Est News

Colonoscopia, o analiză obligatorie pentru cei trecuți de 40 de ani

Aceasta este o investigație care permite medicului să observe în interiorul intestinului gros, în ideea descoperiri tumorilor, sau a altor afecțiuni ale colonului. Această analiză se poate face în premieră la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Medicul chirurg Iulian Veliaș explică rolul acestei investigații, precum și riscurile la care ne expunem evitând o astfel de analiză. Investigația poate fi făcută în baza trimiterii de la medicul de familie.

George VARZARI

Endoscopia digestivă inferioară constă în introducerea în colon a unei camere video, care ajută doctorul la identificarea anumitor probleme medicale.

“Endoscopia digestivă inferioară este investigația de elecție în patologia colonului. Constă în explorarea, cu ajutorul unei camere video plasată în vârful unui fibroscop flexibil, ce ne dă informații noi despre interiorul colonului”, declară doctorul Iulian Veliscu, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Medicii recomandă efectuarea unei astfel de proceduri medicală în vederea identificării cancerului de colon, la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani. Chiar dacă simptomele caracteristice afecțiunii (precum durerile abdominale, constipație sau diaree) nu sunt prezente, trebuie efectuată această analiză medicală.

“Ținând cont de frecvența crescută a cancerului de colon, toată populația de peste 40 de ani trebuie să facă o endoscopie digestivă inferioară, indiferent dacă sunt sau nu prezente următoarele simptome: dureri abdominale, tulburări de transit”, spune doctorul chirurg Iulian Veliscu.

În interiorul colonului pot apărea crescături, lucru care poate indica chiar și un cancer de colon. Polipectomia endoscopică constă în îndepărtarea unor formațiuni tumorale din zona colonului. Acest lucru se poate realiza fie prin extragerea unui fragment din zona vizată pentru analiză, fie prin extirparea acelei crescături. În urma studiilor recente, se recomandă înlăturarea în întregime a zonei respective, indifferent dacă prezintă sau nu risc de cancer.

“Pelipectomia endoscopică este o manevră de extirpare a polipilor și formațiunilor tumorale mici din colon, prin intermediul unor manevre ce se fac în cadrul colonscopiei. La nivelul colonului pot apărea, la un moment dat, o serie de polipi (crescături de carne în interiorul colonului, așa cum se mai zice în popor). Aceste formațiuni pot fi în diverse etape de transformare, de la celula normală până la cancer, dar pot fi și benigne. Singura modalitate de a afla cu certitudine este fie biopsierea lor (se ciupește un fragment și se analizează natura lui), fie extirparea în totalitate. Studii recente recomandă rezecția endoscopică cu tot cu mucoasă sau pedicul a tuturor polipilor diagnosticați la colonscopie, indiferent dacă sunt benigni, maligni sau în stadiul intermediar de evoluție”, mai spune Iulian Veliscu.

Procedeul de extirpare a zonei care prezintă risc de evoluție a cancerului se face cu ajutorul unei anse conectate la un aparat special, numit electrocauter special. Avantajele unui astfel de procedeu constă în lipsa unei interveneții chirurgicale, precum și a recuperării aproape imediate.

“Avantajele sunt semnificative: spitalizare scăzută, pacientul scapă de o interveneție chirurgicală de mare amploare, constând în rezecția acelei porțiuni din colon ce conține polipul sau polipii, precum șI recuperarea imediată0”, adaugă chirurgul Iulian Veliscu.

“Cu ajutorul aparaturii, am ajutat aproximativ 20 de pacienți, fără complicații, pacienții rămânând în programul de screening post intervenție, după cum ne indică studiile de specialitate. În concluzie, circa 20 de pacienți au scăpat de intervenții chirurgicale, dacă respectă programul de control medical periodic”, încheie doctorul Iulian Veliscu.

Colonoscopia poate fi făcută în regim ambulatoriu, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, cu ajutorul trimiterii obținută de la medicul de familie.

În ce constă colonoscopia

“Colonul este segmentul tubului digestiv ce se întinde de la valva ileo-cecală până la anus. Este compus din mai multe segmente (în sensul trecerii bolului fecal): cec, colon ascendent, colon transvers, colon descendent, colon sigmoid și rect. În timpul colonscopiei se examinează în sens invers segmentele enumerate anterior. Se pătrunde prin marginea anală în rect, cu insuflare permanentă de aer se ascensionează spre cec; după examinearea rectului, urmează colonul sigmoid, care are o porțiune mobilă datorită căreia se pot forma bucle ce blochează înaintarea; din această cauză, colonscopia se efectuează prin pași succesivi de înaintare-retragere. După parcurgerea sigmoidului întâlnim sigmoido-descendentă; se examinează apoi colonul descendent până la unghiul splinei; după depășirea acestuia, se pătrunde prin colonul transvers, care are porțiunea mijlocie mobilă, ceea ce poate duce la formarea unei noi bucle; următorul segment este unghiul hepatic, ce face trecerea spre colonul ascendent și cec. Verificarea prezenței colonscopului în cec se poate face și prin transiluminarea parietală. Pe parcursul colonscopiei, asistentul poate fi rugat să preia colonscopul pentru efectuarea, în momente mai dificile, a inserției sau retragerii acestuia; de asemenea el va trebui, prin palpare, să identifice existența buclelor și să aplice o anumită presiune asupra lor, la indicația medicului. După ajungerea în cec, se efectuează extragerea lentă a colonscopului cu examinare atentă a întregului traseu”, explică chirurgul Iulian Veliscu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version