Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că după Summit-ul NATO de la Newport, România a devenit o țară care va fi aparată în orice scenariu în care ar fi atacată. El a adăugat că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federației Ruse împotriva României și l-a contrazis pe omologul ucrainean, Petro Poroșenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci și Bucureștiul.
„România are plan de acțiune dacă este atacată”, a spus Băsescu, explicând diferența legată de securitatea României de dinainte și de după Summit-ul de la Newport.
El a spus că Turcia, Polonia și țările baltice aveau un astfel de plan, iar acum, după Summit, are și România unul.
„De pe tot flancul estic, erau Polonia și țările baltice care aveau un plan de contingență (…) deci partea de nord a flancului estic. Partea de sud a flancului estic, care este reprezentată de Turcia, avea, de asemenea, un plan de contingență și un plan de acțiune în cazul în care, în scenariile NATO, Turcia ar fi fost atacată, sau balticii și Polonia”, a precizat Băsescu.
„România și Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate țări în afara riscurilor de a fi atacate militar. Modificarea după acest Summit este că și România are un plan de contingență, un plan de acțiune, în cazul în care este atacată, în condițiile în care militarii de la NATO sub comanda SACEUR, al comandantului unic al forțelor din Europa, au elaborat scenariile prin care România, securitatea României ar putea fi afectată”, a explicat Traian Băsescu.
Șeful statului a afirmat că există scenarii privind atacuri asupra României de pe mare, atac terestru și atac de aviație, iar acest plan de acțiune „vine și dă soluțiile, contramăsurile Alianței pentru a apăra România, alături de propriile ei forțe armate”.
„România este în momentul de față, în urma deciziilor de la acest summit NATO, o țară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată”, a subliniat Băsescu.
Totodată, președintele a precizat că, în cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO și structurile naționale trebuie să elaboreze disponibilitățile de forțe în interiorul NATO pentru ca România să fie apărată în oricare din scenariile de război în care ar putea fi atacată sau în care ar putea să-i fie afectată integritatea teritorială și suveranitatea”.
Băsescu: 99,9% nu va fi o agresiune a Federației Ruse împotriva României, rămâne restul, irațional
Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că 99,9% nu va fi o agresiune din partea Federației Ruse împotriva României, dar rămâne restul, care ține de un eventual comportament irațional al acelei țări, astfel încat este bine că există, după Summit-ul NATO, un plan pentru apărarea României.
Șeful statului a precizat că unul dintre argumentele pentru a avea un plan de contingență și un plan de acțiune a fost menționarea lanțului de conflicte înghețate care sunt în jurul Mării Negre, Abhazia, Transnistria, Nagorno-Karabah, Crimeea. „Toate aceste conflicte sunt controlate de Federația Rusă și pot fi activate, reîncălzite unul câte unul sau toate odată, ceea ce ar genera o destabilizare consistentă în jurul Mării Negre, cu efecte extrem de negative pentru România”, a spus Băsescu.
Un alt argument a fost acela că, în urma anexării Crimeei, „flota uriașă” rusă de la Sevastopol se află la numai 160 de mile marine de coasta României și poate ajunge aici în șase ore.
Și evenimentele din Ucraina au reprezentat „un argument formidabil pentru noi că Rusia poate desfășura acțiuni iraționale”, a subliniat Băsescu, adăugând că nu se poate exclude posibilitatea ca și asupra României să se manifeste iraționalul unei mari puteri precum Rusia.
El a spus că este de părere că 99,9% România nu va fi atacată, dar există restul, diferența până la 100%, care ține de irațional, de care trebuie ținut cont.
„Sigur, nu sunt un adept al ideii că s-ar putea produce. În proporție de 99,9% acest lucru nu se poate produce, o agresiune a Federației Ruse împotriva României. Dar rămâne un 0,01% care spune că poate lucra în continuare iraționalul și atunci ca șef de stat nu am dreptul să nu iau în considerație această criză de securitate din regiune și să nu cer aliaților noștri ca împreună cu noi să garantăm securitatea României și împotriva iraționalului”, a spus Băsescu.
Băsescu: Îl înțeleg pe Poroșenko, dar îl contrazic fără drept de apel
Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Cotroceni, că îl înțelege pe omologul ucrainean, Petro Poroșenko, care a spus că Rusia ar putea să ocupe nu doar Kievul, ci și Bucureștiul, dar îl contrazice fără drept de apel, în condițiile în care NATO își consolidează flancul estic.
„Am înțeles în ce situație este Poroșenko. Președintele Poroșenko e în situația în care a crezut că va putea lichida problema separatiștilor cu amata națională a Ucrainei. A constatat că nu poate, a constatat că e nevoit să încheie încetare a focului care ‘va degenera’ într-un armistițiu și în pierderea controlului pe un teritoriu destul de mare, prin acea autonomizare de care vorbește dânsul. Nu știu ce va mai rămâne din autoritatea Kievului pe aceste teritorii și probabil a încercat să dea o explicație”, a precizat Băsescu, subliniind că îl contrazice „fără drept de apel” pe liderul de la Kiev.
„A făcut o incursiune pe flancul estic, exact acela pentru care NATO, 28 de state își pun la un loc resursele militare ca să apere acest flanc. Oricât ar fi Rusia de mare putere, nu poți face față la 28 de state în care intră Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania”, a spus Băsescu.
Președintele a subliniat că nu vrea să se consideră că afirmațiile sale reprezintă „o reacție la declarația dânsului (președintelui Poroșenko) de ieri”. „Dar vreau să vă asigur că acest scenariu nu este valabil”, a punctat Băsescu.
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a avertizat, într-un interviu acordat vineri BBC, că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci și „Vilnius, Riga, Tallinn, București sau alte orașe”, în cazul în care comunitatea internațională nu se solidarizează cu Ucraina.
Referindu-se la declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care într-o discuție cu șeful în exercițiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat: „Pot să iau Kievul în două săptămâni, dacă vreau”, jurnalistul Stephen Sackur a subliniat că mesajul transmis de acesta este că Rusia are cărțile în mâini, ceea ce nu este cazul Ucrainei.
Sursa: mediafax.ro