Est News

Porumbul dulce, o afacere profitabilă

Mai pretențios decât porumbul obișnuit, porumbul dulce poate reprezenta o oportunitate de afacere pentru fermieri cu suprafețe mici, mai ales că știuleții se pot vinde și la bucată.

Alexandru CROITORU

Porumbul dulce poate reprezenta o afacere profitabilă pentru fermierii care nu dispun de suprafețe agricole mari și foarte mari, mai ales că se ține seama de faptul că știuletele se poate vinde și la bucată în piețele agroalimentare sau, dacă producția permite, fabricilor de conserve.

Acest soi, cunoscut și sub numele de porumb zaharat a început să aibă priză și la noi, chiar dacă astăzi putem vorbi doar de o nișă de piață. Unii dintre cei care au ales să cultive acest soi vorbesc de producții și de 100.000 de știuleți la hectar, iar dacă luăm în calcul că suma cu care se poate vinde știuletele este de 50 de bani, afacerea poate fi profitabilă.

Singurul dezavantaj la aceast tip de agricultură este sămânța, mai scumpă decât cea de porumb obișnuit, care se poate importa ușor din Olanda.

Spre exemplu, pentru un agricultor care deține o suprafață de cel mult cinci hectare, sămânța poate fi cumpărată pe trei soiuri: timpuriu, semitimpuriu și târziu, lucru care ar face ca întreaga cultură să fie culeasă treptat.

Lucările de pregătire a terenului pentru porumbul zaharat sunt aceleași ca și la porumbul normal, singura deosebire constând în faptul că porumbul dulce se culege după maxim 90 de zile de la plantare, atunci când boabele sunt „în lapte”. Un alt avantaj legat de cultivarea acestui soi de porumb constă și în faptul că doritori pentru el sunt destui. Pe lângă fabricile de conserve, marile lanțuri de magazine achiziționează soiul, pe care-l vând apoi la bucată.

În ultima vreme, tot mai mulți fermieri s-au arătat interesați de cultivarea soiului acesta de porumb, mai ales în partea de vest a țării. Din păcate estul României nu pare interesat de această cultură, iar piața, mai ales fabricile de conserve românesști nu prea sunt interesate. În același timp, fabricile ungurești achizițipnează cam tot ce înseamnă producție de porumb zaharat din țara noastră, ba mai mult, una din fabrici este construită la mică dinstanță de granița cu România.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version