Est News

Generația haosului în învățământ

Elevii de clasa I și a II-a vor începe școala fără manuale. Este prima dată când învățământul românesc se confruntă cu o asemenea situație.

Daniela PORUMB

Situație fără precedent în învățământul românesc. Pe 15 septembrie, prichindeii din clasa I și a II-a vor fi așteptați la școală fără manuale. Dacă din generație în generație se obișnuiește ca în prima zi de școală elevii claselor mici să fie așteptați cu manualele pe bănci, anul acesta ele vor lipsi. Tradiționalul abecedar va întârzia aproximativ două săptămâni, poate mai mult. Nici restul manualelor necesare pentru copiii din clasa I și a II-a nu vor veni mai devreme în școli.

Oana Rusu, inspector de specialitate pentru învățământul primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui nu este nici ea optimistă în privința apariției manualelor mai devreme.

„Noi am fost înștiințați de Ministerul Educației că manualele pentru clasa I și a II-a vor ajunge în școli pe 1 octombrie. Într-adevăr, este un deficit pentru început de an școlar, dar sperăm să nu întârzie mai mult. Am sfătuit învățătorii să își programeze în cele două săptămâni teste inițiale, recapitulări pentru copiii din clasa a II-a. Oricum învățătorii sunt oameni responsabili și sunt convinsă că vor găsi soluții pentru a le capta atenția celor mici”, consideră inspectorul școlar, care recunoaște că este prima dată când învățământul românesc trece printr-o asemenea situație, ca elevii să nu aibă cărți în prima zi de școală.

Lipsa manualelor a iscat mari controverse atât în rândul cadrelor didactice, care nici măcar nu știu cum vor arăta noile manuale după care vor trebui să învețe elevii lor, cât și în rândul părinților.

„Nu știm cum vor fi manualele, dar sigur pe 15 septembrie nici noi și nici elevii nu vom face cunoștință cu ele” ne-a declarat un învățător din Bârlad.

„De când sunt în învățământ nu m-am confruntat cu o asemenea situație. Nu știu cu ce îi voi aștepta pe elevi în prima zi de școală. La fiecare început de an școlar, noi obișnuiam să îi întâmpinăm cu manualele pe bănci. Anul acesta le vom pune probabil doar o floricică de bun venit” ne-a declarat o altă învățătoare din Bârlad.

„Este prima dată când Abecedarul nu va fi prezent pe băncile elevilor. Pentru a le capta atenția, noi vom încerca să facem diverse jocuri, recapitulări, până vor ajunge manualele” a mai spus o altă învățătoare.

„Cred că cei din educație se joacă de-a școala. După ce schimbă regulile în fiecare an, acum asta a pus capac. Nu m-ar mira să trimită manualele și mai târziu de luna octombrie” ne-a spus un părinte.

Licitația pentru desemnarea editurilor ce urmau să se ocupe de realizarea manualelor, în forma tipărită și digitală, a fost blocată de contestații, participanții la selecția furnizorilor de manuale reclamând numeroase nereguli.

Vinovat de această întârziere este Ministerul Educației care a eșuat și nu a reușit în timp util să rezolve această situație.

Drept urmare anul acesta, simbolurile primului an de școală, Abecedarul și restul manualelor vor fi de domeniul istoriei, întrucât nu se vor găsi pe bănci atunci când boboceii vor păși pragul unităților de învățământ.

Anul exclusivităților în învățământ

Prichindeii nu vor avea nici măcar manuale vechi pe bănci, întrucât programa școlară s-a schimbat. Școlarii care au trecut anul acesta în clasa a II-a sunt cei care s-au obișnuit cu haosul și experimentele încă de când au făcut prima dată cunoștință cu școala. Ei sunt prima generație care a prins controversata clasă pregătitoare.

Dacă cei din clasa a II-a s-au obișnuit deja cu haosul, anul acesta reprezentanții educației îi va căli și pe cei care vor păși cu emoție în clasa I. Bobocii din clasa I vor rămâne în istorie ca fiind prima generație care a făcut cunoștință cu manualele digitale, dar și prima generație la care manualele tipărite lipsesc de pe bănci.

Nefiind suficiente modificările pe care anual reprezentanții educației le fac, tot de anul acesta în special pentru cei din clasa a II-a programa școlară va fi mult mai complexă.

Review Overview

User Rating: 4.85 ( 2 votes)
Exit mobile version