Nouăsprezece primării au evaluat greșit modul în care va evolua populația școlară la nivel local. Astfel, au fost puși în situația de a solicita Inspectoratului școlar Județean Vaslui să închidă anumite unități de învățămînt deoarece nu mai are cine să învețe în ele. De ce s-au ridicat sau reabilitat școli și grădinițe dacă populația școlară din zonă a devenit din ce în ce mai rară până în clipa în care a dispărut? Nimeni nu spune nimic, mai ales că ne apropiem de alegeri, moment în care nimeni nu trebuie să știe că unele primării au făcut investiții pe principii care țin de imaginea edilului, nu de utilitate.
Bogdan RUSU
Nici salariații Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, nici ale instituții cu responsabilități în domeniu nu pot vorbi clar despre starea fizică în care se află un număr de 20 de unități de învățământ închise de astăzi, pe o perioadă de timp nedefinită, din cauza lipsei de preșcolari și elevi. În situația în care la nivelul ISJ Vaslui se zvonește că o serie de școli și grădinițe închise sunt noi sau abia reabilitate, niciun salariat competent în domeniul infrastructurii școlare (pe linia ISJ) nu poate nici să infirme nici să confirme informația.
În situația în care primarii au reabilitat sau reconstruit unități de învățământ pentru o populație școlară în declin, se nasc o serie de întrebări incomode. De ce să reabilitezi o școală în care peste câțiva ani nu va mai învăța nimeni? Ori cum indicele demografic nu scade atât de brusc, peste noapte, încât să-i surprindă pe edili, oare cum de s-au trezit aleșii cu clasele goale? Răspunsurile sunt vagi, iar oamenii evită să comenteze subiectul.
Foarte ciudat este că nici măcar compartimentul Investiții de la ISJ Vaslui nu ne poate spune în ce stare se află instituțiile închise. Am primit însă asigurări de la unele persoane, prin care suntem liniștiți: imobilele închise, noi sau vechi, vor intra în stare de conservare pe termen nedefinit. Ce înseamnă conservare? Nu se știe. Se știe însă că în conservare se află și unitatea militară din Vaslui (din zona Cartier), iar acoperișul clădirii principale stă să se dărâme. Tot în conservare (închise) sunt cinematografele din municipiul Vaslui, dar și alte spații asemănătoare pe care vasluienii le cunosc.
Pentu că elevii au dispărut precum dinozaurii, la solicitarea primăriilor, s-au închis: Școala cu clasele I-IV Poiana lui Alexa – comuna Pușcași, Școala cu clasele I-IV Fundatura Mare – comuna Ivănești, Școala cu clasele I-IV Ciofeni – comuna Zăpodeni, Școala cu clasele I-VIII nr. 7 „Căpitan Grigore Ignat” și Școala cu clasele I-VIII nr. 4 Tudor Pamfile din municipiul Bârlad, Școala cu clasele I-IV Gura Albești – comuna Albești, Școala cu clasele I-IV Armășeni – comuna Bunești-Averești, iar situația Școlii cu clasele I-VIII Bârzești – comuna Ștefan cel Mare este momentan incertă. De asemenea, s-au pus lanțuri pe porțile grădinițelor din satele Valea Oanei (comuna Ivănești), Jigălia (Șuletea), Poșta Elan (Vutcani), Munteni de Sus, Dealul Mare (Zorleni), Urdești (Dodești), Stroești (Tătărăni), Davidești (Pădureni), Iezer (Puiești) și Suceveni (Bogdana). S-au mai închis Grădinița 7 din municipiul Vaslui și Grădinița 22 din Bârlad.