Avem aproape 3 milioane si jumatate de carduri bancare ce stau nefolosite prin portofele si genereaza datorii in fiecare zi.
Daca luam in calcul un comision mediu de administrare de 30 de lei anual, ajungem la 100 de milioane de lei pe care uitucii clienti ai bancii sunt nevoiti sa-i dea institutiilor financiare, desi nu folosesc acele carduri. Dar comoditatea si neglijenta costa.
Un card bancar nefolosit timp de un an inseamna automat o datorie de cel putin 30 de lei catre banca. Daca datoria depaseste 90 de zile, institutia o poate raporta la Biroul de Credite.
Sergiu Cone, reprezentantul Asociatiei Pentru plati Electronice din Romania: „Sunt 14 milioane de carduri in circulatie, dintre ele doar 10,6 milioane genereaza efectiv tranzactii, ceea ce inseamna ca diferenta de aproape 3,5 milioane este doar plastic in portofel, nimeni nu il baga in seama.”
Perioada de valabilitate a unui card bancar este de 3 ani. Timp in care banca, daca observa ca nu au fost facute tranzactii, poate decide inchiderea cardului nu inainte de a-l anunta pe titular.
Cristian Lia, manager card administration: „Notificarea se face pentru clientii care nu au utilizat cardul in ultimele 6 luni. In cazul in care il utilizeaza dupa notificare, cardul se reinnoieste, daca nu este inchis fara a genera costuri suplimentare.”
Sergiu Cone: „Interesul ar trebui sa fie si din partea bancii si din partea posesorului de card sa renunte la acel card pe care nu il mai utilizeaza, pentru ca tu ca posesor ai un comision anual de gestiune, iar tu ca banca ai o plata catre schemele internationale de plata, apropo de cate carduri ai in portofoliu.”
Teoretic, desfiintarea unui card, fie el de credit sau de debit, dureaza foarte putin, 30 de minute, insa unele banci practica aceasta operatiune chiar si in 3 saptamani. Pentru a renunta la un card de debit, aveti nevoie de o cerere de inchidere card de la ghiseul bancii care v-a emis cardul, asadar trebuie sa va deplasati pana la banca, de o copie dupa buletin si de cardul in original. Atentie, insa, daca vreti sa inchideti si contul atasat acelui card, pentru aceasta trebuie sa achitati toate datoriile pe care le aveti catre banca.
Comisioanele si taxele percepute pentru un card activ difera si ele de la o banca la alta. Pentru tranzactii de 1000 de lei pe luna, de exemplu, banca incaseaza in medie 23 de lei lunar, adica 270 de lei pe an.
Sursa: incont.ro