Miliardarul nestiut al Americii se ascunde privirilor indiscrete, tinandu-si viata departe de lumina reflectoarelor. Richard B. Cohen are o avere de 11,2 miliarde de dolari si a acordat ultimul interviu presei acum mai bine de zece ani.
Richard B. Cohen este presedintele C&S Wholesale Grocers, din Keene, New Hampshire, undeva la 145 de kilometri distanta de orasul american Boston. Compania pe care o conduce are 54 de centre de distributie, insa nici macar camioanele cu care aceasta isi transporta marfa nu ii poarta insemnele. „Suntem cea mai mare companie de care nu a auzit nimeni, niciodata”, a spus Bryan T. Granger, purtator de cuvant al firmei. C&S Wholesale Grocers a devenit cel mai mare magazin en-gross de legume, de la preluarea sa in 1989 de catre Cohen, acum in varsta de 62 de ani.
Cunoscut si sub numele de Rick, omul de afaceri a reusit astfel sa devina una dintre cele mai bogate 100 de persoane din America, potrivit Indexului miliardarilor, realizat de Bloomberg. Este proprietar unic al business-ului, iar averea sa se ridica la 11,2 miliarde de dolari. Numai in 2012, compania a avut vanzari de 21,7 miliarde de dolari, distribuind peste 95.000 de produse in 4.000 de supermarketuri. „Am incercat sa pun numele pe camioane, dar nu a vrut sub nicio forma. A vrut sa continue sa lucreze sub radar si sa isi conduca afacerea din micul New Hampshire”, spune Edward Albertian, fost presedinte al C&S.
Profesor de la Harvard, despre Cohen: „Nu cred ca am intalnit pe cineva atat de destept”
Miliardarul si-a construit averea intr-o industrie in care marginile de profit sunt mici, platindu-si in plus muncitorii, pentru a-i motiva sa nu greseasca, potrivit lui Thomas DeLong, profesor la Harvard Business School, care a publicat un studiu asupra companiei in 2003. „Nu cred ca am mai intalnit pe cineva atat de destept, de analitic si de motivat precum Rick. Multi directori simt nevoia sa demonstreze ca sunt cei mai inteligenti din incapere. Rick nu este asa”, a spus DeLong. Bunicul lui Cohen, Israel, a fost co-fondatorul C&S din Worcester, Massachusetts, in 1918, potrivit site-ului companiei, citat de Bloomberg. Dupa ce o inundatie i-a distrus toata marfa in 1929, a deschis un nou depozit, de doua ori mai mare, pe un teren mai inaltat.
Fiul sau, Lester, a extins afacerea, ocupandu-se de aprovizionarea bazelor militare in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Richard s-a alaturat companiei in 1974, dupa ce a absolvit de la Universitatea din Pennsylvania, luandu-si diploma de economist.
Un an mai tarziu, o greva a muncitorilor care a durat trei saptamani i-a dat planurile peste cap, asa ca si-a convins tatal sa mute sediul in Vermont, acolo unde putea ridica depozite mai mari, iar regulile sindicale erau mai lejere.
Richard Cohen a preluat conducerea dupa iesirea la pensie a tatalui sau si a mutat afacerea in Keene in 2003, dupa ce a reusit sa ii convinga pe edilii orasului sa renunte la planurile de ridicare a unei inchisori pe acel teren.
Lider in domeniu. Cum isi rasplateste angajatii
Desi piata magazinelor de tip en-gross este una dificila si profitul este limitat, C&S a reusit in 2013 sa devina lider in domeniu. Mai putin de 2% din comenzi contin greseli sau omisiuni, o rata a eficientei nemaintalnita in acest sector, potrivit fostului director al companiei. Meritul este al lui Cohen, care si-a instruit echipele sa se managerieze intern si sa se ocupe personal de preluarea, impachetarea si livrarea comenzilor la timp. Pentru fiecare comanda livrata, angajatii primesc bonusuri, dar sunt si taxati atunci cand fac greseli. Ritmul in care lucratorii comiteau greseli era tot mai mare pe masura ce afacerea se extindea, pentru ca acestia aveau tot mai putin timp la dispozitie sa verifice comenzile. Sistemul impus de Cohen presupune de asemenea eliminarea supervizorilor, pentru ca nimeni nu isi cunoaste mai bine marfa decat angajatii care o si manipuleaza.
Potrivit companiei, C&S si-a dublat astfel vanzarile in ultimul deceniu
Un alt lucru pe care miliardarul il face este restructurarea si salvarea de la faliment a companiilor in deriva, pe care le vinde apoi, oprindu-si in schimb o parte din baza de clienti. Despre omul de afaceri si sotia sa, Jan, vecinii spun ca formeaza un cuplu normal, care poate fi intalnit la activitatile obisnuite din cartier, la alimentara sau la teatru. Cei doi au impreuna doua fete, una dintre ele fiind vice-presedinte in cadrul unui departament al C&S, in vreme ce alta preda la un liceu din Massachusetts. „In ceea ce priveste caracterul, intelectul si felul in care are grija de oamenii din jurul sau, Rick este cea mai buna persoana cu care am lucrat de-a lungul carierei. Il iubesc pe tip”, adauga fostul presedinte al companiei.
Sursa: incont.ro