Județul Vaslui se bucură de producție de miere bună, în ciuda mediei naționale.
Producția de miere pe județul Vaslui este una bună comparativ cu restul țării, astfel că în acest an nu se pune problema unei creșteri a prețurilor, în ciuda declarațiilor făcute de conducerea Asociației Crescătorilor de Albine (ACA). La nivel național, producătorii s-au plâns de diminuarea drastică a producției din cauza vremii neprielnice (iarnă prea caldă și vară ploioasă), în unele zone situația fiind absolut dezastruoasă, apicultorii obținând o producție de doar 2-3 kilograme de miere de la o familie de albine. „În opinia mea, în ciuda pronosticurilor altor sprecialiști, nu cred că prețul mierii va crește pentru că acesta este reglementat de piața internațională. La nivel mondial, prețul este dat de bursa mierii, organizată, cel mai adesea în Germania, cea mai mare țară importatoare și exportatoare de miere, ne-a declarat Vasile Puf, președintele filialei Vaslui a Asociației Crescătorilor de Albine (ACA).
În acest an, producătorii din județul nostru se bucură de o producție medie de 10-15 kilograme per familie. În zona Bârladului și cea a Murgeniului a fost ceva mai bine decât în centrul și nord-vestul județului, acolo unde nivelul a fost sub medie.
Sectorul apicol a luat un avânt uriaș în județul Vaslui, numărul de familii de albine ale celor circa 5.000 de crescători ajungând la 60 de mii, dublu față de acum 15 ani. Potrivit lui Vasile Puf, un impact serios l-au avut fondurile europene datorită cărora apicultorii și-au putut amenaja spații ultramoderne, cu dorări de ultimă generație. Finanțările oferite de UE sunt cuprinse între 1.500 de euro și 15.000 de euro.
România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa. De asemnenea deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine și are în jur de 40.000 de apicultori la nivel național, din care 25.000 (cu un efectiv de 900.000 de familii) fac parte din ACA.
Calitatea mierii românești este una superioară, recunoscută internațional, datorate și producției bio, ce ajunge la 110.000 de stupi cu 3.200 de tone de miere. Alte țări recunoscute pentru calitatea mierii și care sunt relativ noi pe piața de profil sunt India și Vietnam. (Andrei ARSENE)