Est News

Zilnic, un copil este abuzat

În județul Vaslui cel puțin un copil pe zi este abuzat sexual, fizic sau psiho-emoțional. Conform statisticilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, în al doilea trimestru din an s-au înregistrat 32 de cazuri de abuz fizic asupra minorilor, 47 de cazuri de abuz psiho-emoțional și 17 cazuri de abuz sexual.

Roxana NĂSTASĂ

Dacă anul trecut numărul total al copiilor abuzați în județ a fost de 517, anul acesta situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare. La sfârșitul trimestrului II s-au înregistrat 282 de cazuri confirmate. Asta înseamnă că în fiecare zi, în județul Vaslui cel puțin un copil este abuzat sexual, fizic sau psiho-emoțional.

Conform statisticilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, în al doilea trimestru din an s-au înregistrat 32 de cazuri de abuz fizic asupra minorilor, 47 de cazuri de abuz psiho-emoțional și 17 cazuri de abuz sexual.

Ceea ce este mai trist e faptul că, în multe cazuri, micuții sunt nevoiți să retrăiască abuzurile la care au fost supuși, ca parte a sistemului de protecție socială, care, așa conform titulaturii, ar trebui să îi protejeze, nicidecum să le sporească dramele.

Pentru 71 de cazuri din cele 96 înregistrate s-au instituit măsuri de protecție socială. Pentru a se putea institui o măsură de protecție socială, în primul rând minorul trebuie să retrăiască clipele de groază în fața polițiștilor, procurorilor și judecătorilor, în vederea emiterii unei ordonanțe președințiale. În unele cazuri, copilașii chiar sunt confruntați în fața “organelor” cu cei care, din părinți, le-au devenit călăi și pe care statul îi ajută în continuare la oficierea execuției.

Psihologii spun că dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor supuși abuzurilor are mult de suferit. În cazul abuzului fizic, consecințele în plan emoțional pot fi manifestarea sentimentelor de inferioritate, comunicarea dificilă, marcată de violență sau chiar identificarea cu un model parental agresiv. În plan comportamental, absenteismul școlar, depresia, lipsa motivației, întârzieri în dezvoltarea motorie sau a limbajului sunt doar câteva din consecințele care pot apărea.

Și în cazul cazul abuzului psiho-emoțional, consecințele asupra copiilor sunt grave. Printre ele se numără dificultatea adaptării într-un mediu nou, lipsa de inițiativă, de creativitate sau predispoziția de a fugi de acasă. Mai grav stau lucrurile în cazul abuzului sexual unde copii cu greu își mai revin, unii dintre ei rămânând marcați pe viață.

Un caz concret de abuz sexual din ultimul timp din județ a avut loc în comuna Tăcuta, unde un bărbat de 40 de ani a violat-o în repetate rânduri pe fata de 13 ani a concubinei sale. Probabil teama, așa cum se întâmplă în aproape toate cazurile, a făcut-o pe minoră să nu dezvăluie drama prin care trecea atunci când mama sa lipsea de acasă. Așa se face că ani de-a rândul a fost supusă abuzului sexual. Reprezentanții DGASPC Vaslui au luat măsuri de protecție asupra fetei, a mamei și celorlați minori din familie, internându-i într-un centru de specialitate. Din păcate nu toți copii beneficiază de măsuri de protecție specială, unii dintre ei rămânând în familii sub monitorizare.

Cele mai multe abuzuri au loc în mediul rural, iar cele mai dese cauze sunt consumul de alcool și lipsa educației. Acestea, îi determină pe unii oameni să uite de principii și să distrugă viața unor copii nevinovați.

Review Overview

User Rating: 4.4 ( 1 votes)
Exit mobile version