Est News

Când unii se odihnesc, alții muncesc

Dacă vara cei care sunt angajați își iau concediu de odihnă, cei care nu au un loc stabil de muncă, aleg să lucreze ca sezonieri pentru a câștiga câțiva bani.

De la elevi și studenți aflați în vacanță, până la oameni simpli sau în vârstă, toți muncesc vara. În evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui sunt înregistrați, în prezent, 35.679 de zilieri, spre deosebire de 26.372, cât erau în primăvară. Asta înseamnă că în anotimpul de vară a crescut gradul de absorției al forței de muncă în județ, fiind cu 9.307 zilieri mai mult decât în restul anului.

Acest lucru se întâmplă pentru că vara tinerii sunt în vacanță și au mai mult timp liber, fapt ce îi determină să-și găsească un loc de muncă de sezon prin care să aibă timpul ocupat și să obțină câțiva bani, nemaifiind nevoiți să ceară de la părinți. Totodată, vara muncesc cei mai mulți pentru că este sezonul în care este nevoie cea mai mare de forță de muncă, atât în mediul rural, în agricultură sau pomicultură, cât și în mediul urban, în construcții sau la terase și localuri care sunt pline până la refuz de dimineața până seara. De asemenea, nevoia de forță de muncă pe timpul verii îi determină pe angajatori să nu țină cont de studii, cursuri și alte aspecte, fapt ce face posibil ca fiecare persoană care își dorește să muncească, să-și găsească un loc de muncă.

Inspectorii ITM atenționează însă patronii că nu pot angaja ca zilieri minorii mai mici de 16 ani, iar persoanele angjate nu pot fi folosite la muncă mai puțin de o zi și mai mult de 90 de zile. De asemenea, durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, respectiv șase ore pentru lucrătorii minori care nu au capacitate de muncă. În cazul nerespectării condițiilor, se aplică sancțiuni angajatorilor. (Roxana NĂSTASĂ)

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version