Suntem în an electoral, iar bugetul României reintrată în recesiune este prea sărac încât să acopere toate nevoile economice și politice.
Așadar, guvernanții au fost nevoiți să taie de undeva, pentru a-și acoperi cheltuielile programate. Aceste tăieri au lovit și un domeniu esențial pentru economie, dar pentru care nimeni nu iese în stradă să lupte, astfel încât, deseori, trece aproape neobservat. Este vorba despre cheltuielile cu investițiile, ilustrate la capitolul bugetar prin cheltuielile de capital, unde sumele s-au redus cu 28,5%, în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013.
Astfel, dacă anul trecut, în perioada ianuarie-august, cheltuielile de capital s-au cifrat la 9,77 miliarde lei, în perioada de referință din acest an au scăzut sub 7 miliarde lei, mai exact la 6,99 miliarde lei, însemnând o reducere de 28,5%, echivalentă cu 2,78 miliarde lei, se arată în execuția bugetară pentru primele opt luni ale acestui an, publicată ieri de Ministerul Finanțelor Publice.
Ca procent din PIB, cheltuielile de capital au scăzut de la 1,6% din PIB, în primele opt luni din 2013, până la 5,1% din PIB, în aceeași perioadă a anului în curs.
Astfel, în timp ce în alte state europene în vremuri grele din punct de vedere economic statul se mobilizează pentru a face investiții care să susțină economia, la noi lucrurile stau exact pe dos. Într-un an în care România a reintrat în recesiune, guvernul, în loc să crească sau cel puțin să mențină la același nivel cheltuielile pentru investiții, le-a redus cu mai bine de un sfert.
Cifrele Institutului Național de Statistică (INS) pentru primul semestru al acestui an arată că investițiile nete în economie au scăzut cu aproximativ 9,1%, față de anul trecut, cifrându-se la circa 25,18 miliarde lei.
Investițiile în lucrări de construcții noi au scăzut cu 7,7%, în timp ce investițiile în utilaje și tehnologii s-au redus cu 15,6%.
Sursa: money.ro