Fostul director al Bibliotecii Metropolitane București Florinel Rotaru și alte patru persoane au fost reținuți, marți, în dosarul privind achiziția de cărți la prețuri supraevaluate de către instituție, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care instrumentează acest dosar, au decis reținerea fostului director și a altor patru persoane, pe care le-a avut în subordine, după ce cei cinci ar fi fost nesinceri în timpul audierii.
Aceștia sunt acuzați că ar fi cumpărat mai multe presupuse cărți rare, dar și pachete de turism, ar fi închiriat săli de conferință sau ar fi contractat diferite lucrări la prețuri evaluate.
Restul celor 11 persoane audiate în dosar au fost lăsate să plece acasă după ce, conform anchetatorilor, acestea au fost sincere în anchetă și și-au recunoscut faptele.
În dosar sunt vizate 16 persoane, printre care directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, Florinel Rotaru, adjunctul și contabilul-șef al instituției de la acea dată, care sunt bănuite de abuz în serviciu, conflict de interese și fals în declarații.
Conform anchetatorilor, așa-zisele „cărți rare” ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundații care aparține chiar lui Florinel Rotaru.
„Totul s-a făcut în mod legal și am îmbogățit patrimoniul cultural, și al României, și direct al Bibliotecii Metropolitane București”, a declarat Florinel Rotaru pentru MEDIAFAX, precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu „prețurile supraevaluate”.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurător pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, și asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.
Potrivit directorului BMB, Anca Cristina Râpeanu, 688 de cărți ale Bibliotecii Metropolitane București, cumpărate, în perioada 2008 – 2012 de la Constantin Pavelescu, în prezent decedat, au fost puse sub sechestru, marți, de anchetatori.
Ea a mai declarat că din cele 16 persoane vizate de anchetă numai patru lucrează în prezent la bibliotecă, și acestea colaborează cu organele legii, în timp ce actuala echipă de management a BMB este cu totul nouă.
În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcția de manager al Bibliotecii Metropolitane București, pentru management defectuos și ineficiență în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcția de Control și Direcția de Audit Intern din Primăria Capitalei.
Raportul a arătat că multe dintre deficiențele constatate sunt rezultatul unui „management defectuos”, ca urmare a necunoașterii sau „cunoașterii insuficiente” a prevederilor legislative în vigoare, dar și ineficienței în administrarea, angajarea și utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.
Anca Cristina Râpeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane București, aceasta câștigând concursul de management desfășurat în noiembrie.
Până la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei instituții, primarul general l-a desemnat pe scriitorul și publicistul Nicolae Iliescu.
Sursa: mediafax.ro