La finele lunii iunie, în evidențele medicilor din județ figurau peste 65.000 de persoane cu afecțiuni cardiace, cu aproape 2.000 mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut. Conform statisticilor, bolile cardiovasculare reprezintă principalul motiv de deces la nivel județean.
George VARZARI
Pe primul semestru al anului curent, au fost înregistrate la Direcția de Sănătate Publică Vaslui un număr de 65.051 de persoane cu boli cardiovasculare. Din totalul bolnavilor, 32.230 provin din mediul urban, în timp ce 32.821 sunt din mediul rural. Comparativ cu același semestru al anului trecut, atunci când se aflau în evidențe 63.048 de cazuri, se remarcă o creștere cu aproximativ 2.000 de cazuri.
Bolile cardiovasculare sunt considerate ucigașul numărul unu la nivel mondial. Se estimează că aproximativ 17 milioane de persoane mor anual din acest motiv.
Denumirea de boli cardiovasculare este dată unui număr de afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge. Pe lângă deces, acestea pot provoca diferite tipuri de handicap. Afecțiunile apar din cauza depunerilor de grăsimi pe vasele sanguine, blocând astfel fluxul de sânge către inimă sau creier, provocând în cazuri grave atacuri de cord și accidente cerebrale.
“Acumulările reziduale provoacă o leziune care se mărește și se dilată, ce îngustează artera. Acest lucru rezultă în irigarea necorespunzătoare a inimii și a creierului, de unde pot apărea probleme cardiovasculare precum angina. În cazul limitărilor mai grave, se pot produce atacul de cord sau accidental cerebral”, explică medical cardiolog Cătălina Dobrea.
Simptomele apariției bolii pot fi observate numai în cazurile grave.
“Nu există simptome caracteristice bolii, în majoritatea cazurilor, primul semn este dat de apariția unui accident cerebral sau a unui infarct de miocard. De aceea este foarte importantă conștientizarea riscurilor și luarea de măsuri pentru prevenirea apariției bolilor”, mai sșune cardiologul Cătălina Dobrea.
În funcție de gravitatea cazurilor, pot apărea diferite forme de boli cardiovasculare. Cele mai simple cazuri, precum boala arterială periferică, care constă în dureri intermitente sau crampe, apar în special în timpul exercițiilor fizice. Acestea pot evolua în cazuri mai grave.
“Bolile cardiovasculare pot fi împărțite în cazuri simple, în care simptomele apar sub forma unor dureri sau crampe, mai ales în timpul exercițiilor fizice, la nivelul muschilor picioarelor, dar pot evolua în cazuri de o gravitate mai mare, precum atacul de cord, în care simptomele constă în dificultăți de respirație, vomă, leșin, transpireție rece sau paliditate, sau atacurile cerebrale, în care apare senzația de slăbiciune a feței și membrelor, de cele mai multe ori doar pe o parte a corpului”, a mai spus Cătălina Dobrea.
Tratarea afecțiunilor cardiovasculare se poate face cu ajutorul medicamentelor. Acestea ajută la eliminarea factorilor care pot provoca afecțiunile cardiovasculare, precum hipertensiunea, colesterolul ridicat și diabetul.