Aproximativ 30% din numărul total al elevilor din familiile beneficiare de alocație pentru susținere au tras chiulul de la cursurile școlare în cel de-al doilea semestru al anului școlar precedent, fapt pentru care și-au lăsat familiie cu buzunarele goale.
Roxana NĂSTASĂ
Inconștienți sau doar simpli neiubitori de carte, 6.158 de copii din județ din totalul de 20.983, beneficiari de alocație pentru susținerea familiei au tras chiulul de la școală. În concluzie, familiile lor s-au ales cu alocațiile suspendate pe o perioadă de șase luni, sau în cele mai fericite cazuri, diminuate cu 20% sau 50% pe o perioadă de trei luni.
Conform oficialilor Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, din cei 6.158 de chiulangii, 4.124 au înregistrat între unul și nouă absențe, 1.091 au înregistrat între 10 și 19 absențe, 47 – 20 de absențe și 896 de copii, peste 20 de absențe. Asta înseamnă că 782 de familii ale căror copii au lipsit la mai mult de 10 cursuri școlare s-au ales cu alocațiile diminuate cu 20%, în timp ce pentru 26 de familii (47 de copii cu absențe nemotivate) s-a procedat la diminuarea alocațiilor cu 50%, valoarea totală a diminuărilor pe cele trei luni fiind de 71.295 lei.
Mai rău stau lucrurile în cazul a 615 familii, ai căror copii în loc să le aducă bucurii au lipsit de la școală într-atât încât să nu mai beneficieze deloc de alocație timp de șase luni. Conform reprezentanților Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, valoarea totală a acestor alocații suspendate se ridică la 385.884 lei, bani care vor merge la bugetul de stat.
Comunele cu cele mai multe familii aflate în această situație sunt Puiești și Iana, cu 32 de familii cu alocațiile suspendate și 40 de familii, diminuate, respectiv 21 de familii cu alocațiile suspendate și 31 diminuate.
Bârlădenii, campionii chiulului
În mediul urban, campioni la chiul se pare că au fost bârlădenii (50 pensii diminuate și 48 suspendate), urmați de cei din Huși (18 diminuate și 25 suspendate), Vaslui (11 diminuate și 15 suspendate) și Negrești (19 familii cu alocații suspendate).
Deși scopul principal al legii a fost stimularea frecventării cursurilor școlare de către copiii aflați în întreținerea familiilor cu venituri reduse, se pare că impactul nu a fost cel scontat, deoarece numărul absețelor școlare a crescut de la an la an. Dacă în iulie 2012 numărul copiilor din familiie beneficiare de alocație pentru susținere a familiei care au înregistrat absențe nemotivate era de 24,45% din total, în iulie 2013 a ajuns la 28,58%, iar anul acesta a crescut cu încă un procent. Prin urmare, legea privind alocația pentru susținerea familiei a avut un efect invers, de la adoptarea sa absenteismul școlar crescând în loc să se diminueze, în ciuda faptului că absențele costă.
Plățile beneficiarilor vor fi reluate pe 1 februarie 2015, doar dacă aceștia nu vor mai absenta și în primul semestru al anului școlar 2014-2015.
Cine primește alocație?
Alocația pentru susținerea familiei se acordă familiilor care au în întreținere copii și realizează venituri nete lunare pe membru de familie mai mici de 530 de lei și nu dețin clădiri, spații locative în afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, autocamioane, tractor, combină, suprafețe de teren, animale și păsări a cărăr valoare netă de producție anuală depășește 2.500 de euro.
Familiile beneficiază de alocație doar în condițiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învățământ și nu înregistrează absențe nemotivate care să conducă la scăderea notei la purtare sub opt. Legea prevede diminuarea cu 20 % a cuantumului alocației pe o perioadă de trei luni, în cazul în care cel puțin un copil din familie înregistrează un număr de absențe nemotivate cuprins între 10 și 19, respectiv diminuarea cu 50% atunci când cel puțin un copil înregistrează 20 de absențe nemotivate. În situația în care cel puțin un copil are peste 20 de absențe se procedează la suspendarea plății alocației pe o perioadă de șase luni. șase luni, doar în condițiile în care în semestrul următor copilul nu acumulează din nou absențe.