Senatul a dezbatut luni solicitarea de reexaminare a legii privind reducerea CAS cu 5% la angajator, respingand cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu, potrivitMediafax.
Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 96 voturi ”pentru”, un vot ”impotriva” si doua abtineri, iar cererea de reexaminare a fost respinsa.
Comisia de buget-finante a Senatului a adoptat luni un raport de admitere la proiectul de lege privind reducerea CAS la angajator, respingand cu unanimitate de voturi cererea de reexaminare a legii, transmisa de presedintele Traian Basescu.
Propunerea privind respingerea cererii de reexaminare a primit votul favorabil al tuturor senatorilor din comisie, desi PNL si PDL au criticat in dezbatere lipsa surselor de finantare pentru aceasta reducere cu cinci puncte procentuale a contributiilor sociale la angajator.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca, din analizele ministerului, incurajand angajatorii, pe piata fortei de munca, la fiecare 20 de locuri de munca existente se poate crea inca un loc de munca.
Rovana Plumb a declarat in comisie ca Ministerul Muncii si intregul Guvern sustin reducerea CAS, precizand ca este o masura fiscala fireasca, de restabilire a normalitatii, pe o piata a muncii in care se doreste crearea a cat mai multor locuri de munca.
„In orice stat membru al UE si nu numai, intr-o economie functionala, in momentul in care se inregistreaza o crestere economica, se pot aplica masuri de reducere a fiscalitatii pe piata muncii si aceasta este o prioritate a Guvernului din momentul preluarii guvernarii”, a spus ministrul Muncii.
Rovana Plumb a dat un exemplu, aratand ca la nivelul lunii aprilie, cand nivelul salariului mediu brut a fost de 2.400 de lei, o firma platea pentru un angajat un salariu mediu de 500 de lei, iar in situatia reducerii cu cinci puncte procentuale a CAS va plati 380 de lei.
„”Este un calcul matematic pe care l-am facut, raman la dispozitia angajatorului 120 de lei pe luna, ceea ce inseamna ca firmele pot, la fiecare 20 de angajati, sa mai angajeze unul, iar sumele din aceasta economisire pot fi folosite de angajator fie pentru a crea un nou loc de munca sau pentru a face investitii”, a spus Rovana Plumb.
Ea a mai afirmat ca a mai facut un calcul la sfarsitul lunii iunie si „la 1.600 de lei net castig al unui salariat, o companie plateste 2.900 de lei”, adaugand ca este nevoie de aceasta reducere a fiscalitatii pe piata muncii.
„Este o masura extrem de asteptata in tot ceea ce inseamna zona economica, angajator, piata fortei de munca, pentru a putea duce la cresterea economica”, a mai declarat ministrul Muncii, precizand ca aceasta masura va duce la o scadere a muncii nefiscalizate.
Senatorul PNL Akos Mora a declarat ca Guvernul nu si-a facut ”temele de casa”, prin reprezentantul Ministerului de Finante, si nu a precizat exact sursele de finantare, atat pentru 2014, cat si pentru 2015, pentru acoperirea deficitului, astfel cum este prevazut si in cererea de reexaminare transmisa de presedintele Traian Basescu.
„Sumele sunt destul de consistente si ar trebui precizate clar din ce surse si ce capitole sunt luate”, a mai spus senatorul PNL.
Secretarul de stat in Ministerul de Finante Dan Manolescu a raspuns ca, incepand cu 2015, modul de fundamentare a bugetelor viitoare va tine cont de aceasta lege, si masurile care vor fi luate vor viza atat partea de cheltuieli, cat si modalitatea prin care veniturile si sumele existente, aplicabile a fi colectate, vor genera venituri care sa acopere aceste minusuri. Potrivit lui Manolescu, in privinta obiectivelor incasarilor, de catre ANAF, masurile care au fost luate, in special in reorganizarea ANAF si a infiintarii Directiei Antifrauda, incep sa produca efecte si vor genera venituri care sa suplimenteze bugetul de stat, astfel ca aceasta masura sa poata fi sustinuta.
Senatorul PNL Iulian Dumitrescu l-a intrebat pe reprezentantul Ministerului de Finante daca ANAF a colectat pe luna iulie ceea ce si-a propus sau are ”un deficit de vreo 600 de milioane de lei fata de ce si-a propus”.
„Ca si suma generala, au fost perioade cand planul de incasari al ANAF nu a fost realizat, ceea ce per total a condus la o nerealizare, dar tendinta este de imbunatatire a acestor performante (…) Prin urmare, daca aceasta tendinta continua, vom avea o tendinta de depasire a incasarilor realizate”, a raspuns Manolescu.
Presedintele Traian Basescu a semnat pe 27 iulie cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care vizeaza diminuarea cotelor platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, dupa cum urmeaza: 15,8% (de la 20,8%) pentru conditii normale de munca, 20,8% (de la 25,8%) pentru conditii deosebite de munca si 25,8% (de la 30,8%) pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca.
Basescu a solicitat reexaminarea legii trimisa spre promulgare, „din punct de vedere al oportunitatii”, dupa ce a anuntat ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, spunand ca este de parere ca Guvernul are ca tinta acoperirea deficitului rezultat prin micsorarea CAS prin cresterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.
In plus, Traian Basescu a precizat ca nu va promulga legea de reducere a CAS pana nu va fi convins ca masura este sustenabila economic.
Guvernul a aprobat in iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.
Sursa: incont.ro