La începutul anului școlar, părinții vor semna un contract educațional cu unitățile de învățământ, prin care se obligă să asigure frecvența școlară a elevului.
Părinții vor fi buni de plată dacă odraslele lor nu dau pe la școală. În situația în care copilul nu frecventează cursurile, părinții riscă amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei sau pot presta munci în folosul comunității. Aceste sancțiuni vor fi stipulate într-un contract care va fi încheiat între părinți și unitățile școlare la care și-au înscris copiii. În contract ei vor avea mai multe drepturi, dar în același timp și obligații.
Responsabilitatea cea mai mare care le revine părinților este asigurarea frecvenței școlare a elevului în învățământul obligatoriu, luâd totodată măsuri pentru școlarizarea acestuia. Totodată părintele va avea obligația, ca cel puțin o dată pe lună, să se intereseze de situația școlară a copilului.
Printre drepturile pe care le vor dobândi părinții ca urmare a semnării acestui contract cu școala se regăsește posibilitatea acestora de a constitui asociații cu personalitate juridică. În cadrul acestei asociații vor avea posibilitatea să rezolve anumite situații conflictuale în care este implicat propriul copil. Ameliorarea stărilor conflictuale se va realiza doar prin discuții amiabile.
Cele prezentate mai sus, reprezintă doar o parte din obligațiile și drepturile pe care le vor avea părinții în noul an școlar.
Fiecare unitate de învățământ va avea posibilitatea să își particularizeze contractul, prin decizia consiliului de administrație, după consultarea consiliului reprezentativ al părinților.
Acesta se va încheia în două exemplare originale, unul pentru părinte și altul pentru unitatea de învățământ. Prevederile principale ale contractului sunt incluse într-un proiect privind Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Proiectul a fost pus în dezbatere publică, zilele trecute, de Ministerul Educației. (Daniela PORUMB)