Potrivit oficialilor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, Liceul „Mihail Kogălniceanu” (LMK) este plin de copiii dezavantajați, incapabili să se orienteze în carieră, pe care nimeni nu îi angajează și care abandonează școala. De aceea, ISJ va consilia 60 de elevi de la acest liceu și îl va dota cu două săli utilate cu computere noi, printr-un proiect cu fonduri europene de peste 21 de miliarde de lei vechi, ce vizează orientarea profesională. Orientarea în carieră este necesară, mai ales când este vorba despre elevi care nu știu ce să facă în viață, dar la LMK nu prea există elevi din acest tipar. Chiar dacă ar fi asemenea cazuri, liceul este chiar în curtea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, unde tinerii pot obține consiliere de profil cât să li se facă rău. La extrema cealaltă, există unități de învățământ gimnazial rurale în care studiază copii care nu au văzut niciodată cum arată metroul sau trenul, iar un calculator (nu o sală) i-ar fi ajutat poate să-și construiască viitorul. Pe aceștia, doar Dumnezeu îi mai consiliază, căci ISJ are altele pe agendă.
Bogdan RUSU
Potrivit datelor din mapa prezentată publicului, la conferința de lansare de ieri, a proiectului „Decizii informate prin instrumente adecvate de orientare în carieră”, grupul țintă al proiectului (cel de elevi) a fost selectat pe baza numărului mare de elevi interesați să participe la consiliere și a riscului crescut de abandon școlar. S-au mai luat în considerare și zona dezavantajată din care provin elevii, precum și gradul redus de integrare pe piața muncii. Cu excepția gradului redus de integrare în câmpul muncii, cei 60 de elevi (din 480) de la LMK nu au nicio problemă. Discutabil este și acest aspect al integrării pe piața joburilor, căci toți angajatorii cunosc valoarea elevilor de la un liceu de vârf cum este LMK. Dacă mai luăm în calcul și faptul că la finele anului școlar trecut, 534 din 884 de elevi de la LMK au avut medii generale între 9 și 10, problema integrării pe piața muncii se duce de-a dreptul pe apa Sâmbetei. Căci, cu asemenea medii, toți elevii de la LMK merg la facultate, nu se duc să vândă covrigei cu mac și sare la colțul străzii și nici nu visează la cariera de confecționer.
Fiind prezenți la conferința de lansare a proiectului de ieri, tinerii de la LMK nu arătau câtuși de puțin dezavantajați. Fiind aduși la eveniment de profesorul-diriginte Alexandru Mîță (de scurt timp inspector școlar), prin telefon, mai mulți elevii nu au știut practic la ce vin și nici de ce.
„Nu știu ce este aici, e ceva legat de orientarea profesională”, ne-a declarat un elev foarte sigur pe el, ce intenționează să dea examen la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.
La fel a fost și cazul altor tineri prezenți, fiecare povestindu-ne că vor să meargă la facultăți de medicină, la drept și așa mai departe.
Așadar, ne întrebăm, firește, unde sunt copiii fără orientare în carieră, când membrii grupului țintă știu bine ce au de făcut?
De asemenea, alți elevi considerați de ISJ Vaslui „dezavantajați”, adică neștiutori în ale carierei, sunt cei de la liceele „Anghel Rugină” și „Ștefan Procopiu” din Vaslui, „Mihai Eminescu” și „Petru Rareș” din Bârlad, precum și liceele din Negrești și Zorleni. De la LMK s-a creat un grup țintă de 60 de elevi, iar de la restul 420. Suma cheltuielilor estimate în proiect: peste 21 de miliarde de lei vechi!
De ce LMK și nu oricare altă școală? Pură coincindență!
Faptul că LMK va beneficia de două laboratoare IT nu este o problemă în sine, nici ideea de consiliere pedagogică. Însă faptul că tocmai LMK a primit aceste dotări este altceva. Dacă cei din conducerea liceului vasluian ar fi realizat proiectul ca beneficiar direct, toate ar fi fost în regulă. Problema este însă faptul că ISJ Vaslui a fabricat proiectul și a găsit tineri dezavantajați tocmai la LMK. De ce nu s-au dotat cu laboratoare cele două licee din Negrești și Zorleni?
Cum de nu a fost ales un alt partener din zecile școli gimnaziale din județ în care elevii sunt complet debusolați? De vină sunt mereu coincidențele… Una dintre ele este faptul că la ISJ Vaslui au fost numite două cadre didactice care au postul rezervat… chiar la LMK. Este vorba despre fostul director adjunct de la LMK Narcis Aprodu (acum inspector școlar general adjunct) și profesorul de limbă engleză Alexandru Mîță (acum inspector școlar pe disciplina Engleză). Pură coincidență.
Elevii invitați telefonic de Alexandru Mîță, din două-trei clase de la LMK au venit și au început să se plictisească de moarte. Cum era și firesc, doar smartphone-urile au reușit să le capteze atenția. Imaginile vorbesc de la sine. (înregistrări video și fotografii de la eveniment puteți vedea pe site-ul ziarului, www.estnews.ro).
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=H9tN-25KQxo?list=UU_BLFXvEnW70ENsDWabx05Q&w=560&h=315]