Pe lângă sutele de lei cheltuite pe hăinuțe și rechizite, părinții ai căror copii au intrat pentru prima dată într-o comunitate (pre)școlară trebuie să mai scoată din buzunar încă 150 de lei pentru analizele obligatorii. Acestea nu pot fi efectuate gratuit, întrucât sunt considerate analize “la cerere”, iar medicii de familie nu pot elibera bilete de trimitere în lipsa unei suspiciuni de boală. Ținând cont de faptul că un salariat remunerat cu minimul pe economie cotizează anual cu aproximativ 600 de lei la fondul asigurărilor de sănătate, este de decizia Ministerului Sănătății de a nu deconta analizele pentru intrarea în comunitate a micuților este de neînțeles.
Geoge VARZARI
Cheltuielile continuă pentru părinții ai căror copii au intrat pentru prima dată într-o comunitate preșcolară sau școlară. După ce au cheltuit sute de lei pentru hăinuțe și materiale didactice, aceștia trebuie să mai scoată din buzunar încă o sumă deloc neglijabilă pentru analizele medicale obligatorii.
Conform legii, la intrarea în comunitățile (pre)școlare, orice prichindel trebuie să efectueze: examenul faringian și nazal, care ajută la identificarea bacteriilor precum stafilococul auriu și streptococul; examenul coproparazitologic microscopic ce identifică paraziții intestinali (oxiur, limbrici); coprocultura și antibiograma ce ajută la identificarea bacteriilor patogene. Toate acestea le vor scoate din buzunar părinților circa 150 de lei.
Analizele mai sus menționatre nu sunt subvenționate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, întrucât se consideră analize la cerere. Pe de altă parte, medicii de familie nu pot elibera un bilet de trimitere în lipsa unei suspiciuni de boală, pentru ca analizele să fie decontate de CJAS. Astfel, părintele este obligat să scoată bani din buzunar, examenele medicale amintite fiind obligatorii pentru integrarea în comunitățile (pre)școlare.
Nici în cazul în care părinții, împreună cu medicii de familie, ar încerca să păcălească sistemul, analizele nu s-ar putea face fără costuri. Astfel, chiar dacă medicul ar elibera totuși un bilet de trimitere către un furnizor de servicii paraclinice pentru efectuarea analizelor, laboratoarele nu s-ar lăsa păcălite. A nu se înțelege că ar contesta suspecția medicului de familie, dar ar invoca lipsa fondurilor pentru analize gratuite și compensate, știind că părinții au nevoie numaidecât de rezultatele acelor examene.
Astfel, deși cotizează activ la Fondul unic al asigurărilor de sănătate, părintele este nevoit să scoată din buzunar bani pentru un lucru pe care tot Ministerul Sănătății l-a impus. În cazul unei familii în care ambii soți sunt retribuiți cu salariul minim pe ecnomie, spre exemplu, contribuția totală la fondul de asigurări este de aproape 1.200 de lei pe an. În cele mai multe cazuri, cei doi contribuabili activi nu beneficiază de niciun serviciu medical gratuit pe parcursul unui an. Nici măcar de analize pentru cei mici…
În cazul copiilor care revin în școli sau grădinițe, reînscrierea la unitatea de învățământ se face doar pe baza unui aviz epidemiologic emis de doctorul de familie.