Est News

Avem specialiști, dar nu avem ce face cu ei – Șomeri cu licență

111 tineri vasluieni care au absolvit facultatea anul acesta sunt șomeri cu diplomă. Au muncit cel puțin trei ani și s-au zbătut să termine o facultate, însă diploma nu le-a asigurat un loc de muncă. După zeci de interviuri de angajare eșuate, absolvenții stau acasă pe banii părinților sau fac cursuri de cofetari, bucătari sau frizeri.

Roxana NĂSTASĂ

Tinerii absolvenți de facultate își găsesc cu greu un loc de muncă. Deși statul român oferă angajatorilor anumite beneficii pentru angajarea tinerilor ieșți de pe băncile școlii, agenții economici nu se înghesuie să ofere locuri de muncă. Acest lucru nici nu mai încape în discuție într-un județ extrem de sărac, cum e Vaslui.

Mereu pe podium atunci când vine vorba de rata șomajului, Vasluiul se pare că nu oferă nimic tinerilor cu studii superioare. Numai anul acesta 111 absolvenți de studii superioare au încercat toată vară să-și găsească un loc de muncă, însă în zadar. Și dacă e să-i punem la socoteală și pe cei care au absolvit facultatea în anii trecuți, cifra se ridică la peste 500 de persoane din județ cu titlul de șomeri cu licență. Acest lucru nu este de mirare însă, în condițiile în care în evidența AJOFM Vaslui nu prea sunt locuri de muncă vacante pentru cei cu studii superioare.

De exemplu, conform unui comunicat de presă, emis ieri de AJOFM Vaslui, din 200 de locuri de muncă vacante în județ, doar 11 erau pentru cei cu studii superioare, mai multe decât în lunile precedente, când erau doar cinci-șase locuri, însă tot puține având în vedere număul de șomeri.

Luna aceasta se caută actor, medic stomatolog, consilier, inginer agronom și șef secție industrie prelucrătoare. Dacă nu ați terminat una din facultățile din domeniile în care sunt locurile de muncă vacante, mai aveți de așteptat. Mult și bine, pentru că locurile de muncă la Vaslui, pentru cei licențiați nu apar ca ciupercile după ploaie, ci dimpotrivă, sunt aproape pe cale de dispariție.

Principala cauză pentru care există mulți absolvenți de studii superioare șomeri este în primul rând sărăcia din județ, sărăcie care se cumulează cu lipsa locurilor de muncă. Acest lucru îi determină pe cei mai mulți dintre cei care s-au spetit ani de zile să termine o facultate, să mai stea acasă pe banii părinților până la găsirea unui loc de muncă, ori să facă cursuri de frizeri, bucătari sau cofetari care sunt mult mai căutate, sau dacă nu, să ia calea străinătății.

„Eu am terminat Biologia și îmi caut de muncă în domeniu de când am luat vacanță, însă nu am găsit nimic. Așa că m-am hotărât să mă înscriu la un curs de make-up și coafor și să mă reprofilez, dacă nu am de ales. Nu pot să mai stau așa pe banii părinților la nesfârșit” a declarat pentru Est News, o absolventă șomeră din Vaslui, Oana M.

Oana nu e singura în această situație. La fel e și pentru Cristina S. care a terminat Psihologia.

„Aștept să-mi găsesc ceva în domeniu în Vaslui, însă cred că aștept degeaba. Nu aș vrea să plec în alt oraș chiar dacă știu că aici nu prea ai viitor. Sper totuși că se va întâmpla o minune. Până atunci m-am înscris la un curs de bucătar pentru că se caută și se câștigă bine din asta” ne-a mărturisit aceasta.

O altă cauză a situației prezente este și aceea că puținii angajatori care sunt în județ nu-i iau pe proaspeții absolvenți să le dea o șansă, ci preferă să angajeze oameni care deja au experiență în domeniu. Vechimea în muncă e una din cerințele majorității angajatorilor, vechime pe care tânărul absolvent nu are cum s-o acumuleze.

O altă problemă este aceea a tinerilor care, în momentul în care aleg să urmeze o facultate nu se gândesc la posibilitățile de angajare pe care le au la terminarea studiilor. Astfel, fără a lua în calcul cererile de forță de muncă de pe piață, urmează o facultate doar pentru că e mai ușoară, sau pur și simplu să fie că nu strică. Așa cheltuie banii părinților și se trezesc după absolvire că nu au unde să se angajeze. O parte dintre ei, trec prin facultate „ca gâsca prin apă” și au pretenția ca la final să-și găsească un loc de muncă bine plătit, cu cât mai puțin efort depus și cât mai puțină muncă prestată, lucru bineînțeles imposibil.

Totuși, în timp ce absolvenții de Istorie, Geografie, Filosofie, Știinte Politice și alte asemenea fac cursuri de frizeri și bucătari sau se angajează ca lucrători comerciali, există și specializări cu mare căutate pe piață, precum cele în domeniul ingineriei și IT-ului.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version