finalizarea acestora sau începerea altora noi ar fi nevoie de o sumă foarte mare de bani. Aceste lucrări sunt finanțate destul de greu de către Consiliul Județean, prin echilibrări bugetare successive. Anul acesta a apărut suplimentar o noă sursă de fonduri prin relocarea unor bani prin Programul Operațional pentru școlile aflate în construcție care aveau un grad redus de implementare a proiectelor, de 10-20%”, a mai spus Dumitru Buzatu.
Cât despre primăriile din județ cu probleme financiare grave, rectificarea bugetară anunțată pentru luna septembrie poate că va echilibra bugetele celor 10 unități adiminstrative care au probleme cu finanțarea cheltuielilor de funcționare (utilități, salarii etc.)