Est News

Fără catalog la școală

alificativele vor lua locul clasicelor note la materii precum desen, muzică, religie, sport. Elevii vor fi notați la sfârșitul anului școlar cu „admis” sau „respins”.

Dacă până acum, elevii aveau medii mari datorate notelor de zece de la educație fizică, desen, muzică sau religie, responsabilii de la Educație le pregătesc o surpriză. Vor ca aceste materii să fie notate cu calificative: foarte bine, bine, suficient, insuficient (sistem de notare existent în prezent la clasele I-IV, la toate materiile). De asemenea, pentru a reduce discrepanța care existăîntre notele primite în catalog la școalăși cele obținute la examenele naționale, oficialii din educație se gândesc să scoată catalogul din școli. Media generală va fi înlocuită de doua cuvinte care îi vor tremite pe elevi fie în “rai”, fie in “iad”: admis și respins.

Nu este niciun secret faptul că se întâmplă deseori ca profesorii să simpatizeze mai mult sau mai puțin un elev, iar criteriul nu este întotdeauna performanța școlară a acestuia din urmă. Toți cei care am fost pe băncile școlii am avut, în mod sigur, măcar un coleg care, fără să se dea peste cap atunci când era vorba de carte, reușea cum-necum să intre pe sub pielea profesorului. Colegul cu lipici obținea adesea note mari cu ușurință spre frustrarea celor care nu reușeau acest lucru decât cu effort șI seriozitate.

E clar că fenomenul a scăpat oarecum de sub control, mai ales în ultimii ani, când întreg învățământul se află într-un haos incredibil. Discrepanța dintre notele din catalog șI cele obținute la evaluările naționale este dovada perfectă a subiectivismului cu care unii profesori își notează elevii. Anul acesta în județul Vaslui 65,47% din elevi au reușit să promoveze examenul de bacalaureat, iar la evaluarea națională peste 60,68% din elevi au obținut medii peste 5. În catalog însă, mediile multora din cei care au picat nu prevesteau nimic din dezastrul care a urmat.

În anii din urmă, admiterea la liceu se realiza pe bază de dosar și se ținea cont în procente egale atât de media anilor de studiu cât și media de la evaluarea națională. În schimb de anul acesta, s-au schimbat criteriile de admitere și anume: media anilor de studiu a contat doar 25%, iar media de la evaluarea națională a contat 75%. Nici admiterea la facultăți nu a scăpat de modificări: nu mai contează media anilor de studiu șI cea de la bacalaureat, ci de cea de la examen.

Așadar, prin modificarea sistemului de notare, responsabilii din Învățământ urmăresc să descurajeze profesorii în a mai pune note pe ochi frumoși. (Daniela PORUMB)

Review Overview

User Rating: 4.78 ( 2 votes)
Exit mobile version