Schimbarea anotimpului și, implicit, răcirea vremii, poate fi o piatră de încercare pentru organismul nostru. Cei mai expuși schimbărilor climaterice și provocărilor toamnei sunt, din păcate, copiii. În rândurile următoare puteți afla care sunt principalele probleme de sănătate care afectează copiii toamna.
Soarele a început să își piardă puterea, zilele s-au mai scurtat și frunzele aurii au început deja sa cadă. Toamna a început deja și trebuie să ne pregătim organismul, la fel cum ne pregătim casa și cămara pentru venirea ei. Un organism sănătos pe timp de toamnă este esențial pentru întreaga familie, dar în mod special pentru copii. Pentru a te asigura că toamna nu va aduce probleme de sănătate pentru copiii tăi, trebuie sa ai în vedere căteva aspecte importante.
Alergiile de toamnă
În sezonul de toamnă, plantele eliberează celule minuscule în aer, în scopul reproducerii, iar când polenul și alți alergeni ajung în căile nazale, sistemul imunitar eliberează anticorpi. Anticorpii atacă alergenii, antrenând eliberarea unei anumite substanțe chimice – histamină – în organism. Histamina provoacă simptome precum rinoree, lăcrimarea ochilor și alte simptome specifice alergiilor.
Și praful este un alergen important în acest sezon, deoarece sporii ajung foarte ușor în aer, atât în mediul extern cât și în interiorul locuinței. Deși prevalența de vârf se înregistrează în lunile de vară, praful rămâne prezent în aer și la începutul toamnei. Praful ajunge în căile nazale, provocând strănutul, lăcrimarea și rinoreea. Pentru copiii, începutul toamnei și al școlii poate fi momentul în care se declanșează diverse alergii . Fie că este vorba de praful din sala de clasă sau de praful de cretă, toamna poate însemna debutul unor stări alergice dificil de controlat.
Praful va afecta în special copiii cu astm bronșic. ținând cont de aceste observații, nu este suprinzator faptul că specialiștii avertizează părinții să se aștepte la o înrăutățire a stării generale și în particular a astmului copiilor în special în lunile de toamnă. Alergiile alimentare sunt și ele o problemă foarte frecvent întâlnită la copii, în timpul toamnei.
Mâncarea luată la pachet, sandwichurile, laptele sau cornurile primite de la școală au fost, în numeroase cazuri, surse pentru toxiinfecții alimentare sau alergii alimentare importante. Cei mai iritanți compuși ce se pot găsi în „meniu” includ: ouă, lapte, unt, alune, consumul lor putând declanșa alergii atât de grave încât au risc vital. La cel mai mic semn care anunță declanșarea unei alergii, consultă medicul pediatru. Numai medicul este în măsură să diagnosticheze și să prescrie un tratament pentru alergiile celor mici.
Toamna, răceala și gripa
Din păcate, toamna este anotimpul în care copiii răcesc cel mai ușor. Ploile, diferențele de temperatură între zi și noapte sau dintre zile și epidemiile de gripă pot afecta sănătatea copilului tău. Toamna este sezonul gripelor, prin urmare trebuie să fii atentă la persoanele bolnave din jurul tău și să încerci să nu te expui nici tu, nici ceilalți membri ai familiei.
Vaccinează-te împotriva gripei și tu și partenerul tău. Copiii tăi se pot contamina în primul rând de la membrii familiei. Consultă medicul pediatru și află dacă este cazul să vaccinezi copiii împotriva gripei, ce vaccin este recomandat pentru fiecare copil (în funcție de vârstă și particularitățile sănătății lor) și care este perioada optimă pentru vaccinare. La cel mai mic semn de răceală sau gripă, consultă medicul pediatru și respectă întocmai indicațiile acestuia. Nu întrerupe tratamentul prescris de medic, chiar dacă ți se pare că micuții tăi se simt mai bine.
Lipsa de vitamine și minerale
O dietă sănătoasă ar trebui să constituie țelul tău principal în alimentație în fiecare anotimp, însă, când toamna se apropie, o dietă bogată în vitamine și minerale este esențială, mai ales pentru copii. Răcirea treptată a vremii aduce cu sine o serie de schimbări importante pentru care organismul fragil al copiilor trebuie să fie pregătit.
Întărește sistemul imunitar al copiilor tăi la începutul toamnei, oferindu-le multe fructe și legume de sezon (pere, struguri, gutui, dovlecei, sfeclă, napi). Specialiștii recomandă ca, pentru a crește imunitatea organismului în acest anotimp, este ideal să reducem consumul de dulciuri și zaharuri al copiilor, deoarece acestea favorizează și întrețin infecțiile.
Toamna și bolile copilăriei
Toamna este anotimpul preferat de epidemii, prin urmare, bolile copilăriei se declanșează cu predilecție toamnă. Motivul este unul destul de simplu: copiii reincep să meargă la grădiniță sau la școală, se reintegrează în colectivități mari de copii, iar transmiterea bolilor este mult mai ușoară. Deși nu îți poți feri copilul de absolut orice boală, cu atât mai puțin de bolile specifice copilăriei, învață-l să respecte de la o vârstă cât mai fragedă câteva reguli simple de igienă:
– trebuie să se spele bine pe mâini cât mai des posibil, cu apa și săpun.
– să nu folosească în comun cu alți copii obiecte personale cum ar fi: prosop, batistă, periuța de dinți, veselă.
– să nu mănânce sau să bea din aceleași vase sau produse cu alți copii (muscatul din sandwich alternativ cu colegii este o modalitate sigură de a se contamina).
Toamna și sedentarismul
Deoarece toamna începe să se răcească vremea, multe mămici au tendința de a limita plimbările, jocurile și activitățile în aer liber ale copiilor lor. Specialiștii consideră că tocmai această este greșeală care conduce la îmbolnăvirea copiilor. Sistemul imunitar „necălit” nu știe cum să protejeze organismul de factorii alergeni, de umezeală sau de alternantă frig-cald.
Lasă copiii să se joace în aer liber că și vară, nu îi îmbrăca prea gros (cel mai recomandat este să îmbraci copiii după sistemul cepei, adică mai multe straturi de haine subțiri în loc de unul foarte gros) și nu le permite să stea în interior zile întregi. Pune copiii să facă orice fel de mișcare; încurajează practicarea unui sport în aer liber (când nu plouă) sau în interior (când vremea nu permite activitățile în afara casei).