„Romania trebuie sa asigure concilierea sumelor declarate la Comisia Europeana pentru POSDRU in Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS) si ActionWeb (sistemul prin care se asigura interfata intre beneficiarii care deruleaza fonduri UE si Autoritatea de Management POSDRU – n.r.), cu evidente contabile si documente de suport detaliate. Aceasta munca este in stadiul final. Imediat ce munca Autoritatii de Management (AM POSDRU- n.r.) pentru rezolvarea acestei probleme va fi finalizata, Comisia Europeana va verifica acuratetea. Nicio astfel de verificare nu a avut loc pana acum”, a precizat, pentru HotNews.ro, DG EMPL.
„Intre timp, Romania s-a abtinut sa mai transmita vreo cerere de rambursare la Comisie”, a mentionat executivul comunitar.
In cadrul POSDRU, Romania nu a mai incasat aproape niciun ban european in anul 2014 si nici nu a mai trimis la Bruxelles cereri de fonduri.
Astfel, POSDRU stagneaza de peste 8 luni la incasari de sub 1 miliard de euro, reprezentand o rata de absorbtie de 28,75%.
De precizat ca, la POSDRU, Autoritatea de Management a retras in primavara o cerere de 15 milioane de euro pe care o trimisese la Comisia Europeana, pentru a efectua noi verificari.
In 22 iulie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara, intr-uninterviu acordat HotNews.ro si Euractiv.ro, ca MFE reverifica datele istorice privind cheltuielile efectuate cu proiectele din POSDRU si recalibra sistemul informatic de colectare si gestiune a informatiilor, la solicitarea Comisiei Europene.
La randul lor, oficialii de la Bruxelles declarasera, pentru HotNews, ca au facut observatii asupra datelor introduse in sistemul informatic de gestiune a POSDRU.
- Intre timp, la POSDRU: Contracte de finantare de peste 160 de milioane de euro semnate luni, inainte de finalizrea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte
Luni, Autoritatea de Management a POSDRU, aflata in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene, a semnat contracte de finantare cu bugete de peste 162 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa transmis de MFE.
In cazul apelului „Dezvoltarea Economiei Sociale”, este pentru prima data cand se semneaza contracte de finantare inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse, a mentionat sursa citata.
„Am ales sa semnam proiectele care au obtinut 80 de puncte inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse deoarece nu exista nici un motiv real sa asteptam incheierea verificarii tuturor cererilor de finantare. Mai mult, sa semnam cat mai repede proiectele eligibile pentru ca banii europeni sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ei”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Conform MFE, luni au fost semnate primele 63 de proiecte evaluate in cadrul apelului „Dezvoltarea Economiei Sociale”, acestea avand un buget de aproximativ 82 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 66 milioane de euro.
De asemenea, au fost semnate si patru proiecte finantate in cadrul urmatoarelor apeluri: „Formare profesionala pentru imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”, „Initiative transnationale pentru o piata incluziva a muncii”, respectiv „Sanse egale si respect”. Aceste patru proiecte au un buget de aproximativ 80 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 74 milioane de euro.
Fondurile europene contractate prin aceste proiecte se ridica la 140 milioane de euro, echivalentul a 4% din fondurile de care dispune Romania prin POS DRU, a mentionat Teodorovici.
Sursa: hotnews.ro