Est News

Listarea secolului: Alibaba cucerește lumea

Listarea gigantului chinez de comerț online Alibaba.com ar putea fi cea mai mare din istorie.

Acțiunile companiei chineze au început astăzi să fie tranzacționate pe bursa din New York. Specialiștii estimează că listarea acțiunilor pe NYSE îi va aduce companiei nu mai puțin de 22 miliarde de dolari.

Grupul gigantic Alibaba a fost înființat în anul 1999 și, în prezent, a ajuns să dețină o cotă de 80% din piața comerțului electronic din China. Numai anul trecut site-ul Alibaba a intermediat vânzări în valoare totală de 248 miliarde de dolari, peste vânzările cumulate ale Amazon și eBay.

În prezent, cei mai mari acționari ai companiei chineze sunt SoftBank Japonia (34%), Yahoo (23%), fondatorul Jack Ma (8,9%) și un cofondator Josehp Tsai (3,6%), potrivit informațiilor Tradeville.

Stimulată de cererea extraordinar de mare pentru acțiunile sale, pe 15 septembrie, compania a decis să majoreze limita maximă a prețului pentru o acțiune Alibaba de la 66 dolari la 68 dolari, scrie publicația „Quartz”.

Consultanții în investiții sunt de părere că în spatele acestei cereri care susține creșterea prețului acțiunilor Alibaba se află preponderent investitori de moment, care doresc să-și marcheze câștigurile pe termen scurt. „Există multe fonduri de hedging care cumpără multe acțiuni”, spune un manager de investiții.

Dacă ipoteza referitoare la investitorii pe termen scurt se va adeveri, ne putem aștepta destul de curând la o scădere a prețului, în momentul în care aceștia vor începe să-și vândă deținerile, pentru a-și marca profitul. Atunci când prețul acțiunii începe să scadă, investitorii se sperie și încep să vândă masiv, iar acest lucru duce la o accentuare a deprecierii acestor titluri.

Riscuri pentru investitori

O mare problemă de încredere pentru Alibaba este faptul că acțiunile sale nu par să-i intereseze prea mult pe investitorii mai conservatori, cum sunt fondurile de pensii. Astfel, în ciuda creșterii profitului Alibaba, al optimismului legat de viitorul Chinei și al angajamentului fondatorului Jack Ma că va conduce compania pentru o creștere pe termen lung, structura acesteia rămâne un mare semn de întrebare pentru managerii de fond mai conservatori, susțin investitorii.

Din cauza faptului că autoritățile de la Beijing interzic investițiile străine în multe domenii, inclusiv afacerile pe internet, investitorii în oferta publică a Alibaba cumpără de fapt acțiuni ale unui offshore cu sediul în Insulele Cayman. Experții juriști americani sunt de părere că acest tip de organizare este ilegal din punct de vedere tehnic, conform legilor din China. Un raport al comisiei economice și de securitate SUA-China susține că acesta este „un mecanism complex și foarte riscant”.

Sursa: money.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version