Est News

Cum se pregatesc autoritatile romane pentru Ebola. In vestul Africii, epidemia scapa de sub control

Doar după ce mai multe personalități ale lumii medicale au folosit termeni duri în descrierea epidemiei de Ebola din vestul Africii, guvernele occidentale au început să se mobilizeze pentru a încerca să controleze răspândirea virusului.
Comisia Europeană a anunțat alocarea unui ajutor de 150 milioane de Euro pentru țările afectate, iar președintele Statelor Unite urmează să anunțe astăzi implicarea logistică a armatei americane în acțiunile de control a epidemiei din Africa. Autoritățile române au început și ele să se pregătească pentru potențiala apariție în țară a unor cazuri de Ebola.

În vestul Africii, epidemia de Ebola “scapă de sub control”, fiind nevoie de “declararea stării de urgență și de o intervenție cvasi-militară”. Acestea nu sunt titluri de tabloide, ci declarațiile directorului Centrului american pentru Controlul și Prevenția Bolilor și a directorului Școlii Londoneze de Igienă și Medicină Tropicală, instituțiile cu cea mai mare expertiză în domeniu din lumea anglo-saxonă.
Dacă Organizația Mondială a Sănătății speră să oprească epidemia din vestul Africii în 9 luni, timp în care numărul total al cazurilor ar ajunge la 20.000, epidemiologii americani consideră că epidemia va mai dura un an – un an și jumătate.
Un model statistic dezvoltat de o echipă de la Columbia University apreciază că numărul cazurilor va ajunge la 18.406 peste o lună sau, în varianta optimistă a îmbunătățirii controlului epidemiei, peste 7800 de oameni vor fi infectați cu Ebola până la jumătatea lui octombrie 2014. Săptămâna trecută, numărul oficial al cazurilor de Ebola din Africa era de 4388, iar 2226 dintre oamenii infectați au murit.
Profesorul Peter Piot, descoperitorul virusului Ebola și directorul Școlii Londoneze de Igienă și Medicină Tropicală consideră că cel mai mare pericol în acest moment este răspândirea bolii în marile aglomerări urbane din Nigeria, acolo unde, până în prezent, au fost înregistrate 21 de cazuri și 8 decese.
Nigeria este zona care prezintă o vulnerabilitate pentru Româniadeoarece “majoritatea specialiștilor români prezenți în regiunea afectată [de Ebola] lucrează în Nigeria, care este și țara de origine a majorității studenților străini din vestul Africii care studiază în România”, a explicat, pentru Hotnews, dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătății și șef de laborator la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”.
„Numărul studenților străini care provin din celelalte țări ale regiunii afectate nu depășește câteva zeci și ei vor fi monitorizați de autoritățile de sănătate publică”, a mai declarat dr. Alexandru Rafila.
Virusul Ebola pune riscuri mici populației europene, dar cu toate acestea trebuie să rămânem în alertă. Trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca un călător cu Ebola să intre în UE”, a afirmat luni comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg.
Conform aprecierilor experților, probabilitatea apariției unui caz cu Ebola pe aeroportul londonez Heathrow este de 3,8%. Pe Otopeni, datorită absenței unor conexiuni aeriene directe cu zona afectată de epidemie, această probabilitate a fost calculată la doar 0,04%.

Răspândirea epidemiei de Ebola – cu roșu cele trei țări afectate, cu albastru cele în care există cazuri izolate
În România există un grup de lucru special pentru monitorizarea epidemiei de Ebola, format din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului de Interne, ai Ministerului de Externe, ai Institutului Național de Sănătate Publică și ai Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Medicii acestui ultim institut au fost deja instruiți cu privire la procedurile de izolare care trebuie aplicate în cazul apariției unui caz suspect de Ebola.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă izolarea pacienților suspecți sau infectați cu virusul Ebola în camere speciale de izolare cu presiune negativă.România nu deține în prezent o astfel de cameră, autoritățile din Sănătate urmând să înainteze Guvernului un memorandum prin care se solicită achiziționarea acestui echipament.
Accesul personalului medical la pacienții infectați cu Ebola trebuie să se facă doar cu echipament de protecție care include cel puțin mănuși, o robă impermeabilă, cizme închise ermetic acoperite de un alt rând de încălțări de protecție, mască și ochelari de protecție. Numărul acestui tip de echipamente este considerat insuficient în România, astfel că spitalele desemnate vor achiziționa în curând cantitatea necesară.
Pacienții suspectați cu Ebola trebuie transportați în condiții speciale de izolare, autoritățile române având la dispoziție cinci astfel de dispozitive.
Spitalele desemnate să se ocupe de posibilele cazuri de Ebola sunt, conform dr. Alexandru Rafila, „spitalul Matei Balș din București și spitalele de boli infecțioase din Cluj, Iași și Timișoara, cu posibilitatea amenajării în scurt timp a unei structuri de asistență medicală spitalicească în afara localităților”.
Surse din interiorul comisiei de monitorizare a epidemiei de Ebola ne-au declarat că aceste structuri sunt de fapt spitale de campanie care, în caz de necesitate, vor fi asamblate de către armată în afara orașelor, în maxim 48 de ore. Doar personalul medical este însă desemnat să ia contact cu potențialii bolnavi de Ebola.
Nigeria este țara cu cel mai scăzut număr de cazuri de Ebola, Senegal și Congo având și ele cazuri izolate. Centrul epidemiei este în Liberia, cu 2081 de cazuri din care 1137 decese, și în Guinea și Sierra Leone. În aceste trei țări au fost impuse perimetre largi de carantină, piețele de alimente au fost interzise, granițele blocate, cursurile școlare și universitare suspendate, cinematografele și barurile închise, iar orice alte adunări publice interzise. Doar în Liberia peste 2000 de copii au rămas orfani de unul sau de ambii părinți din cauza virusului.
Printre victime se numără și mulți medici, asistente medicale sau voluntari. Din cei peste 300 de astfel de oameni infectați cu Ebola, jumătate au murit. Patru americani care lucrau în organizații umanitare creștine, un britanic și un spaniol au fost infectați cu Ebola în timp ce acordau îngrijiri în regiunile afectate. Toți au fost transferați în țările lor de origine și au supraviețuit, cu excepția spaniolului, un preot de 75 de ani. În prezent alți doi medici olandezi care au lucrat în regiune sunt suspecți de infecție cu Ebola.
Cele mai importante reviste științifice medicale au început să publice reportaje și texte prin care se celebrează curajul medicilor și asistentelor care lucrează în regiunile afectate de epidemie. William Pooley, britanicul care lucra în Sierra Leone ca voluntar atunci când s-a infectat cu Ebola, a declarat că abia așteaptă să se reîntoarcă în regiune pentru a ajuta în continuare. Pooley are 29 de ani și, după vindecare, a dobândit imunitate la varianta de virus care a declanșat epidemia.

britanicul William Pooley (foto: The Guardian)
Profesorul Peter Piot, citat de Guardian, a declarat că organizarea acțiunilor de controlare a epidemiei este „o muncă logistică enorm de complicată. Sincer, implicarea militarilor, împreună cu DHL și alte companii care se ocupă de transport și livrări, ar fi foarte utilă”. Piot se referă la necesitatea unui flux intens de materiale sanitare și personal medical competent în regiunea afectată. Un număr de 100 de medici și asistente bine pregătiți care să meargă și să lucreze în zonele respective ar putea avea un mare impact, crede profesorul Piot.
CUM SE TRANSMITE EBOLA
Ebola nu se transmite prin apă sau aer. Un om sănătos se poate infecta prin contact direct dacă porțiuni lezate din pielea lui sau din mucoase intră în contact cu sângele, secrețiile (fecale, urină, salivă, spermă, transpirație) și alte lichide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Infecția se poate produce și dacă porțiuni de tegument lezat sau mucoasele unui om sănătos au venit în contact cu hainele și așternuturile murdare ale persoanelor infectate sau cu acele folosite în astfel de cazuri. Ceremoniile funerare în care rudele sau groparii au intrat în contact direct cu corpul decedatului au avut un rol în răspândirea epidemiei.
Pacienții devin contagioși doar în momentul în care se manifestă primele simptome. Ei nu sunt contagioși în timpul perioadei de incubație. Perioada de incubație durează de la momentul infecției până la apariția simptomelor și este între 2 și 21 de zile, dar cel mai frecvent simptomele apar la 8-10 zile după expunerea la virus.
CARE SUNT SIMPTOMELE INFECȚIEI CU EBOLA
Primele simptome care apar sunt:

Simptomele din timpul bolii sunt:

Organizația Mondială a Sănătății sfătuiește familiile sau comunitățile celor care prezintă simptome de Ebola să nu-i îngrijească pe aceștia acasă, ci doar în spitale.

Simptomele Ebola explicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii

TRATAMENT

Nu există tratament curativ și nici vaccinuri care să prevină Ebola. Practic, unul din doi oameni infectați cu Ebola mor. Tratamentul actual este unul menit să ajute sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva virusului. Bărbații care s-au vindecat de boală pot transmite virusul partenerei lor prin contact sexual chiar și la 7 săptămâni de la vindecare.
Există câteva tratamente experimentale, unul dintre ele (ZMapp, o combinație de anticorpi monoclonali) fiind administrat pacienților occidentali infectați cu Ebola. Patru vaccinuri se află în prezent în faza de dezvoltare, dar ele nu pot fi disponibile mai devreme de un an. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că utilizarea acestor terapii experimentale este etică dacă medicii obțin acceptul pacienților expuși sau infectați la Ebola.
* Notă. Cifrele referitoare la epidemia din vestul Africii folosite în acest articol provin din următoarele surse: Organizația Mondială a Sănătății, Centers for Disease Control and Prevention și European Centre for Disease Prevention and Control.

Sursa: hotnews.ro

Review Overview

User Rating: 4.4 ( 1 votes)
Exit mobile version