Numărul persoanelor care suferă de demență a crescut anul acesta cu aproximativ 17%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Medicii sunt de părere că numărul real al bolnavilor este mult mai mare, întrucât există și persoane care nu au fost diagnosticate încă, dar care ajung la medic în stadiul final al bolii.
George VARZARI
În primele șase luni ale anului, au fost înregistrate de 61 de cazuri noi de persoane care suferă de demență. Făcând o comparație acceeași perioadă a anului trecut, când au fost cu 10 cazuri mai puțin, putem remarca o creștere cu aproximativ 17%. Dintre persoanele care suferă de această boală, cele mai multe sunt femei, cu 41 de cazuri.
Apariția acestei boli are loc, de regulă, după vârsta de 40 de ani. De aceea, perioada de vârstă în care există un număr mare de persoane afectate este cuprinsă între 70 și 80 de ani (32 de cazuri, dintre care 17 sunt la femei).
Medicii cred că numărul bolnavilor este mult mai mare în realitate, deoarece în statistici sunt cuprinși doar cei care urmează tratament.
“Direcția de Sănătate Publică îi are în evidență numai pe cei care urmează tratament în cadrul programelor naționale de sănătate mintală, nu și pe bolnavii din azile, sau pe cei nediagnosticați. În realitate, am putea vorbi de în jur de 80 de cazuri la nivelul județului. Faptul că foarte puțini ajung să fie tratați poate fi pus și pe seama medicilor de familie. Aceștia sunt slab informați cu privire la bolile psihice, iar cei trimișI spre tratament se află, de regulă, într-un stadiu avansat al bolii. Medici de familie care nu recunosc boala întâlnim nu numai în mediul rural, dar chiar și în orașe mari. O altă cauză, raportată la nivel rural, ar fi faptul că există o lipsă a normelor sanitare”, e de părere medicul psihiatru Dragoș Vochin, șeful Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
Cel mai des întâlnit tip de demență este Alzheimer-ul. Această afecțiune se manifestă printr-un comportament infantil.
“Majoritatea persoanelor care suferă de demență au vârsta de peste 65 de ani. Demența este de mai multe tipuri, dar cele mai întâlnite afecțiuni sunt Alzheimer și Parkinson. Alzheimerul, întâlnit la majoritatea, reprezintă o deteriorare cerebrală, adică un regres al funcției cognitive și constă în formarea de plăci de neuroni morți. Deși unii medici afirmă că afecțiunea apare din cauza stresului, motivul clar nu este cunoscut oficial. Boala se manifestă prin dezorientare și probleme de vorbire. Dacă în mod normal vorbim de evoluția din punct de vedere psihic a unei persoane de la copil la adult, în cazul apariției Alzheimerului avem de-aface cu o regresie. În funcție de gravitatea cazului, putem avea afecțiuni mici, în care bolnavul se comportă ca o persoană de 10-15 ani, medii, în care bolnavul are comportamentul unui copil de patru, șase ani și mari, în care bolnavul se manifestă printr-un comportament asociat vârstei sub patru ani”, mai spune Dragoș Vochin.
Metodele de tratament pentru demență pot fi medicamentoase sau prin exerciții de memorie. Medicamentele au rolul de a încetini dezvoltarea bolii, în timp ce exercițiile de memorie pot ajuta la menținerea gândirii la stadiul actual. Mărirea numărului de pacienți a avut un impact puternic asupra prețurilor la medicamente, așa încât putem vorbi de o ieftinire de aproape 10 ori a acestora.
“Medicamentele sunt esențiale pentru a încetini dezvoltarea bolii. La cazurile severe, medicamentele sunt aproape inutile. Odată cu mărirea numărului de pacienți, se observă și o scădere a prețurilor la medicamente. Spre exemplu, acum câțiva ani, medicamentele erau foarte scumpe, o persoană putea cheltui pe medicamentație în jur de 500 de lei pe lună, dar astăzi suma lunară este undeva în jur de 50 de lei”, mai spune dr. Vochin.
Campaniile de informare și prevenire la nivel național au un efect foarte mica supra populației, în principal din cauza faptului că finanțarea este foarte mică, iar interesul și mai mic.