Statisticile arată că în prima jumătate a anului 2014, în județul Vaslui au avut loc 38 de sinucideri, cea mai frecventă metodă fiind spânzurarea.
George VARZARI
Conform unei statistici a Direcției Sanitare Publică Vaslui, mediul rural este zona cu cele mai multe sinucideri (30 de cazuri), dintre care 27 prin spânzurare, două prin cădere de la înălțime și una prin înjunghiere. În mediul urban au avut loc opt cazuri, dintre care cinci prin spânzurare, una prin împușcare, iar două prin alte metode.
Grupa de vârstă la care s-au înregistrat cele mai multe cazuri este 40-60 de ani, dar sunt și cazuri de tineri care au ales să-și pună capăt vieții, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
“Pentru a te sinucide, trebuie să învingi cel mai important instinct al omului, cel de supraviețuire. Acest lucru se datorează în principal unei depresii netratate care, în cele din urmă poate duce la un asemenea rezultat nefericit. Cele două cauze pentru care oamenii decid de cele mai multe ori să-și pună capăt zilelor sunt reprezentate de sentimentul că nu mai aparțin niciunui grup din societate, dar și de faptul că simt că au devenit o povară pentru cei apropiați sau pentru familie. La acest lucru contribuie și factoriii genetici și biologici. Acest lucru se poate observa în special la adolescenți, atunci când, atât fetele, cât și băieții prezintă aceleași șanse de a se confrunta cu depresia, dar de regulă fetele sunt mai depresive. Schimbările la nivel hormonal declanșează apariția depresiei la adolescente și reprezintă o cauză a apariției depresiei. Dacă discutăm de adulți, acest lucru nu mai este valabil, aici cele mai importante cauze biologice sunt bolile foarte grave, care fac trecerea la factorii sociali, prin apariția sentimentului de povară. În cazul tinerilor, depresia este influențată în mod semnificativ de imaginea percepută a corpului, fiind foarte prezentă în cazul baieților, unde există un nivel de stimă de sine mult mai ridicat decât în cazul fetelor”, e de părere psihologul Gabriela Solomon.
Pentru întâmpinarea sinuciderii, trebuie tratată depresia. Ea se poate face prin apelarea la psihologi, părinți (în cazul tinerilor), unde se poate discuta problema respectivă. Acest lucru duce la scăderea nivelui de depresie.