Nouă școli din Vaslui unde lucrările de construcție au început în anul 2011 sunt încă neterminate, din cauza unui constructor care nu a putut fi găsit timp de doi ani. Ba mai mult, cei peste cinci milioane lei alocați de Ministerul Educației în 2014 cu acest scop nu au putut fi folosiți, din același motiv.
Ministerul Educației a alocat în lunile februarie și mai 5,2 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la nouă școli din județul Vaslui, a căror construcție a început în anul 2011. La patru dintre aceste unități lucrările au fost realizate, încă din 2011, în proporție de peste 80%. Cu toate acestea, școlile au rămas așa din cauza constructorului, care a dat bir cu fugiții și a fost de negăsit timp de doi ani, perioadă în care a reziliat și contractul.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui spune că s-a ajuns la situația în care timp de aproximativ doi ani să nu mai fie executate lucrări la cele nouă școli după ce firma care a câștigat licitația nu a mai putut fi găsită.
„Deși pare greu de crezut, firma de construcții nu a mai dat prin județ de acum doi ani, când a făcut ultimele lucrări la cele nouă școli. Anul trecut a mai venit un reprezentant al societății din Bacău și de atunci nu mai este de găsit. Nimeni nu răspunde la telefoane și noi stăm cu banii blocați pentru că nu are cine să finalizeze lucrările. Noi am informat și Ministerul Educației și Prefectura Vaslui pentru a se găsi o soluție”, a declarat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.
Prefectul județului Vaslui, Andrei Puică, susține că a contactat și el reprezentații Ministerului Educației în vederea deblocării situației de la cele nouă școli nefinalizate.
„Ministerul Educației ne-a precizat că, săptămâna trecută, firma constructoare a transmis o solicitare unității de management al proiectelor pentru modernizarea rețelelor școlare și universitare prin care solicită rezilierea contractului semnat în 2011 pentru pachetul celor nouă școli. Urmează ca juriștii ministerului să analizeze posibilitatea rezilierii contractului și condițiile în care se poate face aceasta, ca apoi să se decidă ce se va întâmpla pe viitor”, a declarat prefectul Andrei Puică.
În localitatea Bogdana, de exemplu, școala este realizată în proporție de peste 90 la sută, singura investiție care lipsește pentru ca unitatea de învățământ să fie dată în folosință fiind centrala termică.
„Deși nu suntem autoritatea contractantă, ne-am implicat din dorința de a da în folosință școala, pentru ca elevii să învețe în condiții decente. Am luat legătura cu firma de construcții și tot ne-au promis că vin ba până la 1 august, ba până la 15 august și tot așa. Noi încă mai sperăm, dar credem că Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației ar trebui să se implice mai serios”, a declarat, primarul comunei Bogdana, Vasilică Barbu.
În ultimii ani, elevii din Bogdana au învățat în vechea școală, precum și în căminul cultural din localitate, unde au fost amenajate două săli de clasă.
Firma de construcții din Bacău a câștigat, în 2011, contractul de executare a lucrărilor pentru 23 de școli din județele Vaslui Bacău și Iași. În momentul de față, clădirile sunt în diverse stadii de execuție, fonduri pentru acestea fiind alocate în 2011, 2012 și 2014. Finanțarea pentru realizarea acestor unități de învățământ este asigurată de la Banca de Investiții a Comisiei Europene. (R.N.)