Est News

Lupta împotriva fracturării hidraulice ia o nouă formă

În perioada 6-8 septembrie, la Puiești va avea loc un festival intitulat sugestiv “Cu noi nu te PUIești”, prima ediție a unei inițiative-manifest pentru o lume fără fracturare hidraulică. Pentru cei care vor veni la această manifestare culturală, organizatorii au multe de oferit și arătat, de la concerte de muzică, la dezbateri, proiecții de filme documentare și un stand pentru petiții și informare. De asemenea, au confirmat prezența, peste 25 de trupe de muzică de toate genurile care vor concerta pro-bono.

Alexandru CROITORU

Lupta împotriva fracturării hidraulice a luat o nouă formă: un festival-manifest ce va avea loc la Puiești, în perioada 6-8 septembrie, chiar pe locul în care compania americană Chevron ar trebui să amplaseze următoarea sondă de forare.

După cum spun organizatorii, festivalul de la Puiești reprezintă prima ediție a unui eveniment civic multianual care trage un puternic semnal de alarmă asupra pericolelor fractureării hidraulice în exploatarea gazelor de șist, punând accentul pe dreptul omului la un mediu curat. În același timp, festivalul dorește să prezinte alternative de dezvoltare a comunităților rurale și va contribui la întărirea conștientizării problemei fracturării hidraulice în România, mai ales în rândul tinerilor.

Festivalul este organizat de o echipă de voluntari din mai multe orașe din România și străinătate, iar artiștii sunt invitați să sprijine cauza pro-bono.

“Pungești a devenit deja un simbol al rezistenței împotriva fracturării hidraulice. Timp de opt luni, oamenii din Pungești au dat dovadă de un curaj civic rar, care a atras respectul presei și a oamenilor din întreaga lume. După Pungești, urmează Puiești, în ciuda opoziției masive a comunității locale și a faptului că a fost votată, în unanimitate, de Consiliul Local, o hotărâre de interzicere a fracturării hidraulice pe teritoriul lor. De ce Puiești? Cu puieștenii nu te pui! Sunt deciși, ca și pungeștenii și mulți alți români să se opună până la capăt. Pentru asta au nevoie de sprijinul și solidaritatea noastră, a societății civile. Ea le va da putere să lupte cu și mai mare determinare împotriva sondei care urmează să vină, iar pe noi, cei veniți să îI sprijinim, ne va ajuta să le înțelegem și mai bine lupta. De asemenea, solidaritatea cu Puiești, ca și cea cu comunitatea greu încercată de la Pungești, va arăta oamenilor din comunitățile amenințate de fracturarea hdraulică, marea majoritate a localităților rurale din zona de câmpie, deal și podiș, că nu sunt singuri în fața acestei agresiuni fără precedent. Festivalul se va organiza pe un teren aflat în imediata vecinătate a perimetrului Chevron, la un kilometru distanță de satul Puiești. Vom avea ateliere de activism, de rezistență civică sau de energii alternative, un seminar despre gospodăria țărănească autosustenabilă și despre land grabbing, proiecții, dezbateri, muzică, hrană sănătoasă și multă energie pozitivă. În cadrul evenimentului se va organiza și un marș pe biciclete între localitățile Puiești șI Pungești”, a spus Hetti Benedek, organizatorul acestui festival manifest.

Costel Moraru sprijină festivalul de la Puiești

Primarul comunei Puiești, Costel Moraru, sprijină, după puterile comunității, organizarea acestui festival.

“Am primit vizita a o parte din Grupul de Rezistență de la Pungești, ne-au spus despre acest festival manifest și am fost de acord și cu organizarea lui, dar și să-I sprijinim cum putem. Cererea făcută de organizatori a fost dezbătută șI aprobată de Consiliul Local așa că, în perioada 6-8 septembrie, la noi, va avea loc primul festival de acest gen din țară, care sper să fie un semnal de alarmă pentru guvernanți. Cineva totuși nu doarme și ne pasă de comunitatea în care trăim și dorim să lăsăm moștenire o comunbă curată”, a spus Costel Moraru.

De asemenea, edilul a spus că primăria a pus la dispoziția organizatorilor câteva materiale de construcție pentru ridicarea unei troițe în apropiere și un utilaj cu care să așeze terenul pe care va avea loc festivalul.

Cetățenii comunei s-au arătat dispuși să-i cazeze pe cei venițI la festival.

“Știu cel puțin 10 familii care s-au arătat dispuse să cazeze artiștii care vor veni, plus că am apelat și la ceilalți cetățeni ai comunei pentru a oferi cazare și oamenii s-au arătat dispuși mai ales că majoritatea cunosc riscurile exploatării prin fracturare și sunt solidari cu acest festival. De asemenea, cu oameni din comună vom asigura și paza perimetrului și mai ales a materialelor organizatorilor aduse aici, la Puiești”, a mai spus Costel Moraru.

Cazare la săteni sau la cort și un festival cu peste 25 de artiști

Încă de la început, organizatorii acestui festival manifest le cer scuze celor peste 2.000 de persoane așteptate să participe pentru carențele de organizare dar, cu toate acestea, se arată optimiști că totul va ieși, până la urmă, bine. Pentru cei care vor veni ca spectatori, s-au dus și încă se poartă discuții cu sătenii pentru ca aceștia să-și deschidă curțile și casele pentru ei, contra unor sume modice, asemănătoare celor practicate de localnicii de la Roșia Montană pentru FânFest. De asemenea, cei care vor dori să stea la cort, vor avea o locație special amenajată pentru amplasarea corturilor, băi ecologice și o cisternă cu șapte tone de apă nepotabilă, pentru spălat.

Impresionantă e și lista artiștilor care au confirmat prezența, mai ales că toți au acceptat să cânte pro-bono. Printre aceștia se numără și Gologan (BG), Frances Leader (UK), Aria Urbana, Maria Răducanu, Harry Tavitian & Mihai Iordache, Baba Dochia, El Negro, STEMA, Poetrip, Fine it’s Pink, Crowd Control, Soul Serenade, The Division of Joy, Taissia & Teodor Amarandei, Aud Band, Tzetze&Friends, Lish ,Afty, Dj EllieN, Rotaru, Fanfara de la Valea Largă, Trupa de teatru MMA a Companiei Independente de Teatru, Teatru de Kartier din Bacău.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version