ISJ Vaslui a creat la Bârlad o clasă specială pentru copiii cu autism. Aici șase copii vor fi educați astfel încât să poată mai ușor să se integreze în societate.
Pentru prima dată, Inspectoratul Școal Județean (ISJ) Vaslui a creat la Bârlad o clasă specială pentru copii bolnavi de autism. Aceasta are în componență șase copii, toți în clasa I, numărul fiind maximum admis pentru categoria șapte ani. Clasa funcționează în localul fostei Școli generale nr. 7, fiind inființată la solicitarea Fundației „Bună ziua”.
Micuții au parte de ajutor de specialitate, dar și de nenumărate programe de recuperare, cea care-i îndrumă fiind Viorica Petrea, un psihopedagog care nu a stat nicio clipă pe gânduri atunci când i s-a oferit posibilitatea să lucreze cu acești copii. Ea recunoaște că munca pe care o face nu este ușoară, însă spune că vine în fiecare dimineață cu drag: „Este foarte greu, dar în același timp este plăcut și îmi oferă satisfacții mari. E plăcut să vezi că un copil pe care unii îl credeau pierdut face progrese, recită poezii, desenează”.
Faptul că învață într-o clasă specială îi va ajuta să se integreze cât mai repede în societate, iar pentru asta părinții a câtorva dintre ei sunt nevoiți să facă naveta de la Băcani și Perieni. Pentru copii, timpul se măsoară în ore de recuperare, însă nimic nu li se mai pare dificil, mai ales că până anul trecut ei mergeau la o școală specială din Vaslui.
Elevii au aceleași obiecte de studiu ca și restul copiilor, doar că au o programă școlară adaptată pentru nivelul lor. În plus, ei au parte de mai multe ore de logopedie, care au menirea să le corecteze deficiențele de limbaj.
„Așa cum nu toți suntem la fel și învățarea poate fi diferită. Ea trebuie adaptată la necesițățile copilului, întrucât fiecare are ritmul lui, nu se poate lucra cu toți o dată, sau la fel. Eu lucrez separat cu fiecare în parte și în funcție de nivelul fiecăruia. Cu cât sunt integrați mai de mici, cu atât este mai ușor atât pentru ei cât și pentru noi ca și îndrumători. Copiii sunt o categorie socială care, în ciuda aparențelor nu au timp să aștepte, în situația în care sunt lăsați să crească fără ajutorul de care au nevoie, personalitatea viitorului adult are de suferit”, a mai spus Viorica Petrea.
Chiar dacă pentru recuperare sunt necesare multe ore de terapie, sunt copii care au o memorie foarte bună, care au înclinații spre matematică, desen, muzică.
„Spre exemplu din cei șase copii, trei ar putea fi, deja, integrați individual în învățământul de masă. Ei au memoria foarte bună, rețin informațiile primite și chiar realizează propoziții scurte” ne-a mai spus Viorica Petrea.
Cu toate că sunt copii cu autism care se pot integra cu succes într-o clasă normală, ei au nevoie și de un profesor de sprijin.
Numărul copiilor cu autism este în creștere în județul Vaslui, iar cele mai recente statistici arată că unul din 68 de copii suferă de această boală nemiloasă. În sprijinul acestor copii au venit mai multe asociații, care încearcă pe cât posibil să îi integreze în societate. (Daniela PORUMB)