Est News

Statistica Eurostat​ Cauzele recesiunii. Sectorul constructiilor s-a prabusit cu 10,2% in trimestrul II in Romania, cea mai mare scadere din toata Uniunea Europeana

Romania a inregistrat o scadere cu 10,2% a productiei in sectorul constructiilor in trimestrul al doilea al anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013, cea mai abrupta prabusire din Uniunea Europeana, a anuntat miercuri Oficiul european de statistica Eurostat. Noile date economice ofera inca o explicatie pentru recesiunea tehnica in care a cazut economia Romaniei, conform datelor prezentate saptamana trecuta de statistica UE. Informatiile Eurostat confirma existenta unei tendinte clare de scadere a investitiilor guvernamentale in lucrari publice.

Potrivit sursei citate, si in trimestrul I al anului 2014 Romania a avut o cadere a sectorului constructiilor cu 10% fata de perioada similara a anului 2013. 

Cifrele sectorului constructiilor din Romania ilustreaza o prabusire din toate punctele de vedere. In trimestrul I al anului 2014, Romania a avut o scadere cu 7,4% fata de trimestrul IV al anului 2013, in date ajustate sezonier. 

Caderea a continuat si dupa venirea primaverii. Astfel, in trimestrul II al anului 2014 productia in constructii s-a diminuat cu 1,1% fata de primele 3 luni ale aceluiasi an (date ajustate sezonier), releva informatiile prezentate de Eurostat. 

Spre comparatie, vecinii nostri unguri au avut o crestere accelerata a sectorului constructiilor. In trimestrul I al anului 2014, Ungaria a inregistrat un avans al productiei in constructii de 26,1% fata de primele trei luni ale anului 2013. In trimestrul II al anului 2014 cresterea a fost de 20,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 

Si bulgarii au fost pe crestere. In trimestrul I al anului 2014, Bulgaria a avut o majorare cu 4,8% a productiei in constructii comparativ cu primele trei luni ale anului 2013. In trimestrul II al anului 2014, cresterea constructiilor din Bulgaria a fost cu 3,4% fata de perioada similara a anului trecut. 

Evolutia sectorului constructiilor in UE in anul 2014 comparativ cu anul 2013


Din fericire pentru romani, Spania, una dintre principalele destinatii ale fortei de munca romanesti, a cunoscut un reviriment al constructiilor. In trimestrul I al anului 2014, cresterea productiei in constructii a fost de 21,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in trimestrul II al anului 2014 constructiile spaniole s-au majorat cu 34% fata de trimestrul similar al anului 2013. 

Italia a fost, insa, pe scadere, cu 5,3% in trimestrul I al anului 2014 fata de aceeasi perioada a anului 2013. 

Prima economie a Europei, Germania, a avut o crestere a productiei in constructii cu 13,6% in primele 3 luni ale anului 2014 fata de perioada similiara a anului trecut, insa in trimestrul al doilea din 2014 s-a inregistrat o scadere usoara, de 0,3%, fata de aceeasi perioada a anului 2013. 

Slovenia a cunoscut cele mai mari cresteri procentuale in constructii din intreaga Uniune Europeana: 38,2% in trimestrul II si 37% in trimestrul I din anul 2014 comparativ cu perioadele similare ale anului 2013.
 In ansamblu, in Uniunea Europeana productia in constructii a crescut cu 6,5% in trimestrul I si cu 3,4% in trimestrul II din anul 2014 comparativ cu perioadele similare ale anului 2013. In trimestrul al II-lea al anului 2014, comparativ cu primele trei luni ale aceluiasi an, UE a avut o scadere usoara, de 0,6%, a productiei in constructii, conform Eurostat. 

Scaderea productiei romanesti in constructii apare in contextul in care economia Romaniei a intrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, potrivit datelor prezentate de Eurostat saptamana trecuta. Romania a avut scadere economica de 1% in trimestrul II al anului 2014 fata de primele trei luni ale aceluiasi an, si de 0,2% in trimestrul I al anului 2014 fata de trimestrul IV al anului 2013. In trimestrul I al anului 2014, productia in constructii a fost pe crestere, cu 1,7%, fata de trimestrul IV al anului 2013, in UE. 

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a identificat printre cauzele recesiunii tehnice in care a cazut economia Romaniei si lipsa investitiilor guvernamentale. 

La investitiile publice, cand ai -20% in executia bugetara in 6 luni de zile, e o scadere dramatica, e foarte mult. In primul rand, trebuie sa avem o revigorare la nivelul investitiilor publice si pare ca acstea scad semnificativ pentru ca incasarile bugetare sunt foarte slabe, sunt mult sub program. Dar este si o lipsa de proiecte de investitii, pentru ca nu poti sa-ti imaginezi ca a vrut cineva ca deficitul bugetar la 6 luni sa fie mult sub tinta. Acest deficit, care este mult sub tinta agreata cu FMI, arata ca este si o lipsa de investitii„, a  explicat Ionut Dumitru, pentru HotNews.ro, saptamana trecuta.  

Legata de scaderea sectorului constructiilor este si absorbtia slaba a fondurilor europene, a mentionat seful Consiliului Fiscal. „Fondurile europene e clar ca au o absorbtie foarte slaba, dar nici macar pe banii din surse proprii, daca ne uitam la cheltuielile de capital din buget, nu s-au realizat„.
Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version