Urbio-România, filiala Iași, a găsit o cale de a face rost de bani mulți după ce, nimeni nu știe cum, a intrat în posesia listei cu câștigătorii proiectului Casa Verde, prin care se acordă 6.000 de lei celor care folosesc la încălzirea locuinței surse de energie regenerabilă.
Reprezentanții societății menționate contactau câștigătorii proiectelor spunându-le că vsunt singurii care au avizul Agenției pentru Protecția Mediului pentru a le livra echipamentele necesare.
Alexandru CROITORU
Lansat în 2011, proiectul Casa Verde prin care, Agenția de Protecție a Mediului Vaslui punea la dispoziția doritorilor finanțare pentru sisteme de încălzire care să folosească energie verde a devenit sursă de bani pentru rechinii de pe piața românească.
În județul Vaslui, au fost depuse la Agenția pentru Protecția Mediului 500 de astfel de cereri de finanțare și abia în urmă cu două sptămâni au venit listele cu primiii 80 de câștigători.
Un caz concret despre cum se pot face bani și de pe urma unor astfel de proiecte este cel a societății comerciale Urbio-România, filiala Iași, care a determinat chiar și oprirea temporară a proiectului la Vaslui după ce s-a descoperit că reprezentanții firmei îi contactau pe cei care au câștigat astfel de proiecte și le spuneau acestora că sunt singurii care au dreptul, cu aprobarea APM Vaslui, să pună la dispoziție echipamentele necesare și să execute lucrările necesare implementării proiectului.
Prin proiect, doritorii beneficiau de o finanțare în valoare de 6.000 de lei pentru achiziționarea sistemelor de încălzire și apă caldă care folosesc energie regenerabilă, cunoscute și ca panouri solare sau fotovoltaice. Curios este de unde știau reprezentanții firmei ieșene cine sunt câștigătorii proiectelor din județul Vaslui, în condițiile în care Agenția pentru Protecția Mediului a primit lista parțială cu câștigătorii, abia acum două sptămâni.
“Am fost sunați de persoane care au întrebat dacă este adevărat faptul că societatea Urbio România este trimisă de noi pentru implementarea proiectului. Bineînțeles că nu știam nimic despre acest aspect, mai ales că noi nu știam cine sunt cei care au câștigat proiectele și care vor primi finanțare. Interesant este și faptul că cei care semnau contracte de furnizare echipamente și montare a acestora aveau și o clauză specială în contract, prin care nu puteau renunța, ulterior, la serviciile lor. La Vaslui, au fost depuse 500 de dosare pentru Casa Verde, iar noi am primit abia acum două săptămâni, oficial, lista parțială cu câștigătorii proiectului, dar se pare că cei de la societatea amintită aveau cunoștință de această listă mult înainte ca aceasta să ajungă la noi. La Agenția de Mediu Vaslui a ajuns, deocamdată, lista cu primii 80 de câștigători, urmând ca, pe viitor, să ne parvină și continuarea listei”, a spus Mădălina Nistor, directorul executiv al APM Vaslui.
Urmare a acestui fapt, o perioadă de timp, reprezentanții APM au suspendat programul pentru clarificarea situației ivite la Vaslui dar, de curând proiectul a fost repus în drepturi.
Urbio are o altă variantă
“Este doar o poveste a celor de la APM Vaslui. Noi am avut și avem în continuare un call-center foarte bine pus la punct, la care s-a muncit enorm în ultimii patru ani și e normal să avem la dispoziție o bază de date vastă. Cu Agenția de Protecția a M ediului am discutat chiar astăzi (luni – n.r.) și i-am rugat să fie imparțiali atunci când vine vorba de implementarea proiectelor pe Casa Verde, mai ales că nici nouă nu ne cade bine atunci când clienții noștri sunt trimiși către alte societăți locale. Înțelegem și acest lucru, dar consider că e bine să fie lăsat beneficiarul să aleagă. Avem și un caz concret cu un bătrânel care avea contract cu noi și a fost apoi trimis de către APM Vaslui către altă societate, punându-ne pe n oi într-o situație mai puțin plăcută”, a spus Florin Anghel, consilierul juridic al Urbio-România, filial Iași.