Est News

Fenomenul "Tănase", în cuvinte și imagini

Au trecut 44 de ani de la prima ediție a Festivalului de Umor „Constantin Tănase”, 44 de ani în care oameni de cultură, comedianți și creatori din cele mai diverse domenii au purtat pecetea participării la sublinierea bunei dispoziții și au dat Vasluiului titlul onorabil de „capitală a umorului românesc”. 44 de ani, în care, trecând prin schimbul de generații, festivalul a prefigurat evoluția. 44 de ani de umor, de idei noi, de momente unice care au adunat cu plăcere, interes și nostalgie, mii de suflete.

Roxana NĂSTASĂ

Festivalul de Umor „Constantin Tănase” a luat naștere într-o zi de vineri, 3 iulie 1970, când se sărbătoreau 90 de ani de la nașterea actorului a cărui nume îl poartă.

„O manifestare artistică închinată memoriei marelui actor de revistă” avea să devină o legendă care să dăinuiască până astăzi. A început la orele 20, în Grădina de vară, printr-un spectacol prezentat de formațiile caselor de cultură din București și Bârlad, urmat de o expoziție omagială dedicată actorului și s-a încheiat grandios cu un concurs de interpretare al cupletului și altor genuri de estradă. Încă de la prima ediție „evocarea cea mai pregnantă a figurii lui Constantin Tănase” a fost stipulată în regulamentul festivalului ca principal criteriu de notare a candidaților de către juriu, împreună bineînțeles cu originalitatea.

La doi ani distanță, pe 23 iunie, cea de-a doua ediție a festivalului aducea cu sine lucruri noi atât în substanță cât și în formulă față de ediția precedentă. Așa se face că anul 1976, în contextul festivalului a avut loc cea dintâi Gală a comediei românești, cu prestigioase participări, lansându-se cărți noi de umor, printre care și cea dintâi antologie a comediei. Următoarea ediție, venită cu pași repezi și-a mărit durata de la 3 zile, la 19 zile, numărul participanților crescând considerabil, numai la concursul de interpretare numărându-se peste 830 de persoane, la care se adăugau membrii juriului, scriitori și invitați de onoare, cam 120 de persoane.

Amploarea edițiilor precedente a festivalului și-a pierdut din intensitate începând cu ediția a X-a, fenomen vizibil și la următoarele două ediții, însă cea de-a XIII-a a căpătat dimensiune internațională, festivalul primind numele Festivalul Internațional de Umor „Constantin Tănase”. Au urmat, din doi în doi ani, manifestări ce au ținut peste o săptămână, care au adus fiecare un plus de noutate și inedit și au rămas în memoria celor care au luat parte.

Despre festival

Ajuns la ediția a XXIII-a, Festivalul Internațional de Umor „Constantin Tănase” de anul acesta se anunță a fi de excepție. Duminică se dă startul evenimentelor care vor face deliciul publicului. Umor rafinat, povești despre oameni, cu oameni, trăiri intense, emoții de toate astea vor beneficia cei care, pentru 8 zile, atât cât ține festivalul, vor lua parte la „fenomen”.

Autoritățile locale și-au manifestat și ele intersul pentru acest grandios eveniment și au ținut să precizeze fiecare câteva cuvinte despre cel mai longeviv festival de umor din țară pe care orașul nostru îl găzduiește cu bucurie din doi în doi ani.

Pentru președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, Festivalul de Umor „Constantin Tănase” reprezintă „trecut, prezent și viitor, fiind ca o reverberație a vremurilor, oamenilor și faptelor acestora. Festivalul este gândit pentru oameni oferindu-le posibilitatea unei completări spirituale în existența lor”.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, vede festivalul ca pe „o oportunitate pentru vasluieni de a se întâlni cu mari nume ale scenei umoristice, de a șterge pentru câteva zile, orice urmă de necaz sau întunecare, de a lăsa persiflarea să domine, astfel încât analiiza prezentului și legătura cu eternul trecut să creioneze un viitor optimist”.

Pentru Gelu-Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui o nouă ediție a festivalului înseamnă „un nou început, o statornică trudă în care scriitorii mai speră în vindecare, organizatorii mai trag nădejde pentru o îndreptare a moravurilor, iar publicul… așteaptă”.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version