Est News

Atenție la greutate!

Statisticile oficiale arată că numărul cazurilor de obezitate sunt în scădere față de anul trecut, însă medicii nutriționiști accentuează nivelul de avertizare. Aceștia spun că cei mai vulnerabili în fața problemelor de greutate sunt copiii și adolescenții, care prin diete nesănătoase și lipsa activității riscă să devină supraponderali.

George VARZARI

De la începutul anului, au fost înregistrate un număr de 489 de persoane afectate de obezitate. Comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 774 de cazuri noi, se remarcă o scădere cu arpoximativ 37%. Cele mai afectate de obezitate rămân femeile, cu 297 de cazuri noi, din totalul de 489. Vârsta la care se înregistreaza un număr foarte mare de cazuri este cuprinsă între 50 și 70 de ani, cu 257 de persoane afectate. Dintre acestea, 160 sunt femei. Totodată, la copii, cele mai afectate cazuri se înregistrează între 10 și 14 ani, cu 22 de noi cazuri, dintre care 10 sunt fete.

Obezitatea este definită ca fiind o creștere a greutății corporale cu 20% peste greutatea ideală. Totodată, obezitatea în rândul tinerilor reprezintă o problemă majoră cu care ne confrontăm atât la nivel județean, cât și la nivel național. Ministerul Sănătății a demarat o serie de programe pentru prevenirea obezității în ultimii ani, dar fără o extindere majoră.

“Obezitatea constă în acumularea de grăsimi, depășind 20% din greutatea ideală. Adolescența este perioada optimă pentru a deveni obez. Apariția bolii se datorează în special unui stil de viață dezordonat”, declară medicul nutriționist Adriana Sfedu.

Afecțiunea poate apărea la mai mulți membri din cadrul aceleași familii, ca urmare a împărtășirii acelorași diete și stil de viață. Totodată, programul zilnic al persoanei, dar și stările emoționale negative contribuie la dezvoltarea bolii. Obezitatea nu ține cont de vârstă, astfel o femeie în vârstă cu o activitate fizică zilnică este mai puțin predispusă la apariția obezității în comparație cu un tânăr sedentar.

“Foarte mulți factori contribuie la instalarea obezității, care apare atunci când echilibrul energetic este tulburat, adică energia acumulată prin alimentație este mai mare ca energia consumată. Impactul obezității asupra stării de sănătate depinde de mai mulți factori: sex, vârstă, metabolism, absența activității fizice. De exemplu, o femeie în vârstă care desfășoară zilnic activitate fizică este mai puțin predispusă la apariția obezității ca un tânăr sedentar. Pentru ca boala să se dezvolte, trebuie să existe niște factori declanșatori. În primul rând, există factori genetici, astfel, este posibil ca membri din aceeași familie să fie afectați de obezitate. Acest lucru se datorează faptului că familiile împart același stil de viață și aceeași dietă. Mediul este un alt factor răspunzător pentru dezvoltarea obezității. Acest lucru se datorează stilului de viață, a ceea ce mănânci și a programului zilnic. O altă cauză pentru dezvoltarea obezității ar fi stările emoționale negative. Acest lucru poate determina ca o persoană să-și mărească necontrolat apetitul”, mai spune nutriționistul Adriana Sfedu.

Persoanele afectate de obezitate pot dezvolta o serie de complicații. Cele mai întâlnite sunt hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dar și probleme de mișcare.

Tratamentul obezității presupune schimbarea stilului de viață. Cel mai important pas spre tratare este recunoașterea problemei. Totodată este foarte important și suportul pe care persoana respectivă îl are din partea familiei sau prietenilor. Următorul pas ar fi consultarea unui medic pentru a găsi cauzele dezvoltării afecțiunii. În funcție de rezultatul consultului, persoana respectivă trebuie să urmeze un program strict de exerciții fizice, dar și o dietă stabilită de medic. Nu se recomandă folosirea medicamentelor pentru slăbit.

“Scăderea în greutate și menținerea unei greutățț optime este dificil de obținut și e foarte greu de găsit motivația, mai ales în situația în care s-a obținut o serie de eșecuri repetate în încercările anterioare. Disciplina aimentară nu este o dietă, ci un mod de viață. Scăderea ponderală este o opțiune lentă, de durată și de adaptare la un nou stil de viață. De aceea, hotărârea de a slăbi este mai mult decât o problemă alimentară. Efortul fizic contribuie substanțial la arderea caloriilor. Acesta crește capacitatea musculară de a arde grăsimile. Cea mai simplă și eficientă metodă de a face exerciții fizice este mersul pe jos. Atunc când persoana respectivă este victimă a stresului, trebuie să analizeze și să înțeleagă dacă mâncarea este mijlocul prin care încearcă să scape de stres. O metodă foarte ușoară, dar nerecomandată, pe care mulți o urmează este folosirea medicamentelor de slăbit. Acestea au o eficiența foarte scăzută și pot provoca dereglări grave de digestie“, a mai spus medicul nutriaționist Adriana Sfedu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version