Populația și firmele din România vor fi obligate să-și înlocuiască toate contoarele care măsoară consumul de curent electric cu unele noi, inteligente.
Măsura se va implementa, pentru majoritatea populației, în următorii șase ani, se arată în Planul Național de Acțiune pentru Eficiență Energetică, publicat, săptămâna trecută, pentru dezbatere publică, pe site-ul Departamentului pentru Energie din cadrul Guvernului României.
Astfel, nu mai puțin de 80% dintre consumatorii de energie electrică trebuie să dispună de sisteme de măsurare inteligente până în anul 2020. Această prevedere este cuprinsă într-o directivă a Parlamentului European și a Consiliului Europei din iulie 2009, ce prevede că „statele membre asigură implementarea unor sisteme de măsurare inteligentă care contribuie la participarea activă a consumatorilor pe piața furnizării de energie electrică”.
Pentru evaluarea costurilor și beneficiilor pe termen lung, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a finanțat realizarea studiului „Contorizare Inteligentă în România”, care a arătat că „implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potențialul de a fi o investiție profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea piederilor din rețea și reducerea costurilor de exploatare la utilități”.
Autoritățile enumeră și alte argumentele suplimentare pentru instalarea la firme și populație a contoarelor inteligente pentru curentul electric: reducerea semnificativă a consumului de energie electrică și reducerea emisiilor de CO2 prin furnizarea de informații despre consum fie pe portaluri centrale de internet, ce pot fi accesate de consumatori, fie direct pe dispozitive aflate la punctele de consum. În plus, consumul de vârf poate fi reduces cu ajutorul informațiilor din contoarele inteligente.
Conform cifrelor prezentate în Planul Național de Acțiune pentru Eficiență Energetică, în 2012, doar 1% dintre consumatorii alimentați cu energie electrică aveau contoare inteligente. Documentul citat prevede că, în anul 2014, vor fi implementate proiecte pilot, atât la orașe, cât și la sate, pentru a fi decise condițiile finale de instalare a noilor contoare.
Următorul pas va fi ca Agenția Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să aprobe, până la sfârșitul anului viitor, calendarul național de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, care va conține datele calendaristice ale etapelor de implementare și planul național de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă care să cuprindă lucrările de investiții, valoarea acestora, sursele de finanțare, precum și măsuri de informare a clienților finali.
Planul Național mai precizează că, datorită contoarelor inteligente, consumatorii finali își vor putea gestiona mai eficient consumul de curent electric, economisind energie și bani. Totodată, aceștia vor avea acces la tarife avansate, iar procedura de schimbare a furnizorului va fi mai ușoară, în contextul deschiderii pieței de energie electrică.
Sursa: money.ro