Descinderi in forta ale procurorilor DIICOT la firmele si locuintele a doi oameni de afaceri din Capitala, care au condus Ultra Pro Computers – una dintre cele mai mari firme de IT din Romania. Compania a avut un faliment de rasunet. Peste 10 milioane de euro ar fi fost scosi din patrimoniul Ultra Pro Computers si transferati in conturile unor offshore-uri, operatiune in care ar fi fost implicati Cristian si Alina Fughina, Stefan Fughina si Laszlo Kiss, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare.
Sotii Alina si Cristian Fughina dau explicatii in fata procurorilor, dar nu sunt singurii suspecti care ar putea fi retinuti pentru delapidare si spalare de bani.
Ei sunt suspectati ca si-au programat si realizat falimentarea propriei firme – Ultra Pro Computers. De mai bine de 5 ani, in mod subit, nu si-au mai putut plati partenerii de afaceri, acumuland in momentul falimentului, in 2011, datorii de 40 de milioane de euro.
Dupa luni de investigatii, procurorii DIICOT au gasit si explicatia. Sotii Fughina ar fi apelat la mai multe firme off-shore prin care ar fi scos sume importante de bani, dar si proprietati pe care sa le protejeze in cazul falimentului.
Artizanul acestor afaceri ar fi mai ales Laszlo Kiss, tatal off-shore-urilor din Romania, detinatorul a 4.000 de firme deschise in anumite paradisuri fiscale. Intre Laszlo Kiss si sotii Fughina ar fi existat contracte fictive prin care se plateau sume fabuloase. Banii erau scosi din tara, partenerii de afaceri si bugetul de stat ramanand cu buza umflata.
Sotii Fughina si-ar fi atras si membrii familiei, parintii acestora sunt suspectati ca au participat la aceste grupari de crima organizata. Nu este exclus ca suspectii sa fie retinuti. In urma perchezitiilor, anchetatorii spun ca au gasit suficiente dovezi pentru a merge mai departe.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, sotii Cristian si Alina Fughina, tatal fostului patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, Stefan Fughina, si omul de afaceri Laszlo Kiss au resit sa scoata din patrimoniul firmei de IT peste 10 milioane de euro, bani care ar fi ajuns in conturile a doua societati offshore si care reprezinta prejudiciul in acest caz. Acestia s-ar fi folosit de doua societati comerciale, special create, care au cerut insolventa firmei de IT pentru presupuse datorii, sumele invocate fiind derizorii, au precizat sursele citate.
Sursa: incont.ro