Bani de medicamente și de salarii decente nu există, dar când vine vorba de proiecte educaționale se găsesc sume colosale. Peste 118 miliarde de lei vechi vor fi cheltuite de patru instituții pentru a instrui și consilia aproximativ 2.500 de persoane prin proiecte finanțate de UE. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, Casa Corpului Didactic (CCD) Vaslui, CCD Argeș și CCD Arad au dat lovitura. Cu trei proiecte educaționale vor să cheltuie bani suficienți pentru a zidi din temelii un colegiu național. Doar pentru 400 de persoane chemate la mesele de protocol aferente unui proiect marca ISJ, instituția a pus la bătaie 200 de milioane de lei vechi, triplu cât ar costa o masă mai mult decât decentă la un restaurant bun. Pentru servicii foto și video, ISJ a “marcat” alți 22.320 de lei.
Bogdan RUSU
CCD Vaslui împreună cu CCD Argeș și CCD Arad au reușit performanța extraordinară de câștiga un proiect POSDRU (finanțare europeană nerambursabilă) de aproximativ 86 de miliarde de lei vechi pentru a școlariza 1.650 de cadre didactice. Aceeași instituție vasluiană mai are un proiect asemănător derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, ce vizează în principal consilierea a 260 de elevi în domeniul alegerii carierei. Asta în condițiile în care Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJAE), instituție bugetară, subordonată ISJ, este abilitată de Ministerul Educației să consilieze populația școlară în vederea alegerii carierei fără cheltuieli.
Primul proiect cu un buget supraevaluat, denumit Competivitate și calitate în cariera didactică (mai 2014-noiembrie 2015), este realizat de echipa CCD Vaslui împreună cu CCD Argeș și CCD Arad. Potrivit acestui proiect, în decurs de 18 luni, la o serie de cursuri a 60 de ore fiecare, vor fi formate 1.650 de cadre didactice, din care 650 din județul Vaslui. Costul proiectului per total a fost estimat la 8.590.263,7 lei.
Cristinel Popa, directorul CCD Vaslui, a declarat că 80 de procente din suma totală merge pe formare, adică pe instruirea grupului țintă și că un procent de aproximativ 15% pe cheltuieli salariale, adică mai exact 1.288.539.45 de lei pentru o echipă de maxim 40 de persoane. Tot de la Cristinel Popa am aflat că lansarea proiectului, respectiv conferința de lansare, a costat 120 de milioane de lei vechi (cu tot cu pliante, postere și catering). Cam cât o nuntă frumoasă.
Mândria directorului CCD este faptul că prin acest proiect instituția pe care o conduce se va alege cu 25 de laptopuri, un server și un autoturism. Chiar și cu aceste beneficii, 86 de miliarde de lei înseamnă enorm în raport cu efectele proiectului. Evaluarea cheltuielilor a fost realizată după ureche, adică din auzite. Directorul Cristinel Popa ne-a declarat că CCD-ul nu a evaluat costurile de proiect și că a cerut ajutorul ISJ Vaslui. Acolo, aceste cheltuieli au fost estimate prin telefon, după ce s-au purtat discuții cu alți realizatori de proiecte din țară.
Același tip de estimări bugetare s-au făcut și în cazul celui de-al doilea proiect CCD, un grant cu finanțare nerambursabilă. După consultări îndelungate, s-a ajuns la concluzia că pentru a ghida 260 de elevi din șase unități de învățământ în domeniul carierei, trebuie să se cheltuie suma de 2.045.589, 80 de lei. Adică de peste 20 de miliarde de lei vechi! Și asta în ciuda faptului că există psihologi ai CJAE și diriginți calificați să consilieze fără a se cheltui nicio lețcaie din bugetul european. De menționat este că prin acest proiect CCD va mai beneficia de alte 25 de laptopuri. Proiectul de consiliere, deși este scump, sună interesant. Directorii, membrii consiliilor de administrație din cinci licee și o școală generală vor beneficia de formare profesională.
La ISJ Vaslui se dau prânzuri de protocol la peste 50 de lei de persoană
ISJ Vaslui are în derulare, separat, un proiect identic cu cel al CCD, destinat consilierii unui număr de 480 de elevi de clasa a XI-a, din care 60 de la Liceul Mihail Kogălniceanu. Proiectul se desfășoară în perioada aprilie 2014- octombrie 2015 și estimarea bugetară (cheltuieli) este de aproximativ 18,5 miliarde de lei vechi (1.845.812,88 de lei). Recent pe site-ul instituției au fost postate o serie de anunțuri de achiziție, din care am aflat cam cum se cheltuiesc banii dați de UE pentru asemenea proiecte. De exemplu, experții ISJ au decis să organizeze o serie de mese de protocol pentru care sunt dispuși să achite aproape triplu față de prețul unui prânz la un restaurant vasluian decent. Pentru a potoli foamea a 390 de oameni, cu toții așteptați la cinci evenimente ale proiectului, ISJ a pus la bătaie suma de 20.000 de lei, rezultând matematic că pentru fiecare meniu respectiv pentru o singură gură, suma de 51,28 de lei. Menționăm că prețul unui prânz la unul din cele mai bune restaurante din municipiul Vaslui este de 13 lei (felul I, II și desert).
De asemenea, ISJ a evaluat și sumele de care are nevoie pentru servicii de publicitate și servicii de fotografiere. Pentru reclamă (bannere postere, afișe și comunicate de presă) ISJ este dispus să achite puțin peste 7.500 de lei, iar pentru servicii foto/video (câteva zile de filmări și fotografieri) alți 22.320 de lei.