Week-end plin de evenimente la Centrul Eminescu din Bârlad. Bârlădenii și-au delectat privirile cu picturile lui George Leteanu, au făcut cunoștință cu poeziile lui Ion Enache și și-au „gâdilat” timpanele cu muzică folk.
La finele săptămânii trecute, Centrul „Mihai Eminescu” a fost gazda mai multor evenimente culturale. A fost un week-end dedicat confesiunilor.
Bârlădenii au avut parte de o expoziție de pictură, de muzică folk, dar totodată au făcut „cunoștință” și cu poeziile poetului Ion Enache.
Înainte de activitățile propriu-zise moderatorul evenimentului, Geta Modiga, a invitat publicul să țină un moment de reculegere pentru Constantin Teodorescu, întrucât duminică s-au împlinit trei ani de când acesta a trecut în neființă.
„Nu ne-am despărțit oricum, ne-am despărțit cu un mandat foarte precis și anume să credem în pictură, în cultură, în tot ceea ce este frumos. Am rămas cu acest mandat care va continua atât timp cât există oameni speciali, care cred în cultură. Nimic nu este întâmplător, noi astăzi trebuia să fim aici și cu siguranță acest moment i-ar fi plăcut și lui Teodorescu, un om care a iubit arta până la absolut, de altfel el avea și o vorbă «trebuie să avem răbdare până la infinit și înapoi»” ne-a declarat Geta Modiga, moderatorul evenimentului.
Aproximativ 30 de intelectuali au asistat la o expoziție de pictură a lui George Leteanu. Pentru a introduce publicul în miracolul artei, Laureanțiu Chiriac a încercat să explice pe înțelesul tuturor tablourile care încântau privirile celor prezenți.
„Aș putea spune că la Leteanu este un dat de a sta de vorbă permanent cu natura și cu Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este practic esența în ceea ce face. Cu această ocazie și nu numai, el invită oamenii în lumea sa și în universul său pictural și de ce nu în interioritatea noastră de a ne revedea curați, puri. Prin picturile sale, Leteanu încearcă să ne redea o lume a României pitorești” a precizat Laurențiu Chiriac.
George Leteanu a pictat locul natal, Hălărești, a redat publicului său peisaje din Transilvania, Dobrogea, a expandat și în spațiul occidental (Germania, Franța, Belgia), dar nu s-a mulțumit cu atât ci s-a remarcat și cu câteva autoportrete extrem de expresive, dar și cu portrete ale oamenilor simpli, sau ale unor poeți ai Vasluiului cum ar fi Ion Enache, Nicolae Viziteu.
„Leteanu surprinde în picturile sale o lume aparte, oarecum diferită de cea a noastră” a mai spus Laurențiu Chiriac.
Vizibil emoționat, George Leteanu, nu doar a mulțumit celor care i-au găzduit picturile ci a ținut să încânte publicul și cu o poveste de suflet în care personajele principale erau Dumnezeu și Sfântul Petru. El consideră că fără ajutorul lui Dumezeu nu ar fi reușit să realizeze aceste picturi.
„În spatele acestui chip a unui om aparent distant este un om sensibil, iar în fiecare din lucrurile sale este o poveste. El și-a înțeles foarte bine menirea pe acest Pământ și a dat mai departe” a menționat Geta Modiga.
În cele din urmă suita de intelectuali care a asistat la vernisajul expoziției de pictură, au avut prilejul să asculte și o parte din poeziile scrise de poetul Ion Enache. Lectura poeziilor a fost realizată de Lăcrămioara Ivan, Mioara Timofte, dar și de Geta Modiga. Pe parcursul întregului eveniment cultural atmosfera a fost întreținută de Mihai Gheciu, care a interpretat muzică folk. (Daniela PORUMB)