Est News

Miliarde de lei băgați în unități de învățământ fără elevi – Școlile nimănui

Primarii comunelor din județul Vaslui care au solicitat fonduri în vederea construcției de unități de învățământ vor trebui să justifice motivele pentru care au făcut aceste demersuri, în situația în care numărul de nașteri (populația școlară din viitor) la nivelul comunelor este în declin de ani de zile. La Bălteni, de exemplu, se construiește în prezent o școală nou-nouță, dar în anii 2009-2013 s-au născut doar 56 de copii. Suficient cât să se formeze două clase cel mult. O altă situație interesantă este în comuna Bogdana, unde s-a închis o grădiniță din lipsă de preșcolari, dar se construiește o școală nouă, mare și frumoasă. Aceste investiții sunt de neînțeles din moment ce școlile nu vor avea nicio adresabilitate. În situația în care se vor face, imediat după inaugurarea electorală vor fi băgate în celebra stare de consevare, în care mai întâi dispar dotările și finisajele, după care se vor degrada văzând cu ochii. În multe dintre cazuri, e posibil ca aceste construcții să fie dărâmate înainte ca vreun elev să le fi trecut vreodată pragul în scop educativ.

Bogdan RUSU

În timp ce 14 unități de învățământ s-au închis anul acesta din lipsă de elevi, statul român va cheltui sume colosale pentru a contrui instituții cu rol educativ nou-nouțe în sate în care problema lipsei elevilor dăinuie de ani de zile. Deși noi, există posibilitatea ca în viitorul apropiat aceste școli să intre în celebra stare de conservare, în care clădirile se degradează văzând cu ochii, iar părțile demontabile (uși, ferestre) dipar ca și cum n-ar fi fost niciodată acolo.

Prefectul Andrei Puică a cerut conducerii Inspectoratului Școlar Județean Vaslui să se documenteze cu privire la modul de evoluție al populației școlare (și potențial școlare) la nivelul comunelor prinse în proiecte de reconstrucție. Scopul: stoparea finanțărilor consistente solicitate de primari, în cazul în care în viitor nu vor exista elevi care să umple clasele. Asta ca nu cumva să se trezească cei din guvern cu școli noi în satele vasluiene, numai bune de transformat în depozite.

Fără prea mult efort, de pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS) am aflat care este natalitatea la nivelul comunelor din județul Vaslui. Numărul de născuți vii pe fiecare comună este foarte important, deoarece tocmai acești micuți vor reprezenta populația școlară de mâine. Am luat ca interval studiu perioada 2009-2013 și am calculat câte nașteri au avut loc într-o serie de comune vasluiene, în care vor fi construite școli noi.

În comuna Bălteni, unde se lucrează la zidirea unei școli noi prin programul PRIS, din anul 2009 până în 2013 (inclusiv) s-au născut 56 de persoane (18 în 2009, 8 în 2010, 10 în 2011, 12 în 2012 și 8 în 2013). Din acest total, doar 18 au în 2014 vârsta de 5 ani. Acești copii, cu toții adunați ar ajunge perfect cât să ocupe o clasă și jumătate, nu o școală. Asta dacă nu luăm în considerare faptul că foarte mulți părinți pleacă peste hotare, iar alții își trimit copiii să studieze la școlile din municipiul Vaslui. Comparativ, în aceeași perioadă de timp, în comuna Zorleni au fost înregistrate 519 nașteri, motiv suficient de bun pentru care această comună a fost cuprinsă în programul PRIS și pentru care va primi o nouă școală. Menționăm că la Bălteni existau deja o școală generală, una primară și două grădinițe, iar în comuna Zorleni două școli generale, două primare și cinci grădinițe. Raportat la natalitate, o comună cu peste 100 de nașteri pe an are de două ori mai multe școli ca o comună în care se nasc anual, în medie, doar 10 copii.

O altă situație interesantă este cea a comunei Bogdana. În această comună s-a închis grădinița din satul Suceveni deoarece nu mai erau preșcolari, dar culmea, prin programul PRIS, în prezent se lucrează la construcția unei școli noi în care ar trebui să învețe… preșcolarii care nu există. Insistând, dacă preșcolari nu prea sunt în Bogdana, pentru ce este nevoie de o școală nouă? Ce persoane vor studia în băncile ei? De pe site-ul INS am aflat, parțial, răspunsul. În anii 2009-2013, în comuna Bogdana s-au născut 96 de copii (23 în 2009, 25 în 2010, 18 în 2011, 19 în 2012 și 11 în 2013), din care doar 23 au acum vârsta de 5 ani.

În municipiul Vaslui, unde în cei cinci ani de referință s-au născut 4.250 de copii, au funcționat până la finele anului școlar trecut 18 grădinițe. Cu toate acestea, la începutul anul școlar prezent, din lipsă de copii s-a impus închiderea Grădiniței numărul 7. Ce se va întâmpla oare într-o comună cu 56 de nou-născuți într-un interval de cinci ani? Unități de învățământ noi se vor construi și în comuna Albești (121 de nașteri în cinci ani), Bogdanița (100), Crețești (102), Șuletea (101), Văleni (235), Puiești (279), Pungești (205), Ștefan cel Mare (145), Zăpodeni (178), etc.

Explicația pentru situația aceasta în care se cheltuie bani grei pe construcții inutile nu poate fi decât interesul aleșilor de a da bine în fața electoratului.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version