Est News

Începe circul minciunilor electorale!

De astăzi și până pe 1 noiembrie, toți vasluienii cu drept de vot și familiile lor devin „prioritatea” numărul unu pentru cei 14 candidați care visează să se instaleze în fotoliul de președinte al României. Urmează 30 de zile de fumigene, de promisiuni scârboase, de scenarii desănțate, de pomeni mai mult sau mai puțin mascate. Vă prezentăm planurile mărețe cu care principalii candidați vor să ne cumpere voturile.

Simona MIHĂILĂ

De astăzi într-o lună, cetățenii județului Vaslui, la fel ca toți românii, vom fi martorii unei transformări uluitoare. „American dream” va fi înlocuit de „Romanian dream”, iar dovada o reprezintă o groază de hârtii și câteva site-uri bine puse la punct pe care nu trebuie decât să le citim ca să ne convingem. România va deveni un centru industrial european, un hub tehnologic și o putere mondială de top. Va fi raiul investitorilor, în care taxele mici și oportunitățile de afaceri vor face legea. Peste noapte, vor dispărea din calea dezvoltării toate barierele. Diferențele dintre categoriile sociale se vor estompa, se va inventa egalitatea de șanse, șI vor apărea subit bani pentru autostrăzi, salarii amețitoare șI pensii onorabile. Șpaga va fi scoasă din DEX, birocrația va deveni o amintire, iar secretul creșterii productivității prin transfer tehnologic va fi la îndemâna oricărui țăran. Suntem foarte aproape de acest vis de care ne mai desparte un vot. Acela care li se cere tuturor vasluienilor care mai au naivitatea să creadă că rața împunge.

De astăzi și până pe 1 noiembrie, toți vasluienii cu drept de vot și familiile lor devin „prioritatea” numărul unu pentru cei 14 candidați care visează să se instaleze în fotoliul de președinte al României. Urmează 30 de zile de fumigene, de promisiuni scârboase, de scenarii desănțate, de pomeni mai mult sau mai puțin mascate.

Buletinele de vot pe care le vom deschide pe 2 noiembrie ne vor arunca în față o gloată de candidați fără anvergură. Atribut de care nu se bucură nici măcar cei din plutonul fruntaș în sondaje: Victor Ponta (PSD)și Klauss Iohannis (PNL-PDL).

Însă, în județul Vaslui, ambii au soldați destoinici. De exemplu, Victor Ponta se prezintă în fața alegătorilor vasluieni însoțit de cărțile de vizită ale unor personaje sub a căror majestuoasă cârmuire, Vasluiul se menține de 25 de ani în topul județelor fruntașe la șomaj sau la numărul redus de investitori. Ambele fac din „județul roșu”, culoarea pesediștilor, deținătorul de neînlăturat al tiltului de „pol al sărăciei” din România.

În linii mari, portretul real al Vasluiului e compus din lipsa locurilor de muncă, sute de drumuri neasfaltate, pline de noroi, lipsa apei curente în gospodării, a canalizării, serviciile mizerabile din sistemul public de sănătate, oameni împovărați de griji și debusolați. Oameni cărora Ponta și armata lui din teritoriu caută să le revitalizeze speranțele fluturându-le pe sub nas master-planuri, dar făcându-se că uită că înainte de Băsescu, cei care au condus România au fost social-democrații; că ei sunt cei care au pus la pământ industria și au vândut fabricile la fier vechi.

Pentru Iohannis, va bate la ușile noastre o altă serie de personaje care, deși au stat ceva mai puțin la timona județului, au lăsat în urmă același gust amar, nescoțându-ne nicio secundă din harta nevoiașilor țării. În schimb, și-au umplut nestingheriți teșchereaua pe spinarea celor care s-au lăsat păcăliți de sloganul „Vasluiul, prioritatea guvernării liberale”.

Discurs de candidat â miștocăreli și mahalagisme

Așadar, timp de 30 de zile, imaginația reprezentanților din teritoriu ai PSD, PNL șI PDL va fi pusă la grea încercare atunci când va trebuie să-i convingă pe alegători să le voteze candidații. Asta pentru că programele aspiranților la funcția de președinte al României, așa cum arată ele negru pe alb, nu spun nimic. Doar fraze meșteșugite, cuvinte poleite, promisiuni lipsite de consistență și de soluții concrete.

Nici aparițiile televizate ale candidaților nu sunt de mai mare ajutor. Favoriții sondajelor, Ponta șI Iohannis, și-au blocat discursul electoral în lozincile inconsistente de tip “antibăsism”.

Dacă, în ultima vreme, Klaus Iohannis s-a distanțat oarecum de acest stil, înțelegând că publicul s-a săturat, Ponta continuă să ocolească orice dialog serios pe teme economico-sociale și de politică externă. Oricât ar fi de interesați, alegătorii nu au parte de o dezbatere coerentă, cu soluții concrete. Principala temă propoagandistică este antibăsismul, iar social-democrații din teritoriu, între care se înscriu și cei de care pomeneam mai sus, propagă bucuroși discursul agresiv și miștocar rostit cu fiece ocazie de dragul mahalalei politice, deși Băsescu nu mai poate candida.

Serviți gogoși!

Iată câteva din promisiunile lui Ponta:

* creștere economică de peste 3% în fiecare an, pentru a deveni „economia de top a Europei de Est”;

* creștere competitivitate (intrare în Top 15 european și top 40 mondial); atractivitate pentru investiții (în special prin reducerea impozitării muncii și prin stabilizarea legislației fiscale – menținerea cotei unice în zona agenților economici, reducerea numărului de taxe și a birocrației fiscale);

* România – centrul industrial est-european;

* România – „Grânarul” Europei, din punct de vedere al resurselor agricole și transformarea României în exportator major de produse agro-alimentare; susținerea agriculturii ecologice și a produselor tradiționale;

* România – Hub tehnologic în regiune (România Digitală);

* Independența energetică totală în următorii 5 ani și ocuparea poziției de lider energetic regional (altfel spus, gazele de șist sunt tot mai aproape de noi);

* Marile proiecte de investiții în infrastructură (autostrăzi, cică);

* Strategie de exploatare responsabilă a resurselor naturale

* Stimularea investițiilor cu valoare adăugată ridicată, care să multiplice crearea de locuri de muncă și valoarea socială adăugată în zonele unde acestea se localizează;

* Investiții greenfield pentru creșterea ocupării, a exporturilor, a productivității prin transfer tehnologic .

Promisiunile lui Iohannis:

* Păstrarea cotei unice;

* Revenirea TVA la 19%;

* Cheltuielile publice construite pe proiecte și programe, în baza unor criterii de performanță și pe bugete multianuale;

* Impozitare redusă și simplificată, pentru a atrage investitorii străini;

* Dezvoltarea pieței de capital și a sistemului financiar, prin înlăturarea barierelor ce inhibă dezvoltarea pieței de capital. De exemplu, prin reclasificarea pieței de capital din România de la piață de frontieră la piață emergentă;

* Dezvoltarea infrastructurii necesare susținerii IMM-urilor;

* Transfomarea agriculturii românești într-un motor de creștere economică;

* Industrializarea agriculturii și modernizarea infrastructurii rurale;

* România poate deveni numărul 1 în UE în privința agriculturii ecologice;

* Conservarea actualului sistem care se bazează pe principiul solidarității între generații, așa-numitul sistem pay-as-you-go (în care plata pensiilor este plătită din contribuțiile celor aflați în muncă) sau trecerea la un sistem de conturi individuale de economisire prin investiții prudențiale, centrat pe principiul contributivității, al responsabilității individuale și al definirii și garantării beneficiilor;

* Introducerea unui sistem de pensii ocupaționale și a unui sistem de asigurări sociale pentru activități ocazionale;

* Un plan de transport pe 10 ani care să cuprindă construirea principalelor axe de autostrăzi ale României, realizarea unei linii feroviare de mare viteză, promovarea transportului maritim.

Așadar, candidații principalelor formațiuni politice în lupta pentru fotoliul de președinte al țării nu duc lipsă de idei strălucite. Și, cu siguranță, la fel de inspirați vor fi și atunci când, la final de mandat, vor fi puși în situația de a le explica oamenilor cum s-a ales praful de planurile mărețe cu care vor să-i amăgească acum. Doar au în spate un sfert de secol de antrenament în minciuni.

Review Overview

User Rating: 4.7 ( 1 votes)
Exit mobile version