Review Overview
Constituită în scopul unificării dreptei, Alianța Creștin Liberală pare să aibă – cel puțin la Vaslui – efecte taman inverse. Majoritatea celor 22 de primari care au obținut mandate în 2012 candidând din partea USL nu vor face front comun cu dreapta unificată prin Alianța Creștin Liberală la alegerile prezidențiale. Aceștia au fost abordați de reprezentanții Partidului Liberal Reformator, mișcare politică inițiată de Călin Popescu Tăriceanu, care va susține prezidențiabilul PSD. Senatorul democrat-liberal Dan Marian, în calitate de co-președinte al ACL, a înfierat această mișcare politică, catalogându-o drept „o deturnare a voinței cetățenilor și o încălcare a Constituției”. De cealaltă parte, primarii liberali suspuși migrației spun că au fost aleși din partea USL, organism care nu mai există, drept pentru care se consideră independenți și liberi să adere la orice formațiune. De altfel, unii dintre ei admit că marea problemă a lor nu o reprezintă o alianță de dreapta neprincipială cel puțin la nivel de județ, ci existența în conducerea ei a senatorului Dan Marian. „Eu nu-l recunosc pe acest senator. Nu a fost niciodată senatorul meu! (…) Nu recunosc nici această Convenție Democrată”, spune Vasile Puiu, primarul liberal al comunei Vetrișoaia.
Alex SAVA
În urma semnării protocolului de fuziune între PDL și PNL, mai mulți membri ai partidului s-au reorientat către Partidul Liberal Reformator (PLR), inițiativă politică aparținându-i unui fost membru marcant al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu. Misiunea pe care acest partid și-a propus-o încă de la înființare a fost tocmai “colectarea” liberalilor nemulțumiți de actualii conducători ai partidului și de strategiile implementate de ei. PLR va fuziona cu PSD, mișcare deja anunțată.
Ulterior semnării protocolului, președintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, admitea că sunt voci nemulțumite de fuziune în PDL, dar și posibila migrație politică.
“Mai sunt voci nemulțumite, dar nu e o opinie majoritară. (…) Din câte știu eu, este doar un singur caz de plecare în PLR, nu mai multe. Dar fiecare e liber să facă ce vrea, să se ducă unde vrea”, spunea Ciurariu, convins fiind că Alianța Creștin Liberală își va atinge invariabil scopul de unificare a dreptei.
Dar se pare că s-a înșelat amarnic. Surse oficiale au declarat pentru reporterii Est News că primarii liberali au fost deja contactați de reprezentanții Partidului Liberal Reformator, iar mulți dintre ei au anunțat deja că vor adera la această mișcare.
“Când am candidat la alegerile locale, în 2012, am făcut-o pe listele USL. Am fost ales primar din partea USL. Acum, această alianță nu mai există, drept pentru care mă consider un primar independent și cred că așa ar considera orice om normal la cap. Cei care au candidat pe listele altor partide, este problema lor. Dar eu am candidat din partea USL”, spune primarul comunei Vetrișoaia, Vasile Puiu (PNL).
Migrația, fenomen criticat
Senatorul (PDL) Dan Marian, în calitate de co-președinte al Alianței Creștin Liberale, critică fenomenul migrației politice, spunând că, de fapt, primarii ar fi condiționați de alocarea fondurilor europene.
“Avem informații din teritoriu conform cărora, de câteva săptămâni, prin mijloace neortodoxe se derulează o campanie de racolare a primarilor PNL și PDL.Se fac presiuni politice pentru a se înscrie în așa-numita Asociație UNPR. Primarii sunt amenințați cu blocarea fondurilor europene, cu tăierea investițiilor guvernamentale sau li se promite că vor beneficia de fonduri dacă se înscriu un Asociația UNPR. La această inițiativă de racolarea a primarilor se mai adaugă una și mai grosolană. Este vorba de OUG-prin care vicepremierul Liviu Dragnea, baronul de Teleorman, dorește să legalizeze, așa, pentru vreo două săptămâni, migrația legală a primarilor către coaliția guvernamentală formată din PSD și UNPR. În lipsă de imaginație politică, domnul Liviu Dragnea nu mai știe ce metode de produs voturi în favoarea lui Ponta să mai inventeze în apropiere de alegerile prezidențiale. (…) Și la nivelul județului Vaslui vom monitoriza cu atenție dacă există tentative ale PSD de racolare a primarilor PNL și PDL. Noi știm că s-a înființat recent și Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu-Tăriceanu care jinduiește la aleșii județeni și locali ai PNL. Și mai știm că și PMP-ul lucrează cu «mijloace specifice» pentru a produce voturi pentru candidatul lor la prezidențiale. Din proprie experiență, eu știu foarte bine că primarii sunt preocupați de rezolvarea problemelor pe care le au în comunitate, că puterea speculează acest aspect, însă într-un final rămân cu toții fideli opțiunii lor politice”, spune Dan Marian.
“E un trădător pentru PNL!”
Deși critică în termeni duri migrația politică, Dan Marian este convins că în campania de la prezidențiale primarii liberali vor fi alături de Alianța Creștin Democrată și că inițiativa de racolare a acestora de către “alte formațiuni” se va dovedi un eșec.
“Eu am toată încrederea că în campania pentru prezidențiale cei 33 de primari PNL și PDL, toți aleșii noștri din CJ și consiliile locale vor lucra sută la sută pentru Klaus Iohannis. Chiar recent, domnul Iohannis a spus că trebuie să terminăm odată cu migrația politică, trebuie să facem politică pentru români, pentru economie, și nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor”, mai spune Dan Marian.
Primarii liberali par să-l contrazică, însă. Mai mult sau mai puțin oficial, ei spun că vor susține Partidul Liberal Reformator. De altfel, opțiunea lor politică se pare că nu e condiționată de doctrina și scopurile alianței de dreapta, ci de prezența în structura ei de conducere tocmai a senatorului Dan Marian, care a abandonat PNL în momentul în care partidul era în opoziție, înscriindu-se în PDL, aflat pe atunci la guvernare, alături de PSD.
În județul Vaslui sunt, actualmente, 22 de primari liberali, care au obținut mandate din partea PNL. Aceștia sunt: Dănuț Cojocaru (Alexandru Vlahuță), Constantin Matei (Băcani), Horațiu Cărăușu (Băcești), Iulian Miliare (Berezeni), Vasilică Barbu (Bogdana), Ion Dorobanțu (Bogdănești), Lucian Ciubotaru (Bogdănița), Andrian Pantea (Boțești), Ionel Munteanu (Ciocani), Vasile Zanfir (Deleni), Victor Popa (Dodești), Aurel Turcu (Dragomirești), Sebastian Arteni (Ferești), Neculai Lupu (Fruntișeni), Costică Stupu (Găgești), Dumitrache Nistor (Ivești), Marius Ciocan (Pochidia), Costel Moraru (Puiești), Constantin Fînariu (Rafaila), Petrică Simiuc (Todirești), Vasile Puiu (Vetrișoaia), Costică Anton (Vulturești).
Iohannis vine la Vaslui
Duminică, Klaus Iohannis, candidatul ACL la președinția României, va veni în Vaslui, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la ora 17.
„Mă bucur pentru că am reușit să includem în programul domnului Klaus Iohannis și o deplasare în județul nostru. Domnia sa are deplasări aproape zilnice în câte un județ din țară. Sâmbătă ne vom întâlni cu domnia sa la Iași, unde se va desfășura ședința grupurilor parlamentare reunite ale PNL și PDL în vederea pregătirii sesiunii din această toamnă. Apoi, duminică, domnul Iohannis, însoțit de o delegație de colegi din conducerea centrală a ACL, ne va vizita la Vaslui. Îi așteptăm în număr cât mai mare pe toți cei care doresc să-l întâlnească pe domnul Iohannis, să stea de vorbă cu domnia sa, să-i asculte programul cu care dorește să se înscrie în cursa prezidențială. Vasluienii vor avea ocazia să întâlnească un altfel de politician, un om serios, decent, care a demonstrat că se poate face administrație și politică venind cu soluții concrete la problemele românilor”, a spus deputatul Florin Ciurariu, copreședinte ACL Vaslui.