Est News

REFERENDUM ISTORIC: Sondaj YouGov – 54% dintre scoțieni au votat ÎMPOTRIVA INDEPENDENȚEI. Mizele și consecințele acestui eveniment

Scoția a putut să aleagă joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componența Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionați de istoria sa. Birourile de vot s-au deschis, joi dimineața, la ora 07.00 (09.00 ora României) pentru referendumul pe tema independenței Scoției, un plebiscit istoric care ar putea conduce la destrămarea Marii Britanii și la formarea unei noi țări în Europa. Până la ora 22.00, care a marcat sfârșitul procesului, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători au votat.

UPDATE 01:04 Aproximativ 54% dintre scoțieni se pronunță împotriva independenței – exit-poll

Majoritatea scoțienilor au votat în favoarea rămânerii Scoției în cadrul Marii Britanii, anunță un sondaj al YouGov realizat la ieșirea din secțiile de votare, relatează BBC.

Aproximativ 54% dintre locuitorii Scoției au respins proclamarea independenței față de Marea Britanie, în timp ce 46% s-au pronunțat pentru, anunță YouGov.

UPDATE 00:36 Birourile de vot s-au închis în Scoția

Birourile de vot s-au închis joi seara, la ora locală 22.00 (00.00, ora României) pentru referendumul privind independența Scoției, o consultare istorică al cărei rezultat va fi anunțat vineri dimineața și care ar putea conduce la destrămarea Marii Britanii, relatează AFP.

De la Glasgow la Edinburgh, aproape 80% din cei 4.285.323 de alegători înscriși în liste, potrivit ultimelor estimări, s-au prezentat la urne pentru a răspunde la întrebarea: „Scoția trebuie să devină o țară independentă?”, și să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianțe care datează din 1707.

Peste 600.000 de scoțieni au votat deja prin corespondență.

„A fost o zi foarte încărcată”, a declarat pentru AFP Peter Macvean, un responsabil din cadrul unui birou de vot de la Edinburgh. „Oamenii erau foarte motivați”, a adăugat el.

Cu o oră înainte de închiderea birourilor de vot, alegătorii continuau să vină pentru a-și exprima opțiunea.

Cele 2.600 de birouri de vot deschise într-un teritoriu care reprezintă o treime din suprafața Marii Britanii trebuie de-acum să înceapă numărarea voturilor.

Ultimele sondaje creditează totuși cu un ușor avans tabăra care susține menținerea în componența Marii Britanii, dar cu un număr de indeciși suficient de mare pentru a înclina balanța.

Scoția reprezintă 8,3 la sută din populația Marii Britanii și 9,2 la sută din Produsul Intern Brut.

Alegerea scoțienilor ar putea să decidă și soarta premierului britanic David Cameron, profund implicat în campanie.

UPDATE 21:14 Exit-poll nedefinitiv: 51% dintre scoțieni se pronunță împotriva independenței

Cincizeci și unu la sută dintre alegătorii din Scoția se pronunță împotriva independenței față de Marea Britanie, în timp ce tabăra secesionistă are o cotă de 49 la sută, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters înainte de închiderea secțiilor de votare.

UPDATE 17:40 Scoția ar putea lua în considerare posibilitatea de a-i acorda azil lui Edward Snowden

Scoția ar putea lua în considerare posibilitatea de a-i acorda azil fostului consultant al NSA (Agenția națională de securitate din SUA), Edward Snowden, relatează site-ul ibtimes.co.uk.

UPDATE 16:50 Scoția ar putea stabili noi recorduri în ceea ce privește rata de participare la referendum – studiu

Rata de participare la referendumul de joi privind independența Scoției ar urma să fie deosebit de mare, dar pentru a înregistra un record absolut ar trebui să depășească cele 97,6 de procente înregistrate în Noua Zeelandă în 1946, potrivit unei analize a Universității Reading.

Scoția ar putea stabili noi recorduri în ceea ce privește rata de participare la referendum, se arată în analiza profesorului Alan Renwick, publicată pe blogul Departamentului de politică și relații internaționale al Universității Reading, care prezintă mai multe puncte de comparație.

Cea mai mare prezență la un plebiscit organizat exclusiv în Scoția a fost înregistrată la referendumul din 1979, cu privire la transferul unor puteri și crearea unei adunări regionale scoțiene, când 63,6 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne.

La alegerile generale din Regatul Unit din 1950, au participat 80,9 la sută dintre scoțieni, aceasta fiind cea mai mare participare înregistrată în Scoția.

Cea mai mare rată de participare la un referendum din Regatul Unit a fost înregistrată în 1998, în Irlanda de Nord, când 81,1 la sută dintre alegători s-au prezentat la urne. Pe de altă parte, cea mai mare rată de participare la un vot din Regatul Unit, de 84 la sută, s-a înregistrat la alegerile generale din 1950.

Recordul de participare la un referendum european după 1970 a fost stabilit în 2003, la votul privind aderarea Maltei la UE, când 90,9 la sută dintre cetățeni s-au prezentat la urne.

Cea mai mare participare la un referendum unde prezența nu este obligatorie a fost în 1995, la votul privind independența Quebecului, de 93,5 la sută.

La alegerile din Nauru din 2013 au participat 96,9 la sută dintre electori, aceasta fiind cea mai mare prezență la un vot național într-o democrație după anul 2000. La alegerile generale din Noua Zeelandă din 1946 au participat 97,6 la sută dintre alegători, aceasta fiind cea mai mare rată de participare la un vot național într-o democrație după 1945.

UPDATE 14:18 Țările care și-au proclamat independența față de britanici

Scoția, în cazul unei victorii a taberei care susține independența în referendumul de joi, se va alătura unei lungi liste de state care s-au eliberat de britanici, relatează site-ul american Global Post, care prezintă o hartă cu toate statele care au făcut parte din Imperiu.

Statele Unite, în 1776, și Irlanda, în 1916, sunt primele care și-au proclamat independența. Au urmat Egiptul (1922), Canada, Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă (1931) și Irakul (1932). Iordania (1946), India și Pakistanul (1947), Myanmar și Sri Lanka (1948) și Malaysia și Ghana (1949) au constituit următorul val de țări care au devenit independente.

Această mișcare de emancipare a continuat atât în Africa și Orientul Mijlociu, dar și în America Centrală și Oceania în anii ’60-’70, iar Zimbabwe și Vanatu (1980), Belize și Antigua and Barbuda (1981), St Kitts and Nevis (1983) și Brunei (1984) sunt ultimele state care au devenit independente în prima jumătate a anilor ’80.

UPDATE 13:50 Vremea ar putea întârzia anunțarea rezultatelor referendumului din Scoția

Vremea ar putea determina întârzieri în anunțarea rezultatelor referendumului pe tema indepedenței care are loc joi în Scoția, deoarece există zone izolate de unde buletinele vor fi aduse cu elicoptere sau ambarcațiuni, relatează BBC News Online.

Scoția are zone izolate, astfel încât vremea și factorul geografic pot juca un rol important în calcularea rezultatelor referendumului.

Buletinele de vot din insulele Argyll și Bute, unde o treime din populație trăiește în sate care au mai mult de 1.000 de locuitori, vor fi aduse cu elicopterele la centrul din Lochgilphead, unde se vor număra voturile. Alte zone se bazează pe transportul urnelor cu bărcile.

Dar vremea nefavorabilă ar putea întârzia primirea buletinelor de vot pentru numărătoare și, prin urmare, ar putea întârzia rezultatele finale.

Și rata de participare ar putea influența numărătoarea voturilor. Peste 4,2 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a vota în cadrul acestui referendum, acesta fiind cel mai numeros electorat înregistrat vreodată în Scoția.

Ofițerii care vor număra voturile au pus în funcțiune măsuri speciale pentru a reduce cozile de așteptare de la cele 5.579 de secții de votare.

UPDATE 12:24 Personalități scoțiene care votează pro sau contra independenței față de Marea Britanie

Pro-independență

Contra-independență

UPDATE 09:00 Birourile de vot s-au deschis

De la Glasgow la Edinburgh, alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: „Scoția trebuie să devină o țară independentă?”, și să decidă dacă vor pune capăt sau nu unei alianțe care datează din 1707.

În total, 4,29 de milioane de alegători – dintre care 600.000 au votat deja prin corespondență – sunt chemați la urne, în timp ce se așteaptă o participare masivă, de 80 la sută.

Într-un birou de vot din Edinburgh, Peter Macvean, unul dintre responsabilii de procesul de vot, anticipează chiar o rată de participare de 90 la sută.

„Este o zi foarte specială, așa ceva se întâmplă o dată în viață”, a declarat el, în timp ce își făceau apariția primii alegători.

Secțiile de votare se vor închide joi seara, la ora 22.00 (24.00 ora României), iar rezultatele vor fi anunțate vineri dimineața.

După ce au condus în intențiile de vot, cei care militează împotriva independenței au înregistrat o stagnare în ultimele săptămâni, fiind prinși din urmă de campania mai agresivă și mai vizibilă a celor care sunt în favoarea independenței.

Ultimele sondaje creditează totuși cu un ușor avans tabăra care susține menținerea în componența Marii Britanii, dar cu un număr de indeciși suficient de mare pentru a înclina balanța.

Scoția reprezintă 8,3 la sută din populația Marii Britanii, o treime din suprafața sa și 9,2 la sută din Produsul Intern Brut. Prin urmare, o minoritate va decide viitorul entității formate din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Alegerea scoțienilor ar putea să decidă și soarta premierului britanic David Cameron, profund implicat în campanie.

Sursa: mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version