Est News

Ciuhodaru vrea profesori de igienă

Unul din 200 de elevi are păduchi, iar unul dintr-o mie are râie, în timp ce doi din 10 români au avut, au sau vor avea păduchi cel puțin o dată în viață. La fiecare început de an școlar triajul epidemiologic depistează 8.600 de elevi care se pregătesc să înceapă școala cu păduchi și alți 430 cu râie, arată statisticile.

De vină pentru acest fenomen, consideră doctorul-deputat de Bârlad Tudor Ciuhodaru, este lipsa orelor de educație pentru sănătate, materie care ar trebui în mod obligatoriu să fie predată în școli întrucât lipsa cunoștințelor minimale de igienă a ajuns să constituie o amenințare pentru sănătate.

Pe o statistică parțială, incluzând un sfert din județele țării, s-au înregistrat deja peste 2000 de cazuri de pediculoză, fapt din ce în ce mai îngrijorător. Pe locul întâi, până acum, este Suceava cu 336 de cazuri de păduchi și 53 de scabie, urmată de Vaslui cu 207 cazuri de pediculoză și 38 cazuri de scabie, la care se adaugă cele 188 cazuri de angină acută, 13 cazuri de alte boli infecțioase și Neamț cu 264 de elevi cu păduchi și 11 cu râie, cu aproape 10% mai mulți decât anul trecut. Podiumul este ocupat astfel de trei județe din Moldova în care sărăcia și lipsa educației ajung să constituie o amenințare pentru sănătate.

În timp ce doctorul ieșean Tudor Ciuhodaru vrea ore de educație pentru sănătate în școli, Guvernul se pare că vrea ore de securitate cibernetică pentru elevi.

„Păduchii și râia vor însoți elevii la orele de securitate cibernetică. Și asta pentru că în locul orelor obligatorii de educație sanitară, prevăzute în proiectul meu de lege, adoptat de Camera Deputaților, Guvernul României va întreprinde demersuri pentru introducerea în școli și a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spațiului cibernetic.

Nu știu cât de utile vor fi aceste ore pentru elevi sau pentru siguranța României dar în mod cert nu vor reuși să rezolve nici absența cunostiințelor minime de igienă și nici nu vor face ca acești copii să dobândească deprinderi și abilității care să le asigure un stil de viață și un comportament sănătostos.

Poate că cifrele îl vor lamuri și pe premier și pe Ministrul Educației că, în țara în care, toți elevii știu să folosească tableta, păduchii și râia vor dispărea din școală doar când copii vor învăța la școală regulile elementare de igienă” a declarat acesta. (Roxana NĂSTASĂ)

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version