Est News

Gaura neagră unde dispar banii dumneavoastră: Goscomiadă antiportofel á la Vaslui

Octombrie 2014 vine cu noi scumpiri pentru vasluienii care au contracte cu SC Goscom Vaslui SA. Raportat la prețurile practicate la mijlocul anului 2012, tarifele Goscom au crescut în această toamnă cu peste 40%. În condițiile în care municipiul Vaslui este „medaliat” pentru numărul de șomeri și de pensionari pe kilometru pătrat, se anunță zile triste. Conducerea Goscom va pune în aplicare niște normative care stabilesc tarifele pentru curățarea manuală a gheții, prilej care dă startul la o adevărată jecmănire a plătitorului de taxe, care va fi silit să plătească fără a ști cu siguranță pentru ce… Mai mult, zilele trecute, Consiliul Local al municipiului Vaslui a aprobat, printr-o rectificare de buget, transferul în contul Goscom a unei sume de opt miliarde de lei vechi pentru administrarea spațiilor verzi, în condițiile în care societatea de salubrizare a udat florile pe timp de ploaie.

 Bogdan RUSU

 Din motive care țin cont, teoretic, de creșterile salariale din ultimii doi ani, conducerea unității de gospodărire municipală a impus taxe mai mari pe un segment larg de servicii prestate pentru comunitate. Mai mult, comparativ cu noiembrie 2012, când s-a făcut ultima ajustare de tarife, în noua grilă de servicii prestate de Goscom s-a introdus o serie de patru rubrici denumite „curățat manual gheață cu grosimea de…”, ce variază ca preț în funcție de dimensiuni. Pentru a curăța un metru pătrat de gheață groasă de 0,00-0,03 metri, Goscom va încasa de la comunitate 1,1544 lei/ mp, în timp ce pentru a curăța gheață de 0,07-0,10 metri se va percepe o taxă de 3,4938 lei/mp. Aparent, aceste taxe legate de colectarea gheții de pe străzi și trotuare nu par a fi o problemă, însă salariații Goscom responsabili de prestarea acestor servicii vor avea tot „interesul” să colecteze în permanență gheața groasă, la preț mare. Că doar cine va veni să măsoare ce tip de gheață se curăță de pe spațiul public?! Mai ales că de la 0,03 m la 0,07 m nu este o diferență ușor de sesizat, cel puțin nu cu ochiul. De observat ușor este doar prețul dublu. De aceea s-a și impus taxarea la grosime și nu la metrul cub de gheață colectată, unde nu ar mai fi fost posibile prea multe „interpretări” cantitative în detrimentul cetățeanului.

Pentru a afla pe ce dau bani în fiecare lună de iarnă, cei interesați vor trebui să iasă în fiecare dimineață din casă pentru a măsura cu rigla grosimea stratului de gheață de pe bulevarde, căci o altă posibilitate nu există. Toată lumea știe că inginerul Cătălin Bârleanu, șeful Goscom nu a prezentat niciodată, în mod public, un raport cu banii luați din portofelele oamenilor de rând și nici nu a justificat lunar, pentru ce i-a taxat pe vasluieni. În contextul introducerii noilor tarife pentru curățarea gheții, în mod firesc, pentru a-i asigura pe plătitorii de taxe că nu sunt jecmăniți sistematic, conducerea Goscom ar trebui să prezinte periodic (cel puțin lunar) informări privind tipul de gheață curățată manual. O altă problemă legată de acest mod de taxare este faptul că există riscul ca oamenii Goscom să curețe stratul de apă înghețată abia atunci când aceasta va avea dimensiuni suficient de mari, „corespunzătoare”, tocmai pentru a-i taxa pe cetățenii municipiului așa cum trebuie, la un nivel superior. Dacă se va întâmpla ca de obicei, și sunt toate șansele să fie așa, vasluienii vor primi facturi de la Goscom pe care le vor achita fără a ști exact pentru ce servicii le-au fost ușurate veniturile.

Mercurial de jecmănit poporul

 Miercuri, 24 septembrie, Consiliul Local Vaslui a aprobat solicitarea făcută de șefii Goscom de a ajusta tarifele la serviciile prestate de societatea de salubrizare. Principalele majorări au fost pentru serviciile: măturat străzi și trotuare – cu 4,458 lei în plus față de 2013 (de la 15,62 lei/1.000 mp în 2013 la 20,0780 lei/1.000 mp în 2014-2015) precum și la curățatul, încărcatul și transportul gheții cu tomberonul – cu 1,41 de lei în plus față de 2013 (de la 4,38 lei/mp în 2013, la 5,7942 lei în 2014-2015). De asemenea, a crescut și prețul la spălatul manual al pardoselilor din piețe, cu 15,84 lei la unitatea de suprafață, de la 10,10 lei/1.000 mp în 2013, la 25,9459 lei în anul 2014-2015. Această creștere se va regăsi întrun final și în prețul bunurilor achiziționate din piețe. Până aici, toate aceste sume cerute sunt certe. Apare însă, din nou, ca o nebuloasă, problema verificării modului în care se efectuează serviciile asigurate de Goscom. În mod normal, vasluianul simplu și umil poate spune dacă în oraș (mai exact pe traseul pe care circulă) este curat sau nu. Este posibil ca municipiul Vaslui să fie, cu mici excepții, un oraș foarte curat timp de două zile, sau paisprezece zile, iar personalul Goscom să dea în asfalt câteva lovituri de mătură. Ori cum taxarea se face la mia de metri pătrați, cine îl informează pe cetățean asupra numărului de metri pătrați măturați? Cine justifică în față comunității care achită facturi, fiecare leu pe care Goscom îl cere?

 Cam ce bani va învârti Goscom?

 Din Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă al Municipiului Vaslui pentru 2011-2020 am aflat că în oraș sunt 106.222 m de străzi. Considerând că toate trotuarele, pe ambele părți ale străzilor din municipiul Vaslui, sunt late de un metru, ar rezulta că Goscom are de curățat 212.440 mp de trotuare (106.220 m x 2 trotuare x 1 metru fiecare). Dacă cei de la Gocom vor curăța zilnic, cu mătura, doar trotuarele (fapt pe care nimeni nu îl poate demonstra sau contesta) vasluienii vor plăti 4.265 de lei. Zilnic. În, 22 de zile lucrătoare, măturătorii de la Goscom pot produce încasări de 93.830 de lei (aproape un miliard de lei vechi).

Dacă se vor curăța și străzile (calculând suprafața lor la o lățime minimă de 7 m), reiese că într-o singură zi, Goscom va avea încasări de 14.928,79 de lei, iar în 22 de zile încasări de 32.8433,38 de lei (peste 3.2 miliarde de lei vechi). Aproape 4 miliarde de lei ar putea fi încasați în 22 de zile de activitate, doar din taxele pe măturat. Consiliul Local al municipiului Vaslui a aprobat, printr-o rectificare de buget, transferul în visteria Goscom a unei sume de opt miliarde de lei vechi pentru administrarea spațiilor verzi, ne întrebăm, de ce are nevoie conducerea Goscom de aceste fonduri, atât timp cât doar din măturat, în 22 de zile, ar putea să obțină jumătate din suma primită pe „moca” din bani publici, doar prin prestarea unei singure activități de salubrizare dintr-o grilă de servicii destul de vastă? Dacă mai ținem seama de faptul că mai sunt maxim trei luni și va începe să ningă, să soliciți CL un buget de opt miliarde de lei pentru îngrijit verdeața din Vaslui este total nejustificat. Nejustificate sunt și altele.

 Bătaie de joc marca Goscom

 Potrivit site-ului unității, Goscom are contracte cu 43.178 de persoane fizice și cu mai mult de 869 de agenți economici. Din nefericire, beneficiarii serviciilor Goscom se fac în permanență că nu văd neregulile pe care le comite unitatea prin salariații săi. În această rubrică a neregulilor se pot adăuga multe.

Într-o țară guvernată de reguli europene, este inadmisibil ca o societate de salubrizare să crească tarifele cu mai bine de 40% în doi ani și în același timp să își bată joc de acești bani. Bătaia aceasta de joc constă în modul în care raportează comunității de ce încasează anumite sume și modul în care Goscom gestionează resursele pentru care tot comunitatea plătește. Pe 25.09.2014, în jurul orei 0, strada din jurul sensului giratoriu de lângă Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui a fost aproape inundată de la sistemul de irigare a spațiilor verzi. Ori fiecare metru cub de apă din sistemul automat de irigație gestionat de Goscom este taxat ca apă potabilă (3,46 lei/mc de apă potabilă). Problema Goscom nu se observă doar din acest incident, căci acest caz nu este izolat.

Cotidianul Est News a scris în repetate rânduri despre cazurile în care salariații societății udau spațiile verzi din Vaslui deși afară ploua în toată regula, s-a consumat tuș tipografic și pentru a consemna faptul că un șofer al societății uda cu cisterna de 10 mc străzile din Vaslui, deși afară picura. S-a mai adus în atenția publicului faptul că în zona centrală se udă mai mult pavelele decât straturile cu flori și iarbă. Iar dacă intrați pe site-ul ziarului (www.estnews.ro) veți vede câtă apă pierde Goscom prin simpla nesupraveghere a unei fântâni arteziene, atunci când bate vântul. Putem trage deci concluzia că aceste evenimente se întâmplă regulat, că sunt probabil cotidiene și că nu deranjează. Știm însă că în acestă vară, salariații Goscom au consumat 5.218 mc de apă industrială pentru a uda spațiile verzi.

Doar pentru apa industrială s-au pierdut 14.662,58 de lei (2,81 lei/mc de apă industrială). Dacă mai adăugăm și rispa de apă potabilă – cea care curge prin instalațiile automate gestionate de Goscom și cea care este folosită la udatul ierbii cu furtunul, se va constata nivelul ridicat al risipei. Astfel se explică poate și cele 8 miliarde de lei vechi acordate conducerii Goscom. Probabil că bugetul local plătește găurile făcute de Goscom prin practicarea continuă și necontrolată a risipei.

 Crește manopera, dar care-i „opera”?

 Creșeterile de tarife au fost explicate de conducerea Goscom, prin faptul că în ultimii doi ani a crescut salariul la nivel național. Cu alte cuvinte că trebuie făcute ajustări, pentru a corela cheltuielile de personal cu veniturile încasate. Deși în mod direct, ideea majorării de taxe a fost motivată de necesitatea de remunera munca executată manual de personalul societății din rangul inferior de califacare (măturătorii, în principal) conducerea Goscom s-a gândit și la bunăstarea salariaților cu puțin mai multă carte. În aceste condiții, au crescut taxele la manoperă în cazul unei serii de servicii prestate de personalul specializat, care nu se poate încadra la capitolul muncă manuală.

Astfel, pentru a prinde câini vagabonzi, serviciul Ecarisaj va primi o manoperă de 10,43 lei/oră (cu 2,09 lei mai mult ca în vara anului 2012). Salariații de la Spații Verzi care udă beton în loc de zonă verde, vor primi 11,23 lei/oră, cu 3.08 lei mai mult ca în perioada verii 2012. Salariații din Serviciul Auto , adică cei care stropesc asfaltul când plouă, vor primi și ei preț-manoperă: 12,62 lei/oră (cu 2,66 lei mai mult ca în 2012).

Așteptăm finele lunii octombrie 2014, ca să vedem cât a costat stropitul străzilor pe vreme de ploaie, udatul betonului, dar și al spațiilor verzi pe care a plouat. Desigur, fără prețul manoperei. De asemenea, așteptăm și o nouă taxă, pe kilogramul de frunze uscate strânse de sub copacii din Vaslui.

Menționăm că cei de la Goscom au beneficiat de o ultimă creștere substanțială a tarifelor la 1 ianuarie 2013, când serviciile de salubritate prestate de GOSCOM s-au scumpit cu 20%: de la 6,20 lei/persoană, la 7,90 lei. Ultima creștere de tarife, cea de miercuri, 24 septembrie, va ridica tariful lunar undeva la 9,5 – 10 lei pe lună, de fiecare membru de familie. O familie aflată la limita subzistenței, de patru persoane, va achita datoria lunară la Goscom, sacrificând alocația unuia dintre copii. Sau poate că nu… Sănătate să fie, că datorii cetățenești neachitate vor fi cu siguranță.

Goscom a cosit. Să fie primit!

 Zilele trecute, salariații cu salopete verzi ai SC Goscom Vaslui SA au amenajat cu motocositoarea gazonul din curtea Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul. Am dorit să aflăm dacă cei din conducerea companiei de salubrizare au realizat vreun contract în baza căruia să presteze servicii de profil pe spațiul sfințit al bisericii. Din păcate, la fel cum polemica pe tema divinității nu este apreciată în cele mai multe cercuri, și cea privind relațiile economice dintre biserică și Goscom este la fel de neapreciată.

Reporterii Est News au cerut informații despre această relație simbiotică divinitate- serviciu alubritate, dar au fost tratați de parcă au comis o blasfemie și au fost invitați să discute cu inginerul Cătălin Bârleanu, directorul Goscom – tocmai plecat din sediu. Locțiitorul acestuia, deși are puterea de a lua decizii în absența șefului său, a preferat să evite orice discuție pe tema aceasta-tabu, a legăturii sale, ca șef de instituție, desigur, cu biserica în cauză.

Singurul dispus să ne ofere detalii despre relațiile fericite și contractuale cu Biserica Sfântul Ioan Botezătorul a fost inginerul Ticu Bahnariu, directorul SC Aquavas SA Vaslui, care a înlăturat orice suspiciune legată de consumul de apă al clădirii cu scop religios: biserica are apometru, astfel că spațiile verzi din curtea imobilului sunt udate pe banii ei. Despre cosit… Doamne-ajută, să fie primit!

Pe site-ul ziarului nostru, www.estnews.ro, îi puteți vedea pe salariații Goscom, la treabă.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=GITKxhGI_kQ&w=560&h=315]

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6zDcZd_S8jc&w=560&h=315]

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version