Așteptat cu nerăbdare de unii și neașteptat de alții, mult controversatul Cod etic al profesorilor din învățământul preuniversitar va fi valabil începând cu noul an școlar. Cadrele didactice nu au voie să bată sau să umilească elevii și nici să-i discrimineze sau să facă favoritisme. Profesorii nu vor mai avea voie să colecteze fonduri de la elevi sau de la părinți pentru protocolul destinat examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau a altor concursuri școlare. Nici meditațiile cu proprii elevi nu vor mai fi permise.
Roxana NĂSTASĂ
În speranța că se va reinstaura ordinea și disciplina de mult dispărute din educația românească, Ministerul Educației a venit în sprijinul acestei idei cu noul Cod etic al dascălilor. Inițiativa a venit pe fondul unui scandal care a avut loc anul trecut la o școală din București, unde învățătoarea a fost acuzată că a cerut bani părinților pentru cadouri de Crăciun.
Dacă părinții au îmbrățișat ideea codului etic fără prea multe comentarii, nu la fel stau lucrurile și în cazul profesorilor. Ideea nu le surâde deloc, pentru că, spun ei, codul este destinat exclusiv profesorilor în condițiile în care în educație mai sunt și alți actori importanți, printre care, părinții și elevii. Dar trebuie recunoscut faptul că imaginea școlii s-a degradat și din cauza atitudinii pe care o au părinții și elevii, nu numai profesorii.
„Ideea codului etic al profesorului mi se pare incorectă atât timp cât nu există și un cod etic al părinților și al elevilor. Ce autoritate mai am eu ca profesor, mai ales acum când nu mai am voie să fac nimic? Ei pot să fie lipsiți de respect și să-mi dea în cap, nu? Ce-i drept unele reguli mi se par la limita bunului simț. Orice profesor ar trebui să știe de ele și să le respecte și în lipsa unui astfel de cod, însă unora nu le văd rostul, sincer. Am citit codul și am zis da, asta nu am voie să fac. Dar drepturile mele care sunt? Mă întreb așa din curiozitate ce se va întâmpla în cazul în care la clasa la care predau, învață un nepot? Ce va face el la ora aceea? Va merge la altă clasă, va veni un alt profesor doar pentru el? Da, am înțeles, începe un nou an școlar, avem un nou cod etic ce trebuie respectat, însă nu s-au luat în calcul multe aspecte”, a declarat o profesoară de la un liceu din Vaslui.
Prevederile Codului de etică îi mulțumesc însă pe părinți care văd în această hotărâre o îmbunătățire a sistemului educațional.
„Mi se pare o idee bună acest cod etic. Sper să dispară odată pentru totdeauna cadourile, favoritismele, banii dați la fondul clasei și al școlii aiurea în condițiile în care se spune că învățământul este gratuit” a spus Ionela, mama unei eleve de clasa a IV-a care învață la o școală din Vaslui.
Astfel, fie că unii sunt de acord cu el, fie că alții nu sunt, Codul etic al profesorilor va trebui respectat începând cu 15 septembrie. Printre prevederile înscrise în el se numără aceea că profesorii sunt obligați să supravegheze în permanență elevii, atât pe parcursul activităților desfășurate la clasă, cât și în afara sălii de curs. Totodată, conform aceluiași Cod, cadrele didactice nu au voie să bată sau să umilească elevii și nici să-i discrimineze sau să facă favoritisme. Acestea vor dispărea începând cu noul an școlar inclusiv prin prevederea care le interzice profesorilor să le predea propriilor copii sau rudelor până la gradul al treilea. Cadourile sau serviciile vor dispărea și ele din sistemul educațional odată cu noul cod de etică. Profesorii nu vor mai avea voie să colecteze fonduri de la elevi sau de la părinți pentru protocolul destinat examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau a altor concursuri școlare. Nici meditațiile cu proprii elevi nu vor mai fi permise.
Aceste prevederi, și multe altele, trebuie respectate de dascăli în noul an școlar și în următorii 20-30 de ani de acum în colo, cât va fi valabil Codul, în caz contrar vor fi sancționați. Vizita la psiholog sau concedierea din funcție vor fi pedepse de care vor avea parte cei care nu se supun.
Cât de respectate vor fi însă prevederile și câte schimbări în bine va aduce această hotărâre în educația românească, rămâne de văzut pentru că, nu știm cum se face, dar, hotărâri se iau multe în fiecare an, și totuși, învățământul românesc tot în declin se află.