Est News

Gunoi pe bandă rulantă nou-nouță

Sortarea gunoiului i-a adus firmei de salubrizare a orașului un plus de 15 mii de lei în numai o lună.

Compania de Utilități Publice (CUP) Bârlad înmulțește banii din deșeurile reciclabile pe care le colectează. Cantitatea acestora a crescut considerabil după ce societatea de salubritate a achiziționat o linie de sortare mecanică a deșeurilor, investiție care a dus la creșterea sumelor obținute din valorificarea materialelor reciclabile. Tot ca urmare a punerii în funcțiune a benzii de selectare, cantitatea de gunoi menajer transportată și depozitată la rampa de la Tecuci a scăzut cu 6%.

Am achiziționat acest utilaj împreună cu Consiliul Local și Primăria Bârlad iar primele rezultate sunt încurajatoare. Am reușit să creștem cantitatea de deșeuri reciclabile colectate și sortate, astfel încât, într-o lună și jumătate, am strâns 18 tone de carton, 5 tone de PET-uri și 1 tonă de doze din aluminiu. În total, am obținut din valorificarea acestora aproximativ 15.000 de lei. Sperăm să mărim cantitatea de deșeuri reciclabile pe viitor, deoarece ținta este de 1 kg pe cap de locuitor”, a declarat Adrian Bobeică, directorul CUP Bârlad.

Până acum, compania prelua, depozita și sorta manual materialele reciclabile de la containerele speciale pentru carton, sticlă și PET-uri. Mare parte din gunoiul menajer aruncat de bârlădeni împreună cu deșeurile reciclabile era compactat amestecat și trimis la rampa de gunoi de la Tecuci. De o lună și jumătate, sortarea deșeurilor reciclabile se face în paralel și cu ajutorul liniei mecanice achiziționate. Această linie permite sortarea deșeurilor reciclabile din gunoiul menajer provenit din containere, astfel încât, materialele reciclabile care înainte erau compactate împreună cu gunoiul menajer, acum sunt separate și comercializate, iar gunoiul menajer de transportat la Tecuci este mai puțin. Reducerea cu 6% a cantității de gunoi menajer are implicații financiare pozitive, deoarece mai puțin gunoi depozitat la Tecuci înseamnă costuri mai mici. Lucrările la groapa ecologică de la Roșiești sunt în toi și este posibil ca în prima jumătate a anului viitor să devină funcțională. (Mihaela NICULESCU)

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version